Autor: Elena Cioina
Premierul Pavel Filip urmează să anunțe în cel mai scurt timp cum va fi reformat Guvernului Republicii Moldova. Se știe că o serie de ministere vor fi comasate, iar unele Agenții vor trece direct în subordinea Executivului, urmând ca ministerele să se ocupe doar de politici. Deși oficial mare lucru nu se cunoaște, neoficial, unele detalii, inclusiv, cine ar putea deveni viitorii miniștri, ies la suprafață.
Așadar, Ministerul Sănătății va fi comasat cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Noua structură se va chema Ministerul Sănătății și Protecției Sociale. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci va fi a doua oară în istoria Republicii Moldova când aceste instituții se vor regăsi în una singură. E adevărat că prima tentativă, operată în perioada guvernării comuniste, a eșuat. Și acum există rezerve, dar despre ele se vorbește mai puțin. Majoritatea celor care au tangență cu domeniile se arată optimiști și spun că „țara noastră nu-i atât de mare ca să nu poți conduce un astfel de minister”.
Totuși, misterul cel mai mare în ambele tabere e cine va conduce Ministerul Sănătății și Protecției Sociale și dacă acesta va fi într-adevăr o persoană din afara politicului, așa cum a anunțat liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Oficial încă nimic nu e clar, însă niște semne deja există. Însă majoritatea numelor vehicultate au legătură directă sau mai puțin directă cu Partidul Democrat.
Printre numele vehiculate sunt al Ruxandei Glavan, actuala ministră de la Sănătate, al Stelei Grigoraș, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, al lui Mircea Buga, acum consilier pe probleme sociale și de sănătate a premierului Filip, al Valentinei Buliga, acum deputat democrat și chiar al neurochirurgului Grigore Zapuhlâh.
Deputatul democrat, Victor Mândru, a declarat pentru Sănătate INFO că deocamdată despre viitorii candidați la funcția de ministru al Sănătății și Protecției Sociale nu s-a discutat, dar că un anunț oficial despre modul în care va fi reorganizat Guvernului Moldovei urmează să fie făcut de premier în cel mai scurt timp.
„N-am discutat deloc. Singurul lucru care s-a spus e că viitorii miniștri vor fi aleși în bază de profesionalism și cel mai probabil și în bază de concurs. Adică nu vor avea dreptul să fie nici măcar membri de partid? Asta reiese, cu toate că a fi membru de partid nu înseamnă a nu fi profesionist”, a precizat Victor Mândru.
Și Boris Golovin, la fel deputat democrat, ne-a dat de înțeles că încă nu au fost discutate candidaturi pentru viitorul minister, axându-se în discuție mai mult pe funcționalitatea viitoarei instituții. „E treaba Executivului să facă acest lucru. Ce ține de comasare, nu e simplu, dar experiența altor țări arată că mai sunt așa exemple și nu sunt cele mai rele. Așa că noi sperăm că și la noi poate să fie, eu știu, cu bun augur. Eu cred că va fi totul bine, pentru că sunt create un șir de agenții, un șir de funcții au fost luate de la aceste ministere. Cred că dacă se vor ocupa doar de elaborarea politicilor, nu va fi o problemă atât de mare și mai cred că vor fi promovați oameni cu experiență în funcțiile de secretari de stat sau în funcții de viceminiștri. Eu sper să fie oameni competenți. Țara noastră nu-i atât de mare ca să nu poți conduce acest minister. Vrem noi ori nu vrem, aceste două domenii sănătate și social se intersectează. În plus, o parte din activități cum ar fi cele legate de muncă vor trece la Ministerul Economiei„ a precizat Golovin.
l-am întrebat cum ar putea fi asigurat echilibrul pentru ambele domenii, așa încât viitorul ministru să nu dea prioritate unuia sau altuia. „Știți, noi deja avem persoane care au fost și în funcție de ministru al Sănătății, și în cea de ministru al Protecției Sociale. Sunt vreo două-trei persoane care cunosc ambele domenii”.
Deși inițial a spus că e de competența Guvernului să ne spună cine vor fi viitorii miniștri, am insistat să aflăm dacă printre cele două-trei persoane se regăsesc Ruxanda Glavan și Stela Grigoraș. Există sau nu vreo posibilitate ca una dintre cele două doamne să vină în noua funcție?, l-am întrebat pe domnul deputat.
„Ați uitat și de domnul Mircea Buga, care a fost ministru și acolo, și acolo. Mai este doamna Valentina Buliga”.
