Redactor: Sorina Bujarov

Varicele reprezintă o afecţiune tot mai frecventă în zilele noastre. Această boală nu înseamnă doar aspect inestetic al picioarelor, ci şi dureri frecvente, iar în cazurile cele mai grave apar şi inflamaţii ale picioarelor. Boala varicoasă reprezintă dilatații patologice și permanente ale venelor ce aparțin sistemului venos superficial. Venele picioarelor sunt prevăzute cu valve unidirecționale, care asigură circulaţia sângelui către inimă de sus în jos. Dacă aceste valve își pierd capacitatea de antireflux, venele se dilată și apar varicele. Principalele cauze ce favorizează apariţia varicelor, conform i-medic.ro, sunt următoarele:

Tromboflebita superficială. Aceasta afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai frecvent la nivelul gambelor, dar poate afecta şi venele membrului superior. Tromboflebita superficială  poate apărea în timpul sarcinii,  în urma unui zbor cu avionul sau atunci când  o persoană stă un timp îndelungat imobilizată la pat sau în scaunul cu rotile. Tromboflebita poate fi identificată prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acesteia.

Tumoarea abodminală sau fibromul uterin. Aceasta reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescente benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârstă reproductivă. Ea se poate dezvolta în interiorul uterului, la exterior sau în grosimea peretelui acestuia. De asemenea, hormonii secretaţi de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, favorizează creşterea fibromului.

Sarcina. Datoritădublării volumului sanguin, dar şi a faptului că femeia gravidă adaugă kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În aceste cazuri, sângele în loc să se întoarcă la inimă, el stagnează. Pentru evitarea simptomelor varicelor în perioada sarcinii, medici recomandă ca viitoarele mămici să poarte ciorapi elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii şi să evite statul în picioare.  

Varicele, boala profesională. În mod normal, varicele afectează persoanele care stau mult timp în picioare. Primele simptome ale bolii sunt senzaţii de arsură sau de greutate în picioare, inflamaţie uşoară, de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor. În aceste cazuri medicamentele tonice care ajută la întărirea pereţilor venelor sau chiar şi activităţile fizice au un efect benefic asupra picioarelor.

Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv. Această deficienţă provoacă apariţia varicelor. Astfel, structura valvulelor venelor predispuse la insuficienţa valvulară, urmată de reîntoarcerea şi stagnarea sângelui la nivelul membrelor pelvine (inferioare) duce la apariţia varicelor şi a celorlalte tulburări trofice locale. 

 

Articole relaționate:

Grăsimea extrasă prin liposucţie, cea mai accesibilă sursă de celule stem 

Misterele de sănătate ale femeilor. Răspunsuri la cele mai obișnuite întrebări 

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi