Autor: Irina Papuc

Cele două firme implicate în spălare de bani și evaziune fiscală sunt „Sangalimed” SRL și „Metatron” SA, care ar avea aceiași fondatori cu „Almedi Group” SRL. Deși sunt bănuite de spălare de bani privind introducerea medicamentelor prin intermediul unor firme off-shore, deocamdată conturile acestora nu au fost blocate. Avocatul celor două companii respinge acuzațiile, precizând că ar fi vorba despre o răfuială.

Potrivit procurorului Victoria Gâncean, cele două firme au câștigat în 2011 mai multe licitații publice, pentru procurarea mai multor medicamente-Oxytocin, Dexametazon, soluție Ringer,  Amoxicilină. Aceste medicamente erau distribuite în instituțiile medicale din Moldova, iar un lot mic ajungea și în farmacii. Potrivit rezultatelor privind licitațiile publice, din august 2011, anume Sangalimed și Metatron au fost desemnate câștigătoare. Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman a refuzat să spună numele companiilor, invocând secretul anchetei. De asemenea, numele companiilor și în imaginile făcute publice de CNA, pe ambalajele medicamentelor verificate.

Cu toate acestea, avocatul companiilor, Alexandru Lebedinski a confirmat pentru Sănătate INFO că ofițerii CNA au făcut percheziții la firma pe care o reprezintă, dar consideră că toată acțiunea ar face parte dintr-un scenariu bine regizat și se încearcă, de fapt, discreditarea ei pentru a-i face loc unui alt agent economic pe piața farmaceutică.

La rândul său, directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman a declarat pentru Sănătate INFO că la înregistrarea preparatelor farmaceutice importate de cele două companii implicate în scandal, rata de rebut a atins 10 la sută, în timp ce rata de rebut pe țară a tuturor companiilor importatoare de medicamente este 0,04 la sută.

Procurorii nu știu care este cantitatea de medicamente introduse în Moldova de către cele două companii, dar spun că o parte dintre ele a fost ridicată recent pentru expertizare. Majoritatea preparatelor au fost distribuite în spitalele din țară. Totodată, procurorii afirmă că încă nu au blocat conturile celor două companii, chiar dacă se știe că acestea ridicau banii prin conturi deschise în bănci letone.

Dosarul a fost trimis spre examinare Procuraturii Anticorupție. Dacă vor fi găsiți vinovați, directorii celor două companii riscă până la 15 ani de închisoare.

Numele Companiei Almedi și SA Metatron figurează într-un alt dosar de judecată cu Agenția Medicamentului, care s-a încheiat în 2012 și pe care l-a câștigat. Curtea Supremă de Justiție le-a dat câștig de cauză, după ce a constat că Agenţia Medicamentului a încălcat termenii de înregistrare a medicamentelor Cardimac și Clorură de potasiu, ambele soluții injectabile.

Ministerul Sănătății nu comentat, deocamdată, situația. Andrei Usatîi nu a răspuns la apelurile noastre.

 

Citește la aceeași temă: 

Două companii farmaceutice mari din Moldova, suspectate de spălare de bani prin zone off-shore, evaziune fiscală și fals în acte