Redactor: Silvia Rotaru

Fiecare al doilea moldovean care a decedat anul trecut, a suferit de boli de inimă. Din numărul total de 38 de mii 490 de decese, 57 la sută au suferit de maladii ale aparatului circulator. Topul este urmat de cancer, bolile aparatului digestiv, accidente, intoxicații și traume. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică, care ne anunță în 2016, totuși, numărul deceselor în Moldova a scăzut cu 1.416 oameni sau cu 3,6 la sută.

Așadar, potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate, instituția care a oferit datele Biroului Național de Statistică,  cei mai mulți moldoveni, 57% au murit din cauza bolilor aparatului circulator, 16,2% din cauza tumorilor, 9,6% - de maladii ale aparatului digestiv, 7% - în urma accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, 4,4% - au suferit de maladii ale aparatului respirator şi 5,8% au decedat din alte cauze.

Ca în fiecare an, bărbații au decedat din alte motive decât femeile. Aceștia au murit din cauza infecțiilor și maladiilor parazitare, iar femeile – din cauza aparatului circulator.

Cei mai puțini, în 2016, au murit în Municipiul Chișinău. Aceștia constituie 7,7 la sută din numărul total de decese. Capitala este urmată de Municipiul Bălți cu o rată de 8,5 la sută, raioanele Ialoveni, Cahul și UTA Găgăuzia – câte 9,9%. Raionul Dubăsari a avut o rată a deceselor de 10,3%, Anenii Noi şi Străşeni – de 10,7%, Sîngerei şi Cantemir - 10,8%, iar cele mai înalte rate au fost înregistrate în raioanele Donduşeni - 16,4%, Şoldăneşti - 14,8%, Rîşcani - 14,5%, Briceni - 14,3%, Floreşti şi Ocniţa - 14,1%, Drochia - 13,9%, Edineţ -13,7%.

Și din punct de vedere regional mortalitatea generală este diferită. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a țării la Briceni, Donduşeni, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Ocniţa şi Rîşcani.

Cele mai multe decese au fost cauzate de bolile inimii și au fost înregistrate în raionul Şoldăneşti; iar din cauza tumorilor au murit la Ocniţa, Basarabeasca, Drochia, Donduşeni, Briceni, Şoldăneşti, Rîşcani, Anenii Noi, Cimişlia, Taraclia, Cantemir şi Municipiul Bălţi. De maladii ale aparatului au suferit și au decedat mai mulți oameni din zona de centru, mai precis din raioanele Orhei, Hînceşti, Criuleni, Şoldăneşti şi Călăraşi.

Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe (specialiștii nu precizează care sunt acestea) au fost înregistrate în raioanele Cimişlia, Leova, Ungheni, Teleneşti, Hînceşti, Cantemir, Şoldăneşti,  Ştefan-Vodă, Rezina şi Briceni. Bolile aparatului respirator au luat viața mai multor oameni din raioanele Donduşeni, Briceni, Drochia şi Rezina.