Autor: Parascovia Rogate

Ministerul Sănătății întâmpină dificultăți la selectarea managerilor pentru unele instituții medicale din țară. Autoritatea a prelungit de mai multe ori termenul de depunere a dosarelor pentru unele instituții. Pe lângă aceasta, autoritatea în sănătate caută și un conducător și pentru Colegiul de Medicină din Orhei. Anunțurile au fost făcute publice pe pagina web a instituției.

Se caută directori pentru mai multe instituții medicale din Moldova. În perioada 25 aprilie-9 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de manager la trei instituții medicale. De altfel, săptămâna trecută, autoritatea în Sănătate a scos la concurs și funcția de manager al Colegiului de Medicină din Orhei.

Una dintre instituțiile medicale pentru care încă nu s-a găsit director din luna aprilie este Spitalul Raional Taraclia. Autoritatea în sănătate a prelungit deja pentru a doua oară consecutiv termenul de depunerea a dosarelor pentru ocuparea funcției de director, ultima dată fiind pe 6 iunie.

În același timp, actualul director al instituției, Valeriu Jelev, spune nu știe de concurs. „Nu știu de ce se caută alt director. Nu e prima dată când aud, dar nu știu de ce se organizează concurs. Nici nu am întrebat pe nimeni, deoarece nu mă interesează. Eu sunt director aici din 2003. Am mai trecut un concurs în 2008 și am semnat contract cu fondatorul. În 2013 am semnat pentru prelungirea contractului”, a declarat Jelev.

Un alt spital pentru care se caută director este Spitalul Raional Strășeni. Și acolo, Ministerul Sănătății a prelungit termenul de depunere a dosarelor. Acesta a fost  actualizat pe 9 iunie. Am contactat administrația ca să întrebăm de ce au nevoie de un nou conducător. Iurie Topor ne-a declarat că asigură intermatul din septembrie anul trecut, de când fostul conducător și-a depus demisia, pentru că a ieșit la pensie. De atunci așa și nu se găsesc suficienți candidați care să aplice la concurs. 

„S-a mai efectuat un concurs, dar doar o persoană și-a depus dosarul. Acum, Ministerul Sănătății a mai inițiat o dată acest concurs și văd că s-a prelungit din nou. Probabil că iar nu se acumulează dosare”, a precizat Elena Hacenco, vicepreședinte pe probleme sociale al Consiliului Raional Strășeni.

De un manager are nevoie și Spitalul Raional Ocnița. Ministerul Sănătății a lansat concursul pe data de 19 mai, dar de atunci încă nu a mai apărut nicio informație la acest subiect. „Directorul precedent a decedat în 2015 și eu asigur interimatul. Nu s-a schimbat nimic din acel moment, deoarece Consiliul Raional a atacat Ministerul Sănătății în judecată, pe motiv că precentul concurs nu a fost obiectiv. Concursul a fost în 2013 și de atunci sunt ședințe de judecată. Având în vedere că nu nu s-a pronunțat o hotărâre judecătorească pe acest subiect, probabil că acest concurs nici nu va fi organizat”, a declarat pentru Sănătate INFO Damian Guțu, directorul interimar al Spitalului Raional Ocnița.

Potrivit Regulamentului privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice și a Contractului-tip de management al instituției, aprobat în iulie 2016, în caz că dosarele nu corespund cu cerințele stabilite pentru înscrierea la concurs sau cerințele specifice, Comisia respinge candidatul/candidații.

În cazul în care sunt respinși toți candidații, Ministerul Sănătății anunță prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru o perioadă similară cu cea inițială (cel puțin 20 de zile), iar preselecția candidaților are loc în cadrul Comisiei constituite anterior.

Colegiul de Medicină din Orhei, de asemenea, are nevoie de un nou director. Anunțul a fost plasat pe pagina web a instituției pe 9 iunie. Instituția de învățământ se subordonează Ministerului Sănătății. Din acest motiv, potrivit  Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de conducere în instituţiile de învăţămînt profesional tehnic, autoritatea în sănătate este cea care organizează concursul.

Candidații care vor să aplice trebuie să fie cetățeni ai Moldovei, să aibă o experiență de muncă de doi ani, să cunoască limba română și să nu aibă antecedente penale.

Vom preciza că potrivit regulamentului menționat mai sus, odată cu numirea în funcție, fondatorul instituției medicale va trebui să încheie obligatoriu un contract de management cu noul director pe o perioadă de cinci ani.

Participanții care aplică la concurs pentru șefia instituțiilor medicale sunt evaluați în baza planului de management pe care-l propun, a calităților personale, precum și testarea cunoștințelor teoretice, după caz. Planurile de management însă nu sunt făcute publice.

 

 Articole relaționate:

Se schimbă regulile de concurs pentru cei care vor să devină directori de spitale în Moldova. „Ministerul nu trebuie să organizeze concursuri ori să numească directori”

Se caută director pentru Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală 

Se caută directori pentru cinci instituţii medicale din Capitală