Redactor: Irina Miron

Femeile care folosesc spray-uri nazale în primele trei luni de sarcină, pot naște copii cu malformații rare, scrie dailymail.co.uk. Chiar și unele dintre cele mai obișnuite spray-uri nazale, pentru guturai, pot duce la probleme ale tractului digestiv, urechilor și inimii copilului, se anunță într-un studiu, publicat în „Jurnalul American de epidemiologie”.  

Asemenea malformații se întâlnesc în general la un sugar din o mie. În unele cazuri e nevoie de operații, chiar dacă malformațiile nu prezintă pericol pentru viață, a menționat autorul studiului, Allen Mitchell.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston a examinat o listă cu bebeluși născuți cu malformații între anii 1993 și 2010. Asistentele medicale au întrebat mamele micuților cu probleme de sănătate de la naștere, ce medicamente au luat în timpul sarcinii, dar și cu două luni înainte, iar echipa profesorului Mitchell a analizat rezultatele.

Oamenii de știință spun că utilizarea fenilefrinei în primul trimestru de sarcină determină un risc de opt ori mai mare de apariție a malformațiilor la inimă la copii.

Fenilpropanolamina, care la fel se regăsește în unele decongestionante este cauza problemelor de urechi și stomac.

Totodată, autorii studiului atenționează că administrarea imidazolinei din spray-urile nazale și picăturile pentru ochi, le predispune pe gravide la un risc dublu de a avea un copil cu o conexiune anormală între trahee și esofag.

Totuși, savanții nu au identificat o legătură între medicamente și alte diformități, sugerate în studiile mai vechi, cum ar fi piciorul strâmb sau defecte ale ochilor și feței.

De vreme ce riscurile de apariție a acestor malformații rare sunt mici, gravidele nu ar trebui să se îngrijoreze, susține Marleen van Gelder, medic epidemiolog la Centrul Medical „Nijmegen” al Univeristății Radboud din Olanda.

Cu toate acestea, spun medicii, ar fi bine să se determine întotdeauna dacă efectele benefice ale tratamentului sunt mai puternice decât posibilele riscuri pentru dezvoltarea fătului.

Cu toate acestea, doctorul Mitchell consideră că există suficiente dovezi care indică o posibilă legătură între malformațiile la nașteri și spray-uri nazale, iar  medicii nu ar trebui să prescrie gravidelor decongestionante, ci ar trebui să evalueze necesitățile fiecărei paciente în parte. 

 

Articole relaționate:

20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină 

Avertisment pentru gravide: fierul administrat intravenos poate afecta fătul și duce la deces 

Femeile după 39 de ani pot rămâne însărcinate la fel de ușor ca cele de 27