Stanislav Grosu, medic narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie

Opinie oferită în contextul decriminalizării consumului de droguri în Moldova, inclusiv a canabisului.

Conform Hotărârii Guvernului nr.79 din 23.01.2006 privind aprobarea Listei substanţelor narcotice, psihotrope şi a plantelor care conţin astfel de substanţe depistate în trafic ilicit, precum şi cantităţile acestora: cantitățile de la 2 g canabis uscat (frunze, inflorescențe), 10 g canabis verde (frunze, inflorescențe), 0.5 g hașiș, 0.05 g de ulei și rășină de canabis, și mai mult de 2 plante din specia Cannabis sativa se includ în categoria proporție mare. Totodată, Codul penal al Moldovei incriminează formele traficului de droguri în proporții mari și deosebit de mari cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Din acest motiv, adesea sunt pedepsiți pacienți care dețin substanțe psihotrope sau persoanele care le consumă. În mod normal pentru ca instituțiile de drept să-şi poată concentra eforturile de combatere a traficului de droguri şi să-i pedepsească pe cei care operează cu cantităţi mari este nevoie ca această hotărâre să fie modificată. Mai exact, cantităţile de substanțe psihotrope și stupefiante şi a plantelor ce conţin asemenea substanţe trebuie ajustate. Această concluzie se conține și în unul dintre primele studii de referință pe acest subiect în Moldova: „Raport de expertiză a Legislației Moldovei privind clasificarea substanțelor psihoactive în proportii mici, mari și deosebit de mari prin prisma legislației contravenționale și penale”, realizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Potrivit unui alt studiu „Practica judiciară de examinare a infracțiunilor și contravențiilor privind circuitul ilegal de droguri fără scop de înstrăinare”, elaborat de Asociația Promo-Lex în acest an, ponderea canabisului și rășinei de canabis reprezintă peste 80% din totalul de substanțe psihoactive pentru care au fost inițiate dosare penale. Cantitatea de canabis pentru care a fost inițiată cercetarea penală este de până la 10 g în aproximativ 65% cazuri. Mai exact, intervalul de la 2-500 g este definit drept proporție mare. În cazul rășinei de canabis, peste 80% dosare se bazau pe o cantitate de la 0.05-0.5 g, limita maximă fiind de 10 g pentru proporții mari.

Potrivit datelor, oferite de Observatorul Național de Droguri în raportul pe anul 2015, oamenii nu dezvoltă dependență la unele droguri, inclusiv canabis sau preparate psihotrope medicale dex. Benzodiazepine. În schimb, crește consumul cu dependeță la droguri „grele” - hard drugs sau deosebit de periculoase (heroina, efedrona, etc.)

Evidența și supravegherea medicală a consumatorilor de canabis are loc inclusiv după escortarea persoanelor de către Poliție la Secția de expertiza pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Aceasta are loc contrar acordului consumatorilor care nu sunt antrenați în consum public sau în destabilizarea ordinii publice. Acest aspect însă contravine articolului 85 al Codului Contravențional al Moldovei, unde este scris că adresarea la instituția medicală se face doar benevol, iar în cazul suspectării consumului de droguri se poate aplica amenda contravențională. În acest caz, se întocmește un proces verbal, care poate fi contestat sau instanța de judecată poate aplica ca pedeapsă munca neremunerată.  Pe lângă aceasta, nu se respectă nici prevederile Ordinului nr. 1043 din 18.10.2012 al Ministerului Sănătății, adică Regulamentul privind depistarea, înregistrarea și evidența persoanelor antrenate în consum de droguri și alte substanțe psihotrope.

Totodată, consumatorii de canabis, fără de alte droguri, aflați la evidență și supraveghere medicală narcologică prezintă considerabil mai puține perturbări sau afecțiuni psihice, cognitive, de personalitate sau de comportament, dar și o stare de sănătate fizică mult mai agreabilă și satisfăcătoare, în comparație cu utilizatorii cu consum dăunător de alte substanțe psihoactive, inclusiv alcoolul.

În dosarele penale în care figurează rășina de canabis, aceasta este definită ca masă prelevată de pe aparate artizanale pentru consum sau alte ustensile, cum ar fi pipă, lulea etc. Astfel, majoritatea persoanelor care consumă canabis sau hașiș și dețin așa obiecte, pot fi atrași la răspundere penală din cauza cantității infime de 0.05 g răşină de canabis, care e considerată ca proporție mare. Din acest motiv,  instituțiile de drept pot învinovăți pe nedrept persoana și de producerea substanțelor stupefiante, adică să incrimineze incorect un alineat suplimentar din art. 217 referitor la producere de stupefiante.

De altfel, nu se atribuie corect termenul de rășină de canabis. Acesta e considerat ca produsul obținut după ardere și depus la marginea aparatelor și ustensilelor utilizate pentru consum. De fapt însă rășina de canabis este materia vegetală care se obține la prelucrarea manuală a inflorescențelor plantelor de Cannabis sativa. Aceasta reprezintă de fapt niște perișori prelevați de pe suprafața inflorescențelor, fără ca acestea să fie îndepărtate de pe ramurile plantei în procesul de obținere, rășina fiind în esență o formă a hașișului.

Exemplele altor state referitor la cantitățile permise pentru deținere, utilizare personală sau procurare a unor subtanțe psihoactive, conform EMCDDA, sunt:  Danemarca – hașiș 10g, canabis 50g, Grecia - hașiș 2.5g, canabis 50g, Estonia - 10g hașiș, canabis 22g,  Cehia - canabis 15g, hașiș 5g. În Rusia, conform Hotărârii Guvernului nr. 1002 din 01.10.2012 la proporție mare de trafic se atribuie o cantitate de canabis peste 100g și hașiș peste 25g.

Utilizarea medicală a canabisului este în prezent ajustată legislativ în 26 țări europene, iar 16 țări deja asigură și pune la dispoziție preparate pe bază de canabis, inflorescențe, uleiuri și extracte de cannabis floral, sau constituenți de Cannabis sativa, cum ar fi canabinoide ca Tetrahidrocanabinol THC, Canabidiol CBD, Cannabigerol CBG, Canabinol CBN, ș.a., și terpenoidele, de exemplu limonena, beta-myrcena, alfa-pinena ș.a . În țările cu consum medical legalizat se oferă acces la 30-60 g cannabis uscat pe lună, cu o diagnoză corespunzătoare și certă, sau creștere de 4-8 plante în locuința proprie pentru utilizare medicală personală.

În aprilie 2016 la New York a avut loc Adunarea Generală ONU pe Sesiune Specială privind Drogurile (UNGASS 2016), întrunirea precedentă UNGASS datînd din 1998, și în noiembrie 2016 s-a desfășurat a 38-a Adunare a Comitetului de Experți în Dependențe de Droguri a OMS. Ambele evenimente au avut inclusiv focusare si analiză a canabisului în aspectul aplicării sale în medicină, stabilindu-se scopuri de documentare si includeri in agende de lucru, inclusiv în termen de 18 luni de la adunarea a 38 ECDD pentru un prim raport exhaustiv, cu o perspectivă de reclasificare la nivelul ONU a plantei de canabis.

Anul 2008 era indicat ca termen de realizare a conceptului „drug free world” – „ lume fără droguri”, conform politicilor inițiate în anii 1970-1980 de ONU și structura premergătoare Oficiului pentru Droguri și Criminalitate UNODC, iar în 2019 expiră al doilea termen limită al eradicării drogurilor sau a unei reduceri considerabile a consumului și traficului de droguri mondial.