Autor: Parascovia Rogate

Și-au depus candidatura și au aplicat la concurs pentru funcția de director al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Dragaiuc”. Este vorba despre trei specialiști din domeniul sănătății: Elena Tudor, Sofia Alexandru și Iurie Osoianu, care se văd în fruntea instituției, ce se ocupă de combaterea tuberculozei în Moldova.

După ce acum trei săptămâni, Ministerul Sănătății a scos la concurs funcția de director al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, trei candidați s-au găsit să aplice pentru ea. Astfel, conform listei de candidați publicată pe pagina web a autorității în sănătate, candidații admiși la concursul pentru șefia instituției sunt Elena Tudor, Sofia Alexandru și Iurie Osoianu.

De altfel, în prezent Elena Tudor este secretarul științific al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, iar Sofia Alexandru vicedirector medical al acestuia. Iurie Osoianu însă deține funcția de vicedirector al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Ministerul Sănătății nu a menționat însă când va avea loc concursul.

Vom preciza că concursurile pentru ocuparea funcției de director de spitale decurg în câteva etape: de înscriere a candidaților, de evaluare a dosarelor, de preselecție a acestora și concursul propriu-zis. De asemenea, la concurs au dreptul să participe nu doar candidații cu studii medicale, ci și cei din afara medicinei, dar care au studii financiare sau economice și obligatoriu studii postuniversitare în managmentul sănătății publice.

Mai precizăm că funcția de director a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a rămas vacantă după ce Liliana Domente a fost demisă pe 31 martie. Ministerul Sănătății a concediat-o, pentru că ar fi admis nereguli economice. Aceasta ar fi plătit salarii neîntemeiate de 1 milion de lei, ar fi concediat nejustificat un angajat și ar fi admis haos în stocurile cu medicamente. De asemenea, Domente a fost demisă după ce Ministerul Sănătății a descoperit că Institutul de Ftiziopneumologie nu a inclus în sistemul online de colectare și analize a datelor despre tuberculoză SIMETB cazurile noi de îmbolnăviri și decese. Mai exact, anul trecut din cauza tuberculozei au murit cinci copii, și nu trei cum a fost anunțată autoritatea în Sănătate. În același timp, Ministerul Sănătății a aplicat doar o mustrare coordonatorului Programului Național de Tuberculoză pentru perioada 2012-2017, Ana Ciobanu, pentru colaborare ineficientă dintre medicii de familie și ftiziopneumologi. 

Între timp, cel care asigură interimatul funcției de director este Constantin Iavorschi, care, de altfel, este și vicedirectorul instituției. 

 

 Articole relaționate:

Se caută director pentru Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală 

Patru copii din Moldova au murit de tuberculoză, fiind diagnosticați abia după deces. Autoritățile refuză să se expună, iar cazurile au fost tăinuite 

Demisii și sancțiuni în cazul copiilor decedați de tuberculoză. În realitate au murit 5 micuți