Autor: Parascovia Rogate

Eliberarea medicamentelor compensate devine pentru unii pacienți o procedură birocratică. Din reală birocrație sau din simplă lehamite o mămică a fost impusă să procure un medicament, compensat sută la sută. Când femeia s-a revoltat și a întrebat la șefa instituției ce se întâmplă, aceasta a spus că așa trebuie. Nouă ne-a spus cu totul altceva.

A vrut să obțină un medicament compensat pentru copilul ei, dar până la urmă l-a achitat din cont propriu. S-a întâmpla la Centrul de Sănătate nr.4 din Bălți, care se află în subordinea Centrului Medicilor de Familie din Municipiu. Marți, pe 4 iulie Doina Zilimborș s-a adresat la medicul de familie, deoarece copilul ei strănuta și tușea frecvent. A obținut bilet de trimite cu care a mers la spital pentru o examinare mai minuțioasă.

„Medicul ne-a prescris tratament la domiciliu. Mi-a indicat Viferon și mi-a spus că medicul de familie mi-l poate prescrie gratuit, deoarece e medicament compensat”, povestește Doina. Medicul însă a spus că nu-i poate prescrie medicamentul, căci acesta a fost compensat până la 1 iulie.

 „Medicul mi-a zis că din 1 iulie acest medicament deja nu se mai prescrie gratuit. Și mi-a cerut foița cu tratamentul indicat de specialiștii de la spital. Eu însă nu i-am lăsat-o, deoarece în baza ei trebuia să procur medicamentele”, adaugă Doina. Deoarece a rămas nelămurită, Doina a sunat-o a doua zi pe șefa instituției să vadă ce se întâmplă. „Ea a spus că medicul are dreptate. Am decis să verific și la Linia Verde a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de unde am aflat că Viferonul se prescrie în continuare gratuit”, spune Doina.

Am apelat și noi la administrația Centrului de Sănătate nr. 4 din Municipiul Bălți. Veronica Vocancea ne-a spus că ea nu știa că medicamentul este în continuare gratuit. Motivul este că preparatul a fost inclus în lista celor compensate pentru un termen determinat, mai exact până la 30 iunie. De fapt, tot pe 30 iunie, în ziua în care ordinul expira, acesta a fost prelungit. Respectiv, Viferonul era în continuare compensat. Explicația directoarei este năucitoare - la ea în instituție a ajuns abia pe 4 iulie.

„Data de 30 iunie a fost vineri. Administrația noastră a aflat despre noul ordin pe 3 iulie, iar nouă ni le-au expediat în următoarea zi. Eu însă am fost în mai multe ședințe și nu am reușit să analizez documentul. Abia după ce am făcut cunoștință cu noile modificări am informat și colectivul”, ne spune Veronica Vocancea. Astfel, abia pe 5 iulie doctorii au aflat cu certitudine ce pot prescrie pacienților și ce nu. Vocancea își recunoaște parțial greșeala.

„Nu a fost ceva intenționat. Probabil este scăparea mea. Eu am fost mai ocupată și prin urmare nu am reușit să analizez imediat documentul din scoarță în scoarță. Din păcate, femeia nu mi-a lăsat niciun telefon și nu am mai revenit la ea”, a adăugat Vocancea.

Problema a fost elucidată până la urmă, doar că mama a scos bani din buzunar ca să cumpere medicamentul, deși putea beneficia de el gratuit. Vom preciza că potrivit Catalogului Național de prețuri de producători la medicamente, prețul de producător pentru preparatul Viferon variază în funcție de doză și costă de la 100 la 420 lei, la care se adaugă adaosul comercial pe care au dreptul să le aplice farmaciile și depozitele.

 

 Citește la aceeași temă:

Fantoma „Nadejda”. Medicii de familie care ar fi eliberat rețete pentru o persoană fictivă sunt de la Hâncești. Se invocă o eroare de sistem

Jocuri cu medicamente compensate. Din 1 aprilie o parte din preparate vor fi excluse din listă

Pacienţi „fantomă”, fără cod de identificare și rețete eliberate de doctori pe numele acestora. Nereguli grave, depistate la eliberarea medicamentelor compensate