Mihai Ciocanu, fost viceministru al Sănătății și actual director al Institutului de Medicină Urgentă

Opinie formulată în cadrul conferinței de prezentare a reformei spitalelor, în susținerea implementării reformei

Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sunt decese evitabile. Și acestea pot fi evitate doar numai într-un sistem eficient de prestări de servicii medicale. Noi nu avem aceste capacități acum. Există niște insulițe la Chișinău și atât. Zilnic avem decese evitabile în cardiologie, zilnic avem decese evitabile în politraumatisme și zilnic avem decese în neurologie și neurochirurgie care pot fi evitate. Cu părere de rău noi nu putem face față acestui val de pacienți care ar putea să trăiască.

Vreau să vă spun, doamnă ministru, că deja se trimit sms-uri din sală(...) I-am spus asta și lui Gheorghe Brega (n.r. – fost vicepremier pe probleme sociale) – puteți stopa reforma pe vreo lună-două, dar n-o puteți omite. Reforma aceasta oricum se va face. Nu poți avea tehnologii avansate pentru 50 de mii de locuitori. Nicio țară din lume nu-și poate permite așa ceva. Dacă nu se va produce această reformă vom duce în continuare pacienții în spitalele care nu pot face față acestei situații. Doar prin această reformă putem diviza fluxul de pacienți cronici de cei acuți.

Vorbim despre aceste lucruri de zeci de ani, însă absolut nimic nu s-a realizat. Nu avem zi la Institut (n.r. – Institutul de Medicină Urgentă) să nu înregistrăm decese evitabile. În fiecare zi avem. Asta am ținut să spun... Cer de la colegii noștri să analizeze la rece această propunere și să susțină Ministerul Sănătății în aplicarea reformei spitalelor.