Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor

Opinie formulată în cazul excluderii de către Consiliul Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculozei a Recipientului Principal (implementator principal) din partea organizațiilor neguvernamentale, din domeniul HIV/SIDA din Moldova, din procesul de gestionare a surselor Fondului Global de Combatere a SIDA, TB și Malariei

Situația e neclară, deoarece scenariul de excludere nu a fost discutat înainte de ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA. Societatea civilă, în mare parte, a aflat despre acest lucru chiar în momentul ședinței. Acest scenariu nu a mai fost discutat anterior cu noi, așa cum prevede regulamentul. Societatea civilă trebuie implicată foarte activ și minuțios în luarea deciziilor. Deja a trecut o săptămână, dar noi nu avem nicio reacție din partea președintelui CNC (n.r. – Ruxanda Glavan) sau a UCIMP. Vrem să știm ce presupune acest nou scenariu și cum va fi realizat. În ce mod UCIMP, subordonată statului, va distribui resursele financiare, în calitate de unic recipient? Până astăzi  nu s-a inițiat niciun dialog, ceea ce și mai mult ne îngrijorează. Este important să știm dacă vom putea oferi sustenabilitate programelor respective, deoarece finanțarea printr-un singur recipient înseamnă că nu va fi așa. Când Moldova a beneficiat de ultimul grant s-au depus eforturi pentru procurarea testelor și a preparatelor din partea statului. Vrem să vedem cum se vor menține aceste acțiuni și în continuare. Noi, societatea civilă, avem foarte multe întrebări, dar fără un răspuns, deocamdată.

E greu să faci o concluzie asupra riscurilor care vor urma. Nu s-a făcut nicio analiză asupra situației ce va urma, o dată ce programele ar urma să fie susținute de un singur recipient. Eu am discutat și azi cu colegii și ne-am propus să trimitem o adresare către președintele CNC, cu rugămintea ca ședința consiliului să fie din nou convocată și să revenim la procesul de vot. Am încercat să inițiem un dialog cu membrii CNC, dar nu avem reacții.

Această situația creează un precedent. Pe viitor societatea civilă ar putea fi limitată în procesul de luare a deciziilor și să fie auzită doar atunci când se va vrea. De asemenea, vom avea tot mai puține procese transparente și democratice. Acum nu mă refer doar la riscurile finanțării Asociațiilor Obștești, dar și cele ale finanțării Programului Național de prevenire și control HIV/ SIDA. Mă refer la faptul că s-ar putea să nu avem finanțări pentru servicii destinate persoanelor din grupurile de risc.