Redactor: Tatiana Povar

Pe parcursul carierei sale, s-a întâlnit de mai multe ori cu idei de afaceri interesante, însă nu putut să prevadă că se va ocupa cu congelarea a peste 180 litri de spermă umană. Nitrogenul lichid se evaporă atunci când capacele recipientelor de păstrare sunt deschise, în laboratorul Cryos din Aarhus, Danemarca.  Cryos a fost menționat pentru prima dată în 1981, după ce Ole Schou, mai târziu absolvent al școlii de business, a avut un vis mai neordinar. În timp ce dormea, vedea o mare albastră, înghețată care păstra în valurile ei spermă înghețată… Aceasta a fost îndeajuns ca să-l motiveze pe tânăr să-și înceapă activitatea cu care avea să se ocupe toată viața, scrie dk-ro.cryosinternational.com.

Acum Cryos este cea mai mare bancă de spermă din lume. Schou estimează că afacerea lui a contribuit la mai mult de 60 de mii de nașteri. Inițial, sperma era vândută cuplurilor de homosexuali care sufereau de infertilitate, dar majoritatea clienților reprezentau femei singure de 30-40 de ani, care au renunțat la căutarea unui partener și au decis să conceapă singure un copil. Cuplurile de lesbiene reprezintă un alt grup mare de clienți beneficiari de material biologic.

Donatorii primesc în jur de 50 de lire sterline per vizită, însă două picături de spermă de la un donator anonim costă 606 euro și 190 de euro, dacă donatorul rămâne anonim doar cumpărătorului.

Produsul este distribuit în întreaga lume, în recipiente speciale sigilate și actualmente este posibilă chiar decongelarea produsului.

Prețurile la spermă sunt înalte, deoarece beneficiul de la utilizarea produsului depășește costul în sine a obținerii și păstrării. Schou este foarte mândru de calitatea înaltă a produsului său, pe care îl descrie ca ,,exploziv”. Mulți dintre potențialii donatori sunt respinși după ce sperma este examinată la microscop. Nu doar calitatea spermei este luată în considerare la acceptarea materialului biologic de către bancă, ci și absența bolilor infecțioase și ereditare. Mai mult, donatorii trec o mulțime de teste psihologice și fizice, în pofida faptului că sunt bărbați sănătoși, deseori studenți ai instituțiilor de învățământ superior, numai un procent foarte mic sunt acceptați ca donatori de material biologic la Cryos.

Cryos cooperează cu o mulțime de clinici și spitale din întreaga lume, inclusiv din România. Pe parcursul anilor a devenit banca de spermă numărul unu din lume, cu cel mai mare număr de donatori înregistrată în Cartea recordurilor Guinness.

Schou are acum 62 de ani, dar continuă să rămână activ antreprenorial, a refuzat o mulțime de oferte din partea companiilor farmaceutice și a deschis încă o clinică în Florida. (Sperma din Danemarca nu putea fi transmisă în SUA din cauza regulilor stricte de import a materialului biologic de origine umană sau animală.)

Mai exista încă o particularitate a spermei daneze de la Cryos, aceasta era foarte puțin diversificată. Donatorii în mare parte erau de rasa albă, aveau părul blond și ochi albaștri. Dacă Schou își dorea clienți din întreaga lumea, trebuie să colecteze spermă de la bărbați de diferite naționalități și grupuri etnice.

Cu toate acestea, afacerile cu fertilitatea sunt în ascensiune la moment. Schou este figura principală într-o industrie în valoare de circa 15 bilioane de lire sterline anual, în creștere cu o rată de 9 la sută.

Lord Winston, unul dintre pionerii fertilizării in vitro, a descris această industrie ca ,,o junglă”. În Marea Britanie, Serviciile Naționale de Sănătate variază enorm între calitatea și accesibilitatea serviciilor de fertilizare. 60 la sută dintre servicii sunt efectuate de către clinicile private.

Unul dintre cele mai de succes exemple în domeniu este clinica de fertilizare in vitro Assisted Reproduction & Gynaecology Centre, deținută de către Dr Mohamed Taranissi.

Taranissi este obsedat de munca sa, lucrând șapte zile pe săptămână, mereu în costumul său chirurgical albastru deschis. Oficiul său este scufundat în documente. El este numit de către revista Tatler unul dintre experții de vază în fertilitate.

 

  Articole relaționate: 

Fertilizarea in vitro gratuită. Deocamdată, doar pe hârtie 

Evoluția embrionului uman din primele zile după fertilizare 

Moldova rămâne fără copii. Când cuplurile infertile vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită