Lucia Bacalu, director al ziarului regional „Expresul” din raionul Ungheni după ce acum o săptămână liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a vizitat Spitalul Raional Nisporeni 

Vlad Plahotniuc a mers cu daruri multe la spitalul din Nisporeni. Aș fi zis că e un gest frumos, dacă nu ar fi fost și câteva momente de altă natură. Nu uitați că Vlad Plahotniuc este, la ora actuală, președintele celui mai mare partid, așa cum le place lor să spună, din Republica Moldova. Acest partid are în mâini totul. Deci, nimeni nu le încurcă să facă reforme adevărate, în toate domeniile.

Stau și mă gândesc: decât ar merge Plahotniuc cu pamperși și bonețele prin maternități, oare nu ar fi mai bine să-și pună ministra Sănătății la treabă? De un an și ceva, domeniul respectiv bate pasul pe loc. Cică au majorat salariile la medici. Foaie verde! Tare aș vrea ca doamna ministră să ridice un astfel de salariu majorat.

Doctorii pleacă pe un cap din Republica Moldova. Ați observat cumva ca cineva să bată alarma? Da de unde? Cei de la minister trebuie să umble prin spitale cu votul uninominal și cu… nasul prin saltele. Oare chiar atâta pot funcționarii de acolo?

Oare să nu vadă că în sistem rămân tot mai puțini medici și cam toți de vârstă pensionară sau pre-pensionară? Ar pleca și ei, dar nu au unde, pe ei deja nimeni nu-i mai așteaptă în alte părți. De aceea stau și muncesc aici. Muncesc pentru doi, iar uneori și pentru trei. Sunt surmenați, sunt suprasolicitați și teamă mi-i că, într-o bună zi, nu vor mai rezista.

Spitalele sunt la pământ, înglodate în datorii. De ani buni ni se promite o reformă  revoluționară în sistemul de sănătate. Unde e reforma? Când o vom implementa? Sau așteptăm să nu mai avem doctori în republică? Să nu mai aibă cine trata oamenii?

Iar cetățenii – o știe toată lumea și sper că o știe și ministra cu alaiul ei – sunt tot mai bolnavi, tot mai bătrâni. Uneori, li-i groază să mai vină la un doctor, căci cozile sunt imense. Nu că doctorul e leneș sau nu ar vrea să-i primească pe toți. Nu. Doctorul, pur și simplu, nu mai poate. Zi de zi, trec pe la el 40-50 de bolnavi și asta, în condițiile în care un doctor ar trebui să consulte pe zi maximum 20 de bolnavi. Poate și mai puțini.

Cum credeți, mai aude ceva acel doctor la al 40-lea pacient? Mai are capul limpede ca să ia cele mai bune decizii pentru pacient?  Dar nici să-l lase nu poate în voia sorții. Nu strigăm noi oare în asemenea cazuri că acel doctor a dat jurământul lui Hipocrate?

Văzând ce se face în sistemul de sănătate, ți se creează impresia că cineva vrea cu tot dinadinsul să distrugă totul, să-i nimicească și pe cei ce au mai rămas. Ne lăudăm cu aparataj performant, care, cică, mai apare pe ici-colo în spitale. Oameni buni! Aparatajul respectiv este folosit în spitalele din Europa de zeci de ani! Iar la fiecare câțiva ani e schimbat cu altul mult mai performant, mult mai sofisticat.

În situația de azi nu cred că spitalele noastre și, cu atât mai mult fondatorii, ar putea ține pasul cu cei din Europa. Nu că nu ar vrea. Nu au cum. Pentru că avem parte de o proastă gestionare. Să vină Plahotniuc prin spitale! Să vină Glavan și alții ca ei. Dar să vină cu dorința de a schimba cu adevărat lucrurile în bine. A arunca praf în ochi și baloane de săpun în aer e cel mai simplu.