Autor: Parascovia Rogate

În această duminică Tribuna Sănătății a ajuns la Fălești. Câteva zeci de părinți s-au adunat la Biblioteca din oraș ca să învețe cum să acorde ajutor medical în cazurile de urgență copiilor, dar și adulților. Un medic instruit în acordarea primului ajutor le-a arătat acestora ce trebuie să facă la modul practic atunci când copilul a înghițit un obiect dur sau s-a înecat cu mâncare.

La modul practic, părinții au încercat manevrele de prim ajutor pe două manechine. Ca să vadă cum ar reacționa în realitate, ei au simulat câteva situații de urgență, aplicând etapele de acordare a primului ajutor. Pe parcursul lecției, părinții au fost ghidați de Cornel Ursu, medic rezident în Secția Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă, instruit de Asociația Obștească „Inimă Mare”.

„Trebuie să le explicăm oamenilor prin diverse argumente cât este de important să știe să acorde aceste măsuri de prim ajutor. Astfel vom putea salva mai mulți oameni până la venirea ambulanței. Salvarea unei vieți nu este doar o obligație. E firesc să acorzi ajutor medical și oamenii trebuie să cunoască tehnicile cele mai elementare. Cred că medicii și asistenții medicali care știu manevrele primului ajutor medical pot face același lucru pe care îl facem noi acum. De exemplu, în spitalele raionale pot fi organizate astfel de cursuri practice pentru doritori”, a menționat Cornel Ursu.

La lecția practică oferită de Tribuna Sănătății au venit nu doar părinți curioși sau trecuți prin experiențe neplăcute cu micuții lor, ci chiar lucrători medicali, care au simțit nevoia să-și împrospăteze cunoștințele în materie de prim ajutor.

Diana Matachi este originară din Fălești și crește trei copii. De specialitate este kinetoterapeut. Deși are studii medicale și cunoaște manevrele de prim ajutor, atunci când unul dintre copiii ei s-a pomenit într-o astfel de situație, femeia a suferit un șoc și nu l-a putut ajuta.

„Eram în ospeție la nași și în timp ce stăteam la masă i-am dat fetiței mele de opt luni o felie de salam. Copilul se îneca, iar eu din cauza emoțiilor nu i-am putut face nimic. Bine că m-a ajutat nașa, care e asistentă medicală. Mi-a luat copilul și a scos felia de salam din gură. Cred că voi ține minte mereu acest incident când m-am blocat și nu am putut să fac nimic”, mărturisește femeia vădit emoționată și acum.

Am întrebat-o ce știe despre acordarea ajutorului medical de urgență și cum ar trebui să acționeze. „Știu că dacă vedem pe cineva electrocutat trebuie să verificăm mai întâi zona, să nu fie fire electrice în jur. Apoi deconectăm lumina de la contorul de energie. După ce am făcut asta, verificăm cum se simte persoana, dacă respiră și are puls cardiac și între timp chemăm ambulanța. Trebuie să cunoaștem astfel de manevre, deoarece avem copii și oricând pot apărea situații de urgență. Cel mai tare mi-a plăcut când medicul ne-a arătat cum să oferim ajutor copiilor, mai ales atunci când au înghițit unele obiecte și nu pot respira”, conchide Diana.

Veronica Rotaru este șefa Serviciului social „Locuința protejată” din raionul Fălești, în care locuiesc mai multe persoane cu deficiențe mentale. Unul dintre tineri suferă de epilepsie și de multe ori are nevoie de ajutor.

„Atunci când încep convulsiile, noi îl culcăm atent pe partea laterală și chemăm ambulanța. Chiar și acum câteva zile eram cu sora mea și am văzut o persoană culcată pe jos. Ne-am uitat la el și l-am pișcat să vedem dacă este viu, apoi am chemat ambulanța și poliția. Acum însă am aflat că trebuia mai întâi să verificăm dacă respiră și are puls cardiac, iar apoi să chemăm ambulanța”, povestește Veronica Rotaru.

Cea care a oferit echipamentul necesar cursului de instruire practică este Asociația Obștească „Inimă Mare”. Președintele, Olesea Cozmic, a precizat pentru Sănătate INFO că ideea lecțiilor de prim ajutor a venit după ce a constatat că foarte mulți oameni, mai ales copii, sunt salvați târziu sau chiar își pierd viața, din cauză că nu li se acordă primul ajutor medical.

 „Am studii medicale și aceste lecții le-am învățat și la facultate. Credeam că nu va mai trebui să le trec, însă realitatea este alta. Mereu se întâmplă situații de urgență și este bine să fim pregătiți pentru ele. Pe parcursul vieții am văzut copii care au avut de suferit în urma accidentelor. Ei au avut nevoie de ajutor. Noi am muncit mult ca să putem oferi cursuri practice și să-i putem antrena pe oameni să facă față situațiilor de urgență. Dacă teoria nu este aplicată în practică, informația se uită. Vă doresc din toată inima să nu fiți nevoiți să aplicați vreodată aceste practici, însă asta nu înseamnă că trebuie să nu le cunoaștem”, a declarat pentru Sănătate INFO Olesea Cozmic, președintele Asociației „Inimă Mare”.

Lecții de acest fel urmează să fie organizate și în alte localități din Moldova. Următorul Offline Tribuna Sănătății  va avea loc la Rezina, în luna iunie, iar subiectul solicitat de locuitorii din acest raion este alimentația sănătoasă.

Invitatul evenimentului este nutriționista, Tamara Șchiopu. Dânsa le va vorbi oamenilor cum să se alimenteze corect și la preț avantajos, cu produse de sezon. De asemenea, specialista vine și cu un  MasterClass.

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina noastră de facebook - Platforma E-Sănătate. Vom preciza că Tribuna Sănătății este organizată de Platforma E-Sănătate.MD, iar workshop-urile se desfășoară în mai multe biblioteci din Moldova, în parteneriat cu Novateca.

Dacă doriți ca Tribuna Sănătății să ajungă și în localitatea dumneavoastră, expediați un email la natalia.savciuc@pas.md sau sunați la 079993992. Persoana de contact - Natalia Savciuc.

 

█ Articole relaționate:

Au aflat cum pot să-și salveze copiii în situații de urgență, până la venirea Salvării. Platforma E-Sănătate.MD a organizat un training pentru părinții de la Telenești