Autor: Elena Cioina

Ministerul Sănătății a invitat pentru vineri, 19 mai, administrațiile instituțiilor medicale din țară la o ședință la Hotelul Codru. Deși o agendă oficială, un anunț sau ordin care să confirme acest lucru nu există, mai mulți directori ne-au spus că într-adevăr au fost invitați la ora 14.00, de către Ministerul Sănătății, dar nu știu care vor fi subiectele abordate. Cei care au primit invitația afirmă că au primit-o prin telefon sau au fost sunați de la Consiliile Raionale. Ceea ce a aflat însă Sănătate INFO este că, vineri, la această ședință urmează să fie creată o Asociație Profesională a Medicilor și Farmaciștilor. Informația a fost confirmată de medicul-șef sanitar de stat al Municipiului Chișinău, Luminița Suveică, căreia, se pare, îi aparține inițiativa și care ar fi rugat ministerul să o ajute în organizarea evenimentului. O altă variantă vehiculată, dar neconfirmată oficial, este că s-ar încerca crearea unei organizații a „medicilor democrați”.

„Este vorba de o asociație a lucrătorilor medicali apolitică. Eu nu am nimic cu Partidul Democrat. Pur și simplu am invitat ministerul, că e minister de resort. Medicii noștri au nevoie de o conlucrare și comunicare în contextul la toate reformele și e absolut apolitică. Am anunțat toată lumea. Va fi o asociație obștească, noi vom transmite azi comunicatul. A trebuit să definitivăm mai multe lucruri cu statutul, mai lucrează juriștii”, a declarat Luminița Suveică pentru Sănătate INFO.

„Ar trebui să mai facem ceva”

Medicul șef-sanitar de stat al Municipiului a mai precizat că inițiativa îi aparține ei și câtorva colegi care s-au gândit că ar trebui „ceva să mai facă”. „Ne-am gândit cu colegii să facem ceva al nostru. Noi vom invita în această organizație și instituții publice, și private, deoarece de multe ori se aruncă pietre dintr-o grădină în alta, că specialistul e vinovat, că medicul de familie. Deci, nu este comunicare. Sunt invitați la eveniment nu doar șefii, ci și lucrători medicali, și reprezentanți din instituții medicale republicane, și din instituții private, și Agenția Medicamentului, și companii farmaceutice, și farmaciști, asistente medicale. Vor fi reprezentanți din toate straturile”, a precizat Luminița Suveică.

Inițiatoarea este convinsă că între medici și farmaciști nu va exista vreun conflict de interese, întrucât organizația nu va fi una profesională. Cei care vor face parte din această organizație ar urma să discute și să afle ce este nou în sănătate. „Încă nu știm cine va fi președinte, dar noi vom veni cu grupul de inițiativă”.  Am întrebat-o pe Luminița Suveică dacă urmează ea să fie ales președintele ONG-ului, însă a evitat să ne răspundă.

Medicii se luptă cu partidele politice și Guvernul pentru sănătatea populației. Noul sistem de sănătate este ,,o bombă cu ceas” 

Dacă ne cheamă ministrul, cum să nu te duci?

Directorii care au confirmat că au fost invitați la întâlnirea de vineri de la Codru ne-au spus că nu cunosc agenda și nici ce se va discuta.

„Știu despre ședința de la Codru, dar nu știu cu ce ocazie suntem invitați. Mi-a transmis informația doamna președinte a Consiliului Raional, dar dumneaei nu știe concret despre ce este vorba. Urma să dau un telefon să vorbesc cu domnul viceministru să aflu care este problema. Dacă ne cheamă ministrul, cum să nu te duci? Normal că voi merge” a declarat Andrei Alexeev, directorul Spitalului Raional Ungheni.

Întrebat ce crede despre lansarea unei asociații a medicilor și farmaciștilor democrați, Alexeev a spus că în Moldova demult trebuia creată o asemenea structură, nu neapărat afiliată unui partid. „Drepturile medicilor nu le apără nimeni acum. De fapt, în toate țările dezvoltate există Liga Medicilor și când apar conflicte între medici și pacienți, sunt juriști, avocați care le rezolvă. La noi în țară nu avem așa ceva”, a mai spus directorul Spitalului Raional Ungheni.

„Ceva am auzit, m-au invitat, dar nu am amănunte. La telefon m-au anunțat că va fi o ședință. Promit să vă sun, dacă aflu mai multe detalii”, ne-a asigurat și Alexandru Cojocaru, directorul Spitalului Raional Căușeni, fără să intre în detalii.

Directorul Spitalului Raional Rezina, Nina Postu, spune că nu a fost invitată la ședința de vineri. Despre crearea unei eventuale asociații a medicilor și farmaciștilor, managerul a menționat că până a decide dacă vrea sau nu să facă parte din ea, trebuie să-i citească statutul. „Trebuie studiate obiectivele, scopul, așteptările”, a precizat Nina Postu.

La Chișinău, mulți dintre managerii Spitalelor Republicane despre care Luminița Suveică a declarat că sunt chemați la eveniment nu au răspuns la telefoane, astfel că nu am putut afla dacă au primit sau nu invitații pentru ziua de vineri. Doar directorul Spitalului Clinic Republican, Anatolie Cibotaru, a răspuns la apel. A refuzat să vorbească însă imediat ce ne-am prezentat. „Eu nu vă dau informații la telefon. Am o grămadă de peri suri din cauza voastră. E-Sănătate duce o politică antistatală și antimedicală”, s-a indignat Anatolie Cibotaru.

Nu tratăm pacienții în funcție de culoarea lor politică

Viorel Vetrilă, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie spune că nu a fost invitat la eveniment, dar crede că indiferent ce se va petrece acolo „doctorii trebuie să se conducă de normele profesionale, nicidecum să aibă obligații de partid. „Eu doar nu decid dacă tratez sau nu un pacient, în funcție de culoarea lui politică. Eu îi tratez pe toți”, a menționat Viorel Vetrilă.

Directorii care n-au primit invitația s-au mirat că la ei nu a ajuns. „Nu știu încă dacă sunt invitat, dar dacă sunt, voi merge. Nicio problemă. Nu m-au sunat, nu mi-au spus. Prima dată aud de la dumneavoastră. Care va fi subiectul? ”, a întrebat Valeriu Nichiforciuc, directorul Spitalului Raional Florești.

Managerul instituției medicale a precizat însă că indiferent ce fel de organizație ar urma să fie creată, dacă ea va ajuta la îmbunătățirea calității asistenței medicale „eu sunt doar cu mâinile și picioarele”, a adăugat Nichiforciuc, precizând că nu contează dacă aceasta va fi sau nu una afiliată politic. „Dacă va exista dorință de a face ceva și va avea și acoperire financiară ar putea schimba anumite lucruri. Dacă nu va exista dorință, atunci va fi doar ceva teoretic. Noi la Florești ne străduim să facem lucrurile conform standardelor și obligațiilor noastre profesionale”, a mai spus Nichiforciuc.

În timp ce Ministerul Sănătății este preocupat de organizarea evenimentelor la Codru și de crearea unor organizații neguvernamentale, politice sau apolitice, sistemul de sănătate din țară se confruntă cu probleme grave de finanțare. Doctorii se plâng, de exemplu, că în continuare primesc salarii mici, iar tinerii specialiști în continuare refuză să meargă să muncească în provincie, chiar dacă autoritatea de vârf încearcă să-i ademenească cu diverse facilități.

Organizația struțo-cămilă

Cum va arăta această organizație neguvernamentală și care va fi rolul și impactul ei, urmează să vedem vineri. Cu toate acestea, vom preciza că există numeroase asociații profesionale de medici, precum și o Ligă, care are misiunea să apere drepturile doctorilor. Deși juridic organizația există, la modul practic structura, deși e apolitică, este nefuncțională. Organizația urma să fie lichidată acum trei ani, când se punea în discuție crearea Colegiului Medicilor. De altfel, crearea unei organizații neguvernamentală, care se va numi Colegiul Medicilor, și care va avea misiunea să apere drepturile doctorilor din Moldova, urmează să fie creată odată cu intrarea în vigoare a Codului Sănătății, document supus acum dezbaterilor publice. Prin urmare nu clar de ce Ministerul Sănătății acceptă să fie creată încă o organizație, care va cuprinde medici, farmaciști și chiar companii farmaceutice din toată țara înainte să fie creat Colegiul Medicilor, așa cum se vrea în Codul Sănătății.

Experiențe anterioare arată însă că asociațiile profesionale afiliate politic, de regulă, sunt nefuncționale. Ultimii care au decis crearea unor asemenea structuri a fost liberal-democrații. În mai multe raioane, inclusiv la Chișinău, au fost înființate Asociații ale Medicilor Liberal-Democrați. Cea din Capitală a fost desființară încă în 2015, iar președintele ei era Luminița Suveică. „Eu din 2015 am plecat din PLDM și am anulat și Asociația. De doi ani nu mai activează nimic. Nu mai vreau să fac parte din vreun partid și nu intenționez să ader la vreunul. Vreau să fiu alături de medici”, a conchis medicul șef-sanitar al Municipiului Chișinău, în finalul discuției.

 

  Articole relaționate:

Sacul cu bani”, mutat de la Guvern? Președintele Curții de Conturi vrea ca CNAM să treacă în subordinea Ministerului Sănătății

Ala Nemerenco: De ce Guvernul a renunțat la propria intenție de a oferi tinerilor medici indemnizații într-o singură tranșă? 

Erorile de administrare a medicamentelor omoară zilnic cel puțin un om, inclusiv în spitale, din cauza deficiențelor sistemelor de sănătate