În Republica Moldova s-a dat startul campaniei de informare „Să învingem SIDA împreună!”, organizată cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA (numită și Ziua Lumânărilor Aprinse), care în acest an este marcată pe data de 21 mai.

Din anul 1983 „AIDS Candlelight Memorial” (Ziua Lumânărilor Aprinse), se desfășoară în cea de-a treia duminică a lunii mai, reunind peste 1200 de organizații în 115 țări.

În acest an, în cadrul campaniei de informare, în șase orașe din Moldova (Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița) vor fi amplasate bannere stradale cu imaginea unor persoane publice cunoscute din fiecare regiune/oraș luate aparte, care se adresează publicului cu mesajul-cheie al campaniei.

Obiectivele principale ale campaniei:

1)      Sporirea nivelului de informare a populației generale, în special în rândul tinerilor, despre maladia HIV/SIDA;

2)      Sporirea nivelului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV;

3)      Extinderea accesului la întregul spectru de servicii (de profilaxie, tratament, îngrijire și suport social profesional, testare) pentru PTH;

4)      Formarea sustenabilității spectrului de serviciilor pentru PTH;

5)      Fortificarea capacităților comunităților.

 

Până pe data de 31 mai inclusiv, în toată Moldova se vor organiza mese rotunde, sesiuni informative pentru tineri, ședințe cu comunitatea, acțiunile ”Traseul securității”, ”Poartă panglica roșie - manifestă solidaritate!”, jocuri intelectuale pentru tineri, precum și acțiuni de testare voluntară la HIV prin metoda testelor rapide.

NOTĂ: La 1 ianuarie 2017, în Moldova erau înregistrate 7906 persoane care trăiesc cu infecția HIV. Potrivit estimărilor specialiștilor, numărul real al persoanelor infectate constituie 18000 de persoane. În anul 2016, din cauza maladiilor asociate cu HIV au decedat 246 de persoane. În total de la începutul epidemiei (din anul 1987) din cauza maladiilor asociate cu HIV au decedat 3137 de persoane.

Organizator: Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”

În parteneriat cu: UNAIDS și UNODC Moldova

Cu susținerea: Ministerului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției, Biroului General de Probațiune; Departamentului Instituțiilor Penitenciare

În colaborare cu: A.B. ”Miloserdie” (Bender), CI ”Triniti” (Râbnița), A.O. ”Zdorovoie Budushee” (Tiraspol), A.O. ”Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul), A.O. ”Centrul Regional pentru Politici Comunitare” (Nisporeni, Ungheni, Orhei, Telenești, Strășeni, Hâncești), A.O. ”Adolescentul” (Orhei), A.O. ”Respirația a doua” (Bălți), A.O. ”Genderdoc-M”, A.O. ”Pentru prezent și viitor” (Chișinău), A.O. ”Credința Nord” (Florești, Bălți), CSR ”Renașterea” (Chișinău), CSR ”Viața cu speranță” (Bălți), CSR ”Împreună pentru Viață” (Comrat), Centrul SIDA (Tiraspol)

Parteneri media: Teleradio Moldova, TVR, allmoldova, locals.md, Platforma E-Sănătate.MD

 

positivepeople.md