Autor: Irina Papuc

Infecție în masă. Peste 50 de persoane, bărbați și femei, din internatele psihoneurologice de la Bădiceni și Brânzeni s-au infectat cu tuberculoză și se află acum la tratament în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Potrivit epidemiologilor, totul ar fi pornit de la câteva persoane care au contractat maladia infecțioasă, însă ei nu au fost diagnosticați la timp. Posibil, aceștia aveau tuberculoză de un an sau mai mult. Infecția în masă a fost favorizată de faptul că persoanele, în special bărbații, sunt ținuți în condiții greu de imaginat – câte 21 și chiar 27 de persoane într-o singură încăpere.

Cazurile au început să fie depistate de la sfârșitul lunii mai. Până acum 50 de persoane cu tuberculoză au ajuns la Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Chișinău, unde sunt tratați într-o secție specializată. Trei dintre aceștia au tuberculoză multidrog-rezistentă, ceea ce înseamnă că au mai avut maladia, însă n-au fost tratați până la capăt.

Conform datelor furnizate de vicedirectorului Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov, în total se află la tratament 50 de persoane, dintre care 21 sunt de la Internatul Psihoneurologic de la Brânzeni. Este vorba despre 18 bărbați și 3 femei. Alte 29 au fost aduse de la Bădiceni - 23 de bărbați și 6 femei. Primii pacienți au fost aduși pe 22 mai, apoi pe 8,13 și 30 iunie, însă ar putea fi transportați aici încă trei bolnavi. Secția de ftiziopneumologie este la capacitate maximă. Din ce am putut vedea au fost puse și câteva paturi pe holuri. Pacienții se plâng doctorilor și de alte probleme de sănătate, căci ei suferă de maladii  concomitente.

„Avem suficiente medicamente pentru ei. Hrana este asigurată. Durata tratamentului este de două luni, iar după aceea ei se întorc la locul lor permanent de trai, unde trebuie să continue să ia medicația obligatorie”, a mai adăugat Pavlov. Medicii afirmă că n-au mai avut astfel de cazuri de infectare în masă de aproximativ două decenii.

Cum a fost posibil?

Directoarea Internatului de la Brânzeni nu ne-a răspuns la întrebări. Am stat de vorbă cu medicul psihiatru Ion Martea. Doctorul susține că persoanelor din internat li se face controlul radiologic de două ori pe an, li se verifică greutatea, iar dacă apar suspiciuni sunt direcționați în raion, la Edineț.

„Noi nu avem medici ftiziatri, toate cazurile suspecte sunt direcționate către specialiștii de la raion. Noi doar îndeplinim indicațiile lor. Beneficiarii sunt la regim liber, nu-i obligăm să nu iasă. Noi avem trei blocuri locative și au găsit bolnavi la toate blocurile. Avem un medic terapeut și atât. În general doi medici și 13 asistente medicale la 270 de persoane. Este destul de complicat”, spune doctorul. Deși lipsa de resurse umane este justificată, doctorul nu a putut explica de ce s-a ajuns la această situație, or, tuberculoza transmite semne clare – tuse intensă mai mult de trei săptămâni, pierdere bruscă și continuă în greutate, etc.

De la directorul internatului din Bădiceni, de asemenea nu am putut afla mai multe detalii. Ion Gulică a răspuns la telefon, dar a amânat discuția în mod repetat, pe motiv că era ocupat. Medicii de la Centrul de Sănătate Publică din Soroca spun că acum se iau măsuri drastice ca să se rezolve problema. Totuși, condițiile actuale în care sunt ținute cele 431 de persoane, mai mult favorizează dezvoltarea rapidă a tuberculozei și a altor infecții.

 „Acolo sunt create condiții care contribuie la răspândirea maladiei. În fiecare grupă se află de la 21 până la 27 de beneficiari. Este un număr foarte mare, căci dacă există o persoană infectată, restul pot fi molipsiți pe cale aeriană foarte ușor. Este unul din principalii factori care contribuie la răspândirea maladiei. Problema se trage de când a fost construit acest internat, căci am fost informați că a fost prevăzut pentru copii. Totuși, într-o cameră relativ mare să aduni atâtea persoane e prea mult. Și vorbim de adulți, nu de copii”, explică Nicolae Gorcinschi, șeful secției epidemiologia bolilor transmisibile din cadrul CSP Soroca.

Potrivit medicului, din internat au fost testați toți – cei 431 de bolnavi și 207 lucrători medicali. Totuși, acest lucru a fost posibil numai datorită unui fluorograf mobil, care aparține Institutului de Ftiziolpneumologie „Chiril Draganiuc”. Altfel, testarea tuturor persoanelor ar fi putut dura ani. Se întâmplă din cauza faptul că laboratoarele din raion pot realiza un volum cu mult mai mic de teste, în timp ce transportarea bolnavilor este problematică. Într-o singură zi pot fi transportate maxim patru persoane. În plus, la Soroca nu există medic ftiziatru, acesta vine o dată în săptămână din Drochia. Potrivit lui Gorcinschi internatul a încheiat un contract cu instituția de la Chișinău pentru a realiza controalele pe loc în luna martie, însă fluorograful mobil a ajuns acolo abia în luna mai. La începutul anului în acest internat au decedat de tuberculoză două persoane.

Acum, există un plan bine pus la punct, afirmă medicul epidemiolog. Sunt luate măsuri ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. La primul etaj a fost pregătit un izolator, cu curte amenajată pentru bolnavii care vor avea formă deschisă. În cazul unei infecții masive, un al doilea izolator va funcționa la etajul doi, cu intrare separată. Angajații internatelor sunt obligați să respecte măsuri de igienă și să supravegheze adecvat bolnavii.

Cine se face vinovat?

Acum nu se știe cu exactitate de unde au pornit infecțiile, însă epidemiologii presupun că de la două-trei persoane, care însă nu au fost identificate la timp, pentru a le fi administrat tratamentul. Lipsa medicilor constituie și aici o problemă, însă nu e o justificare. În instituție activează un singur medic terapeut, dar și șeful Centrului de Sănătate Bădiceni, care este angajat cu normă de 0,25.

Acum cea mai mare provocare rămâne continuarea tratamentului, căci după două luni cei 50 de bolnavi vor trebui să se întoarcă în internate, unde să continue tratamentul zilnic. Pentru tuberculoza simplă este nevoie de tratament timp de șase luni, acesta fiind greu de suportat, căci provoacă grețuri și alte efecte adverse, pacienții având nevoia acută de un îngrijitor lângă ei. În cazul tuberculozei multi-drog rezistente este nevoie de 2 ani de tratament. Întreruperea tratamentului poate fi fatală, deoarece formele rezistente sunt mult mai greu de tratat. În plus, pacienții au nevoie de vitamine, hrană adecvată, multă lumină și aer curat, pentru a crește șansele la tratament.

 

 

 Articole relaționate:

Supuse torturii și apoi internate în Psihiatrie. Victimele torturii nu-și pot face dreptate, pentru că în Moldova nu are cine să facă expertize psihologice

Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând

A dispărut o victimă de la Internatul Psihoneurologic din Bălți care a fost violată și forțată să avorteze. Doctorii se apără și spun că aveau dreptul să facă avorturi