Autor: Irina Papuc

O parte dintre medicamentele care conțin metoclopramidă vor fi retrase de pe piață, iar altele vor fi folositedoar în cazuri de urgență. Este vorba despre preparatele care se administrează pentru a elimina grețurile și vomele, în special la pacienții care fac chimioterapie sau care au fost supuși unor intervenții chirurgicale. S-a demonstrat că acestea provoacă reacții adverse neurologice grave.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat modificarea modului de utilizare a preparatelor care conţin metoclopramidă pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv micşorarea dozei administrate și a duratei de utilizare a acestora. Totodată, anumite forme farmaceutice concentrate, formele lichide cu administrare orală care conţin mai mult de 1 mg/ml și cele cu administrare intravenoasă vor fi retrase de pe piaţă.

Reevaluarea metoclopramidei a fost declanşată în anul 2011 la iniţiativa Agenției Medicamentului din Franţa. Astfel, s-a confirmat existenţa unor riscuri de apariție a reacțiilor adverse neurologice precum tulburările extrapiramidale,  mişcările necontrolate ale mușchilor capului şi gâtului, grimasele şi spasmele. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse neurologice acute este mai mare la copii, de aceea urmează a fi stopată administrarea medicamentului micuților mai mici de un an.

Datele disponibile indică faptul că, în cazul administrării pe o perioadă lungă de timp, riscurile asociate cu utilizarea metoclopramidei depășesc beneficiile. Au existat totodată cazuri foarte rare de apariție de reacții adverse cardiovasculare, în special după administrarea injectabilă.

Recomandările Agenției Europene a Medicamentului vor fi înaintate Comisiei Europene, care va adopta o decizie obligatorie din punct de vedere juridic la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ieri, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale le-a recomandat medicilor să nu mai prescrie medicamente ce conţin ketoconazol cu administrare orală, pentru tratarea infecţiilor fungice, după ce Agenția Europeană a Medicamentelor a stabilit că acesta provoacă leziuni hepatice grave.

 

Articole relaționate:

Un medicament pentru cardiaci, retras de urgență din farmacii 

Agenția Europeană de Farmacovigilență cere retragerea din folosință a unui medicament folosit pe larg în perfuzii. Autoritățile moldovene nu au luat încă o decizie 

Avertisment pentru gravide: fierul administrat intravenos poate afecta fătul și duce la deces