Autor: Irina Papuc

Farmaciștii sfidează în continuare ordinul Ministerului Sănătății de eliberare a medicamentelor cu rețetă. Aceștia vând în continuare la solicitarea cumpărătorului orice medicament, fără să ceară prescripția cu parafa medicului. Oficialii de la Agenția Medicamentului se arată neputincioși și spun că legea actuală este prea permisivă.

Pentru a vedea dacă farmaciștii eliberează medicamente fără ilegalități am mers la câteva farmacii. Am cerut să ni se vândă pastile, care nu pot fi eliberate decât la indicația medicului - Cephalexim, Klamoks, Tertacycline, Macropen, Amoxacilina, Doxiciclina și Ketanov. Aceștia au răspuns că au medicamentele, ne-au spun cât costă și au bătut cecul. La întrebarea de ce încalcă legislația o farmacistă a răspuns: „Și cu ce-o să vă ajute dacă o să vă spun că e cu rețetă. Da, este, dar ce să fac, să vă las cu dureri”?, a întrebat ea, fără să întrebe ce fel de dureri acuz.

Responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spun că legea nu le permite să facă controale la o farmacie mai des de un an. Și atunci sunt obligați să anunțe că vin în inspecție înainte cu cinci zile.

„Pe parcursul lunii iunie angajații Inspectoratului au verificat 29 de farmacii din Chișinău, Șoldănești și Telenești. Au fost semnate 32 de procese-verbale, dintre care 21 pentru încălcare regulilor de eliberare a medicamentelor”, menționează șefa Inspectoratului Farmaceutic, Astra Coșcodan. Amenzile stabilite însă nu sunt deloc de speriat-500 de lei, iar dacă este achitată în termen de 74 de ore atunci se reduce la jumătate.

În plus, Astra Coșcodan spune că inspectorii nu au voie să verifice o farmacie mai des decât o dată pe an. „Așa prevede legislația. Și apoi controalele sunt planificate. Noi putem organiza o verificare neanunțată doar atunci când sunt informații concrete că există o încălcare, o solicitare de la Ministerul Sănătății sau de la Centrul Național Anticorupție. Așa din auzite nu ne pornim nicăieri”, a mai precizat ea. Șefa Inspectoratului spune că din aceste motive farmaciștii nu pot fi verificați la fiecare pas, iar aceștia încalcă frecvent regulile de eliberare a medicamentelor, deoarece salariul lor depinde de profitul obținut de farmacie.

Anul trecut, angajații de la Inspectoratul Farmaceutic au depistat 206 încălcări privind modul de eliberare a medicamentelor. Totodată, datele Biroului Național de Statistică arată că aproape 30 la sută din moldoveni se tratează din propria inițiativă, fără să ceară sfatului medicului.

Ordinul privind comercializarea preparatelor farmaceutice doar cu prescripția de la medicul de familie a intrat în vigoare la 19 octombrie, anul trecut. Din cele peste 6.000 de medicamente, aproape 2.000 pot fi procurate direct de la ghișeu, pentru restul este necesară indicația medicului.

 

Articole relaționate:

Studiu: O treime din moldoveni evită vizitele la doctor și se tratează singuri, cu medicamente cumpărate fără prescripția medicului 

Medicamente la Sfântu’ Așteaptă. Agenții economici întârzie livrările contractate de spitalele din Moldova săptămâni sau chiar luni în șir 

Numărul cazurilor de reacții adverse la medicamente, raportate în 2012, s-a triplat