Autor: Irina Papuc

Acum o săptămână avea creierul deschis, medicii încercând astfel să-i extragă o tumoare, iar ieri a părăsit deja pereții spitalului și speră să nu se mai întoarcă niciodată. Denis Onuță, deja cel mai vestit pacient din Moldova, a fost externat ieri-după amiază. Tânărul recunoaște că i-a fost teamă că s-ar putea să nu se mai trezească de pe masa de operație, iar zilele de când și-a aflat diagnosticul au fost cele mai negre din viața lui.

L-am găsit pe jumătate așezat pe patul de spital. Aștepta nerăbdător ca medicul să-i permită să treacă de pereții spitalului, acolo unde îl așteptau rudele. Acum, ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg. „A trecut totul ca un vis urât. Parcă nici nu s-a întâmplat cu mine”, spune Denis. El recunoaște că după zile lungi de frică amestecată cu griji nu mai avea puterea să se lupte cu gândurile rele. Credea că va muri și că așa ar fi trebuit să fie. „Când am trecut rezonanța magnetică ni s-a spus că am o tumoare malignă și că s-ar putea să fie de gradul doi sau chiar trei. Înțelegeam perfect ce înseamnă acest lucru. Numai eu știu câte mi-au trecut prin cap. Aproape de ziua operației mă resemnasem”, își aduce aminte tânărul.

Denis spune că primul lucru pe care l-a făcut atunci când a aflat că este grav bolnav a mers cu iubita sa la mai multe mănăstiri, pentru ca să se roage. Optimismul femeii de lângă el l-a încurajat și l-a făcut să se simtă iubit și necesar. Acum, ca răsplată Denis spune că se va însura cu fata care i-a fost timp de doi ani alături. „Nu mai vreau să trăiesc așa ca până acum. Ea a fost tot timpul lângă mine și avea mai multă speranță decât am avut eu. Acesta este planul meu de viitor-o să mă însor”, spune tânărul, fericit că celălalt vis al său- de a se vindeca, este ca și împlinit. Deși este încă tânăr, experiența la care l-a supus viața pe nepregătite, l-a transformat într-un om matur- acum este mai conștient de faptul că trebuie să-și poarte de grijă și înțelege bine că viitorul său se poate poate schimba radical- tumoarea ar putea recidiva, dar și dispărea în totalitate. Așa că acum nu vrea să-și piardă viața pe nimicuri.

În timp ce discutăm, examinează o foaie pe care i-au dat-o medicii. Conține o serie de restricții, în special, pentru primele luni după externare. Astfel, Denis va trebui să stea cât mai departe de telefonul mobil și calculator, să nu conducă mașina, să evite stresul și chimicalele din  orice mediu.

Doctorii afirmă că Denis a fost puternic, ceea ce i-a ajutat extrem de mult în perioada de covalescență. Totodată, euforia pe care o simte acum este un efect al operației. „Acest sentiment este simțit, de regulă, de pacienții care au suportat cu operație la creier. Organul este în recuperare, de aceea unele lucruri sunt percepute diferit de către acesta”, afirmă Andrei Uncuța, vicedirectorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

La permisiunea medicului, Denis alături de rudele sale a părăsit instituția unde a trecut prin cea mai neobișnuită experiență din viața lui. Primul moldovean care a trecut printr-o operație de creier fiind conștient și vorbind cu medicii a promis că-și va purta de grijă, deoarece experiența unica prin care a trecut a fost inedită, dar cu siguranță nu mai vrea să o repete.

 

Citește la aceeași temă:

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare 

Fericire fără margini. Denis Onuță, tânărul care a suferit o intervenție chirurgicală pe creier fără anestezie, va fi externat. El nu va mai fi nevoit să se trateze prin chimioterapie