Autor: Irina Papuc
Instituțiile medicale au dreptul să se împrumute între ele cu medicamente vitale. Decizia a fost luată după ce mai multe firme câștigătoare nu și-au onorat obligațiile și n-au livrat spitalelor preparatele necesare. Cel puțin acesta este argumentul principal enunțat de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Unii directori spun că situația este de-a dreptul gravă, iar de vină este și procedura greoaie și proasta planificare a stocurilor.
Un ordin semnat din 30 mai le permite instituțiilor medicale să se împartă cu medicamente vitale, în cazul în care agenții economici întârzie să facă livrările. Ordinul a fost publicat de către Centrul de Achiziții Centralizate în Sănătate și face trimitere la o decizie a Colegiului Ministerului Sănătății, unde s-ar fi discutat problema. Pe site-ul Ministerului Sănătății însă deciziile Colegiului nu se mai publică de mai multă vreme, iar ordinul invocat - nr. 348 din 4 mai - de asemenea nu este public.
Așadar, agenții economici care au câștigat licitațiile publice întârzie să livreze medicamentele necesare spitalelor, printre care și cele vitale. Nu este clar care este impactul problemei, deoarece directorul instituției, Ivan Antoci, nu a răspuns la întrebările noastre, deși am expediat o solicitare în acest sens.
Unii directori de spitale spun că au dat cu împrumut medicamente. Mihai Ciocanu, director la Institutul de Medicină Urgentă, ne-a spus că aplicat procedura în cazul a trei instituții medicale. Astfel, la Sfânta Treime au fost „împrumutate” 144 de sisteme de hemodializă, la Spitalul Clinic Republican tot peste 100, iar la Institutul Mamei și Copilului au fost împrumutate „5 fiole de fenobarbital”.
La Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii situația pare să fie în normă cu o singură excepție – lipsește penicilina. Se întâmplă de mai mult timp din cauză că niciun agent economic nu vrea să o mai importe. Aceasta este vitală pentru instituție.
„Penicilina este foarte eficientă în infecția streptococică, infecția meningococică etc. Noi avem și studii care demonstrează eficacitatea acesteia. Noi nu vrem să folosim alte antibiotice mai puternice, dar dacă va fi cazul o vom face. Despre acest lucru știe și Centrul de Achiziții, căci i-am informat și, cel mai probabil, vor fi schimbate protocoalele”, spune Ludmila Bârcă, șefa instituției medicale.
La Spitalul pentru copii Nr.1 din Capitală lucrurile stau mai prost. Directorul de aici spune că a trimis teancuri de solicitări pentru a fi rezolvată problema cu mai multe antibiotice, care sunt pe sfârșite. „Am chiar în fața mea o listă de medicamente de 600 de mii de lei. Centrul ne tot amână de pe o săptămână pe alta. Noi suntem în iunie deja. Ei ne permit cu țâra să cumpărăm singuri pentru o lună sau pentru două săptămâni. Nu știu de ce este nevoie să se întâmple asta. Problema e serioasă. Ne mai ajung medicamente pentru două-trei săptămâni. La noi nu sunt bolnavi cronici, sunt copii cu boli acute. În cazul unei boli acute trebuie să administrezi tratamentul aici și acum. Nu mâine, căci mâine poate fi târziu”, spune Ștefan Calancea, directorul spitalului. Directorul crede că soluția găsită pentru împrumut este tendențioasă.
„Adică eu stau cu banii la cont și să umblu cu împrumutul? Noi în ce veac ne aflăm? Eu la închisoare nu vreau să stau. Că azi totul se consideră că-i corupere. Mulțumesc. Eu vreau să dorm acasă”, spune indignat directorul.
Alți manageri de spitale sunt mai puțin deranjați de măsura luată și cred că se poate dovedi utilă. Altceva, este că sistemul de procurare este prost gândit.
„Sunt urgențe pe care nu le poți controla. Mi se pare normal să se întâmple așa. Sunt și cazuri când rămân medicamente în stoc, căci volumul comandat se stabilește în baza unui istoric, adică în funcție de cazurile care s-au înregistrat anul precedent. Totuși, pot exista devieri esențiale și atunci e mai bine când se dă cu împrumut. Desigur, sunt lucruri pe care nu le pot înțelege. Livrarea este împărțită pe 12 luni, în părți egale. Dacă, de exemplu, noi am dat comandă de consumabile pentru operațiile traumatologice, atunci ele îmi trebuie iarna, nu vara, atunci când se înregistrează un record de traume. În fine, ne-am descurcat. Pentru că suntem șmecheri”, spune Valeriu Petrovici, vicedirector medical interimar la spitalul raional din Soroca.
Precizăm că instituțiile medicale sunt obligate să dețină stocuri de medicamente și consumabile pentru 60 de zile. Pentru livrarea cu întârziere a bunurilor, se aplică o amendă în valoare de 1% din suma bunurilor nelivrate pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 50% din suma bunurilor nelivrate. Totodată, atât Centrul, cât și instituția care nu a primit bunurile sunt obligate să anunțe agenția de achiziții publice, pentru includerea agenților economici în lista neagră.
█ Articole relaționate:
Companii farmaceutice formate peste noapte pot participa la licitații publice