Redactor: Tatiana Povar

Una dintre cele mai sensibile probleme de sănătate publică întâlnite în lume este numărul mare de femei care decedează în timpul nașterii, în pofida progreselor obținute până acum de comunitatea medicală, scrie The Washigton Post.

Melinda Gates, soția lui Bill Gates, a declarat problema ca una dintre prioritățile ei, jertfind în acest scop mai mult de 1,5 miliarde de dolari din bugetul familiei.

Cercetătorii au analizat problema din mai multe aspecte. Soluția însă poate fi mult mai simplă decât ne-am putea imagina. Rezultatele unui studiu impunător au fost publicate recent în revista Lancet, care sugerează că o singură injecție, cu un medicament cunoscut, ce costă doar un dolar pentru o doză, poate salva viața a zeci de mii în fiecare an. Cercetarea a fost realizată în 193 de spitale din 21 de țări, implicând 20 de mii femei care riscau una dintre cele mai grave complicații după naștere – hemoragia postpartum.

Nașterea unui copil produce modificări brutale în organismul femeii. Pot să apară multe complicații imprevizibile, chiar dacă inițial se considera că femeia este sănătoasă: rupturi vaginale sau ale cervixului, placenta aderată care nu se desprinde adecvat. În unele cazuri femeile pot avea dereglări de coagulare a sângelui, când leziunea este nesemnificativă, însă sângerarea este incontrolabilă. Hemoragia este cauza principală a mortalității materne în întreaga lume. S-a estimat că aproximativ 14 milioane de femei au suportat hemoragii postpartum, iar mai mult de 100 de mii decedează din cauza acestora în fiecare an.

█ Cu ce te confrunți după o nașterea prin cezariană 

În cadrul studiul efectuat, cunoscut după denumirea  WOMAN (World Maternal Antifibrinolytic – Antifibrinoliticul Matern al Lumii), pacientele au fost împărțite  în două grupuri: unele au primit placebo, iar altele acid tranexamic (TXA), care ajută la coagularea sângelui. Preparatul administrat intravenos a înlocuit alte mecanisme de tratament  utilizate în medicina de urgență în asemenea cazuri. Studiul a fost dublu-orb, ceea înseamnă că nici medicii nici cercetătorii nu știau ce le administrează pacientelor (placebo sau TXA).

La analiza rezultatelor, echipa de cercetători din cadrul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Roberts de la Londra, a depistat că riscul de deces din cauza hemoragiei postpartum s-a redus cu 20 la sută la femeile cărora li s-a administrat acid tranexamic în comparație cu femeile cărora nu li s-a administrat nimic. Dacă preparatul era administrat rapid, până la 3 ore de la începutul hemoragiei, rezultatele erau și mai promițătoare. Rata deceselor se diminuase cu 30 la sută. 

█ Sarcina extrauterină - de ce se întâmplă și care sunt riscurile 

Acidul tranexamic a fost descoperit cu 50 de ani în urmă de un medic japonez, Utako Okamoto, însă efectul preparatului nu a fost recunoscut decât recent. În anul 2010, un alt studiu mare, cunoscut ca CRASH-2, care a implicat victimele accidentelor rutiere, persoane împușcate sau care au nimerit în explozii, a arătat că TXA a redus riscul deceselor cu aproximativ 15 la sută. 

Paramedicii din unele țări au la dispoziție asemenea injecții. Organizația Mondială a Sănătății a adăugat preparatul în lista medicamentelor de bază, care ar trebui să fie accesibile pentru orice țară și ar mai trebui să facă parte din politicile naționale din domeniul farmaceutic ale țărilor din întreaga lume.

Roberts, care a activat și în cadrul studiului CRASH-2, afirmă că preparatul TXA a fost subapreciat din cauza sistemului global de dezvoltare și invenție farmaceutică frânt. Dacă nu erau donatori ca Gates sau Wellcome Trust, preparatul rămânea în umbră în continuare.

,,Comercializarea preparatului eșuase de mult timp. Nu a mai fost inclus în ajutorul umanitar, deoarece nu a existat niciun fel de stimulent financiar pentru a face acest lucru ” – a afirmat Roberts.

█ Se nasc bolnavi din prima zi de viață. De ce copiii din Moldova sunt tot mai afectați de maladii 

Asociatul principal al studiului, Tim Knott de la Wellcome Trust a declarat: ,,Aceste încercări clinice fac cu adevărat diferența în profilaxia deceselor femeilor la naștere.”

Pe lângă faptul că TXA este ieftin, acesta nu necesită a fi păstrat la frigider, ceea ce ușurează procesul de transportare și păstrare.

Cu regret, spune Roberts, multe femei din țările în curs de dezvoltare, sunt nevoite să nască în zone îndepărtate de civilizație, asistate de o moașă sau pur și simplu de o persoană care nu a fost instruită să administreze nici măcar o injecție intravenos. Următorul pas pe care îl vor face cercetătorii, este modificarea formei de administrare a medicamentului, dacă vor reuși să-l transforme în pastile, încă mai multe femei vor putea fi salvate.

OMS recomandă administrarea TXA după ce au fost întreprinse alte măsuri de stopare a hemoragiei s-au soldat cu eșec, însă Roberts afirmă că medicamentul acționează mult mai bine dacă este administrat imediat.

Datele studiului arată că femeile decedează rapid după debutul hemoragiei. Dacă se întâmplă ca o femeie din Washington să aibă hemoragie postpartum, aceasta va putea beneficia de transfuzie, deoarece va fi înconjurată de medici calificați dotați cu instrumentarul necesar pentru a oferi asistența medicală necesară în orice moment. O femeie din Africa însă poate supraviețui de la o oră până la o zi, dacă nu îi este acordat niciun ajutor medical de urgență.

 

 Articole relaționate:

Mii de copii vor să spulbere mitul celor nouă luni. De ce în Moldova copiii apar pe lume mai devreme 

Avorturile selective sau în ce țări femeile sunt obligate să nască băieți. Câte fetițe sunt omorâte anual din cauza acestui fenomen