Autor: Parascovia Rogate

Părinții vor să stea lângă copii, atunci când aceștia se confruntă cu probleme de sănătate grave și sunt internați în secțiile de terapie intensivă și reanimare. Un grup de mămici a cerut Ministerului Sănătății să li se permită acest lucru, motivând că așa pot avea grijă de ei. Autoritatea în sănătate nu este împotrivă și a cerut să fie creat un grup de lucru pentru a stabili condițiile de acces.

Elena (nume schimbat) a ajuns cu copilul la Spitalul Clinic Municipal „V. Ignatenco” din cauză că acesta a răcit și a făcut o bronșită obstructivă. Este spitalizat de două zile în secția terapie intensivă, iar mama a stat tot timpul lângă el.

„Este crucial să-i fiu alături. El trebuie să știe că părinții îl susțin. Dacă nu mi s-ar permite accesul, atunci atât copilul, cât și eu aș suferi, deoarece nu aș ști ce se petrece cu el. Mă bucur că medicii mi-au permis să stau lângă copil. Astfel văd cum decurge tratamentul și ce i se administrează”, ne-a explicat Elena.

De fapt, anume asta vor părinții care s-au adresat la minister – să poată să stea lângă copil și în situațiile grave. Acum specialiștii trebuie să se întrunească, în cel mult o lună, și să vină cu propuneri. Aceștia vor trebui să studieze standardele internaționale privind activitatea secțiilor de terapie intensivă și reanimare, după care să creeze un regulament adaptat instituțiilor medicale din Moldova, întrucât majoritatea spitalelor din țară sunt vechi și nu prevăd spații sau locuri speciale și pentru părinți în secțiile de terapie intensivă, iar în Reanimare, de obicei, este permis doar accesul personalului medical.

Medicii spun că adesea se ciocnesc cu situații când părinții vor să fie alături de copii și că ei nu ar fi împotrivă, însă de cele mai deseori nu au condiții.

„Instituția noastră este din 1986. Astfel, aspectul și spațiul saloanelor a rămas ca în perioada sovietică, iar asta nu ne permite să asigurăm și accesul părinților. Eu susțin această inițiativă a mămicilor și Ministerului Sănătății. În acest an, secția de Reanimare și Terapie Intensivă va fi reparată, iar noi vom acorda o atenție mai mare creării spațiilor pentru mămici”, explică Alexandru Holostenco, directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

Directorul a dat exemplu României, unde un ordin privind accesul părinților în secțiile de terapie intensivă există încă din 2012. Acesta reglementează programul de vizite al rudelor pacienților internați în instituțiile medicale publice. Potrivit documentului,  în cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența permanentă a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

„Acolo se permite părinților să se afle lângă copii, dar părintele nu este asigurat cu un loc. Mai exact, el stă pe un scaun alături de micuț. În instituția noastră de exemplu, în alte secții, decât cea de Reanimare și Terapie Intensivă noi putem acorda mămicilor și locuri pe pat. De altfel, mămicile cu copii până la trei ani beneficiază și de alimentație”, explică Holostenco, care crede că inițiativa dată are șanse să devină realitate, însă în ce condiții, urmează să stabilească alături de membrii grupului de lucru.

Totuși, instituția dispune de câteva saloane, numite boxe. Ele au fost amenajate special pentru mamă și copil. Acestea pot sta alături de micuți pe toată perioada tratamentului. Salonul dispune de un pat pentru copii, dar și de un scaun mai mare pentru părinți. Nu este cel mai confortabil, dar e un pas înainte, crede directorul Holostenco. De obicei, aceste saloane sunt pentru copiii care au viroze.

 „Ar fi bine să avem un spațiu pentru părinți, dar nu în toate cazurile. Reanimarea pentru copii este asociată în mare parte cu durerea. Astfel,  când mama este alături de copil la toate procedurile medicale, unii pot avea resentimente față de aceste manipulări medicale, deoarece le-a permis doctorilor să-i provoace copilului durere. Sunt diverse situații, de aceea trebuie să ne gândim bine, când îi putem oferi acces părintelui”, explică Elena Func, medic anesteziolog-reanimatolog la Spitalul „V. Ignatenco”.

În alte spitale, medicii permit părinților să stea alături de copil pe un scaun, preț de câteva minute. Doctorii cred că un eventual regulament privind accesul părinților în secțiile de terapie intensivă trebuie să indice clar când pot avea acces, și când nu.

I-am întrebat și pe responsabilii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 de copii ce cred despre inițiativa părinților. Șeful secției Reanimare și Terapie Intensivă, Nicolae Kiskin spune că instituția are suficiente paturi atât pentru copii, cât și pentru mame.  El crede că anume mama este cea care-l poate ajuta pe micuț să-și revină mai rapid după boală.

„Copilul trebuie să stea cu părinții. Îngrijirea pe care i-o oferă mama, nu i-o poate oferi nimeni. Tratamentul e reușit dacă la el participă doctorul, asistenta medicală și nu în ultimul rând mama. Așa e cel mai bine. Doar în unele cazuri când mama fumează sau consumă alcool, putem spune că nu e bine pentru copil să inhaleze astfel de mirosuri. Atunci tratamentul decurge mai greu. În cazurile când credem că mama nu trebuie să fie mereu alături, procedurile copilului le facem într-o sala de reanimare”, explică specialistul. 

Prima ședință a grupului de lucru la care s-a discutat despre accesul părinților în secțiile de terapie intensivă a avut loc de curând, iar din ea au făcut parte reprezentanți ai ministerului, Institutului Mamei și Copilului, Spitalului Clinic Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco” și părinți.

Anual, doar în secțiile de terapie intensivă ale Spitalului „V.Ignatenco” sunt tratați peste 2.200 de copii, iar la Spitalul Clinic Municipal nr.1 – 550.

 

 Articole relaționate:

Bolnavi de nepăsare. Respectul față de pacienţi tinde să devină o boală incurabilă

Miliarde de lei pentru modernizarea celui mai solicitat serviciu medical din țară. Jumătate din bani lipsesc