Autor: Irina Papuc

Igor Dodon a semnat astăzi un decret prin care ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, este revocată din funcție. „Am semnat decretele de demitere a doi miniștri: Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății și Victor Zubcu, ministru al Tineretului şi Sportului. Cum am menționat de mai multe ori, susțin reducerea aparatului administrativ, a numărului de ministere și pledez pentru eficacitatea acestora - calitativă și nu numerică. Optez pentru numirea în funcția de ministru doar a profesioniștilor”,a spus Dodon. 

Demiterea Ruxandei Glavan are loc în contextul reformei administrative centrale. Acestea sunt explicațiile serviciului de presă al Guvernului, care ne-a informat că acestea sunt primele demisii, însă ar urma să apară și demersurile care îi vizează pe conducătorii ministerelor comasate.  

Amintim că săptămâna trecută reforma spitalelor a fost blocată de către PDM, care amenința că dacă aceasta va fi promovată mai departe, ministra Ruxanda Glavan nu va avea susținerea politică din partea majorității. Ulterior, Pavel Filip a dat de înțeles că Ruxanda Glavan nu poate trece cu reforma sa peste reforma Guvernului, lăsând să se înțeleagă că totul este lăsat pentru viitorul ministru al Sănătății. A doua zi, premierul a prezentat în Parlament reforma Guvernului, prin care s-au comasat jumătate dintre ministere. Ca și entitate juridică Ministerul Sănătății dispare, fiind comasat cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Cine va conduce ministerele rămase nu este clar acum.

Deși nu a fost anunțat oficial viitorul ministru ar urma să fie Stela Grigoraș, acum ministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ea nu a confirmat această informație.

Ruxanda Glavan nu a comentat până acum plecarea sa, deși redacția Sănătate INFO a întrebat-o pe ministră dacă crede că a fost o decizie corectă, bazată pe profesionalism și dacă intenționează să rămână în sectorul public.