Golovin nu știe însă dacă din toate numele pomenite cineva va vrea să preia noua funcție de ministru. „Nu sunt deloc ușoare aceste domenii. Poate nici nu vor dori doamnele și domnii să fie miniștri. E greu de spus”, dar cum rămâne cu apartenența politică, având în vedere că, de exemplu Ruxanda Glavan sau Valentina Buliga sunt membri de partid.
„Cred că persoanele care vor vrea să participe la concurs, cumva, o să-și hotărască întrebarea. Poate vor renunța la carnetele de membru de partid. Nu știu. Eu cred că persoanele care vor deveni miniștri nu ar trebui să facă politică în lucrul pe care-l fac. În afara muncii, poftim. De ce să nu fie?”, a precizat Golovin.
Am reușit să o contactăm la telefon pe Stela Grigoraș. Am întrebat-o dacă a primit vreo invitație, măcar și neoficială, să candideze pentru noua funcție. Ea s-a arătat însă mai pesimistă în legătură cu decizia de comasare a celor două ministere.
„Nu am primit nicio invitație oficială și nici nu știu dacă vreau să dețin această funcție. Trebuie să fii kamikadze ca să poți prelua două domenii așa de mari și de importante. Nu văd luminița de la capătul tunelului. Sunt două ministere foarte grele. Cel puțin în protecția socială se fac reforme masive și în dezvoltare. Nici măcar nu am ajuns la acel nivel de dezvoltare care trebuie. Va fi un proces foarte greoi. Cine va fi eroul, îi doresc succes. Eu nu sunt gata pentru această funcție și cred că nu voi accepta. Trebuie să fii tare curajos să accepți să conduci aceste ministere”.
Nici Stela Grigoraș nu știe cum vor fi numiți miniștrii în Guvernul reformat, dar spune că nu vede cum această funcție va fi una apolitică. „Eu nici nu știu cum această funcție poate fi „tare apolitică”. Din informația oficială pe care o am, funcție apolitică va fi cea a secretarului de stat, care va înlocui viceminiștrii și care va trebui să păstreze memoria instituțională, dar funcția de ministru va rămâne una politică. Cel puțin așa se vedea despărțirea responsabilităților”, a precizat demnitarul pentru Sănătate INFO.
Stela Grigoraș recunoaște că a încercat să-i convingă pe mai marii țării că ar fi bine ca cele două ministere să rămână separate, dar a înțeles că „e un fel de luptător fără armată”.
„Chiar săptămâna trecută am avut niște ședințe și doar vocea mea era împotrivă și semnala îngrijorări. Alți miniștri care au mai lucrat în domeniu sunt mai optimiști. Eu știu ambele domenii și văd lucrurile mai tehnic și mă cam îngrijorează. Depinde foarte mult cine va fi ministru. Dacă va fi un doctor înrăit care nu vede domeniul protecției sociale și îl va subestima, atunci e pericol foarte mare. Așa s-a întâmplat și pe vremea comuniștilor, cu tot respectul pentru domnul Ababii, dar pentru el domeniul protecției sociale era absolut străin și atunci a fost o stagnare de vreo doi ani. Și acum cred că tot așa va fi. E greu să găsești echilibru. Pe de altă parte mai sunt și niște limite profesionale”, a conchis actualul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Printre numele vehiculate pentru funcția de viitor ministru al Sănătății și Protecției Sociale este și cea a lui Grigore Zapuhlâh, acum director al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. L-am întrebat și pe el dacă a avut vreo propunere și dacă se vede în fotoliul de ministru. Ne-a răspuns în stilul său caracteristic.
„Vai ce frumos. Serios? Eu sunt plăcut uimit. Vă spun cu toată sinceritatea că nu am nicio ofertă oficială. Vreau eu sau nu vreau, e altceva. E ca și cum te-ar lua la măritiș. Poate că aș vrea, dar nu am mire. E plăcut să auzi asta la sfârșitul zilei de muncă. Dacă va fi ceva oficial, vă spun neapărat. Pe cuvânt de onoare”, a declarat în glumă Grigore Zapuhlâh.
Vom aminti că acum două săptămâni, liderul PD, Vlad Plahotniuc a anunțat despre noua reformă a Guvernului, deși toți așteptau că vestea va veni de la premierul Pavel Filip. Astfel, în total, Guvernul va avea nouă ministere, în loc de 16, iar funcțiie de miniștri a declarat Plahotniuc în fața presei „nu vor mai fi partajate politic.
█ Articole relaționate: