Redactor: Parascovia Rogate

Schemă frauduloasă de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic. Activitatea ilegală  era desfășurată de unii agenți economici specializați în importul și comercializarea produselor farmaceutice în Moldova. De asemenea, aceștia asigurau instituțiile medicale din țară cu medicamente în baza licitațiilor publice centralizate. Schema a fost identificată și documentată de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în comun cu Direcţia de Poliţie şi Procuratura Municipiului Chişinău.

Într-un comunicat furnizat de SIS, importurile de produse farmaceutice se realizau prin intermediul unor companii intermediare înregistrate în zone offshore, pentru a ascunde prețurile reale, stabilite de producător. Companiile declarau la Vamă prețuri majorate de aproape trei ori. Din acest motiv, consumatorii procurau medicamentele de câteva ori mai scump, decât ar fi trebuit în mod obișnuit.

Potrivit informațiilor oferite de SIS, agenții economici investigați au importat pe parcursul anilor 2013 – 2016 produse farmaceutice din India, China, la preţuri majorate, în valoare de peste 15 milioane lei.

Procurorii și ofițerii SIS s-au deplasat astăzi la nouă adrese din Municipiul Chișinău. Aceștia au ridicat acte contabile, ștampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informații electronice şi bani.

Autoritățile nu precizează despre câți agenți economici este vorba, ce medicamente erau comercializate la prețuri mult mai mari și ce instituții medicale au colaborat cu aceștia.

Amintim că o schemă similară a fost anunțată încă în 2013 de către CNA, unde erau vizate companiile Metatron și Sangalimed. Acestea ar fi lucrat după o schemă similară, în Moldova ajungând medicamente de calitate proastă și exagerat de scumpe. Ancheta însă se împotmolise, iar Metatron a participat ulterior la licitații publice și a încasat milioane de lei, inclusiv pe parcursul anului trecut. 

 

 Articole relaționate:

Stăpânii medicamentelor în Republica Moldova. Cui îi revin cele mai grase contracte din acest an 

Achiziții „bolnave” în Sănătate. Cele șapte companii în conturile cărora au ajuns cei mai mulţi bani publici din licitațiile în sănătate 

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor