Autor: Elena Cioina

În timp ce în țările dezvoltate consumatorii de droguri pot alege între a face detenție sau a merge la tratament de reabilitare, dacă sunt prinși consumând droguri, în Republica Moldova tema este abia acum mai intens discutată în public. În cercuri de experți, mai restrânse, subiectul este demult abordat. În acest an autoritățile și reprezentanții societății civile au decis, totuși, să scoată subiectul din anonimat și să-l dezbată public. Toți sunt de-acord că decriminalizarea consumului de droguri e soluția potrivită și că acești oameni au dreptul să aibă șanse să se reabiliteze, fără să fie închiși într-o celulă. Or, studiile arată că încarcerarea unui consumator de droguri nu aduce niciun fel de foloase acestuia și nici nu reduce numărul dependenților. Mai degrabă alimentează violența și răspândirea epidemiilor de HIV și Hepatita C, întrucât în penitenciare seringile sunt reutilizate cel mai des, iar din cauza supradozelor și a lipsei medicamentelor deținuții decedează.

Astfel, experții internaționali recomandă, inclusiv autorităților de la Chișinău, să-și revadă politicile privind trimiterea la închisoare a persoanelor consumatoare de droguri și să se gândească ce măsuri de prevenire poate aplica. Modele sunt mai multe, astfel că Moldova ar avea de la cine să se inspire, important este să se vrea suficient de mult nu doar pe hârtie, ci și la modul practic. Cel mai mare handicap pe care îl are societatea acum față de acești oameni este că îi consideră pierduți, fără drept la recuperare. Deși o serie de servicii de prevenire a riscurilor consumului de droguri există, experții naționali afirmă că multe încă mai lipsesc. Mai mult, este nevoie de o serie de modificări legislative  care ar decriminaliza consumatorii de droguri, or, Moldova este țara, din regiune, cu cel mai mic plafon privind cantitatea de droguri pe care ai dreptul s-o deții, fără să fii luat pe sus de poliție.

Pentru că subiectul este de interes și vizează sănătatea publică, Sănătate INFO împreună cu Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) lansează o campanie de informare a metodelor alternative la detenție pe care o vom desfășura începând de astăzi, când în lume e marcată Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilegal de droguri. Preț de câteva săptămâni vă vom prezenta știri, reportaje, interviuri și experiențe internaționale privind alternativele la detenție pentru consumatorii de droguri. În paralel, vom invita jurnaliștii și specialiștii la dezbateri publice pe această această temă.

„Subiectul este unul de actualitate și cei care insistă să fie nu doar discutat, dar și luate măsuri alternative la detenție, sunt chiar reprezentanții comunității consumatorilor de droguri. Noi avem norme legislative care se contrazic și care trebuie schimbate. Cel mai grav este însă că nu avem servicii pentru aceste persoane, așa cum ar trebui să fie”, a declarat pentru Sănătate INFO, Ala Iațco, președintele UORN.

Statisticile oficiale arată că în Moldova  sunt în jur de 11 mii de dependenți de droguri. Neoficial însă numărul acestora ar fi de trei ori mai mare.