Autor: Silvia Rotaru
Viitoarele mămici au întotdeauna emoții când se apropie termenul de a aduce pe lume minunea mult așteptată. Multe din ele și-ar dori să rămână acasă pentru a naște ca să treacă mai ușor peste aceste clipe. Pentru a veni în ajutorul lor, Maternitatea nr. 2 din Capitală a deschis un salon frumos amenajat unde mămicile pot să nască ușor, comod și liniștit. Exact „ca acasă”.
Imaginați-vă o cameră frumos amenajată, cu draperii colorate, baie, o atmosferă plăcută și inedită. Echipamentul medical este ascuns de ochii curioșilor. Așa arată salonul numărul doi de la Maternitatea cu același număr din Capitală. Proiectul a fost pus pe roate grație școlii „Maternitate Conștientă” și se numește „Naștere în maternitate ca la domiciliu”, inspirat după modelele perinatologice europene.
În aceste condiții a hotărât să nască Svetlana, o tânără mămică care, fiind la prima experiență de sarcină, și-a dorit să treacă mai ușor peste anxietatea din timpul travaliului. „Aceasta a fost o primă experiență pentru noi. A fost o surpriză că am putut să facem o astfel de alegere. Ceea ce este foarte comod și benefic atât pentru copil, cât și pentru mămică”, spune ea. Svetlana mărturisește că la următoarea sarcină tot va alege să nască aici.
Salonul proaspăt amenajat este disponibil din această lună. „Se pare că ia avânt o tendință care ne îngrijorează. Au fost deja două cazuri când mămicile, fiind la evidență la noi, au ales să nască acasă”, susține Tatiana Gutium, directorul Maternității. Atunci a apărut ideea de a combina spitalul cu condițiile prietenoase, pentru a încuraja mamele să nu se supună riscului de a naște fără supraveghere medicală, întrucât pericolul se extinde nu doar în cazul lor, dar și în ceea ce privește bebelușul.
Fondatoarea Școlii „Maternitate Conștientă”, Ecaterina Mikitenko povestește pe blogul său despre experiența pe care a avut-o în Amsterdam, Olanda, unde a vizitat mai multe centre perinatologice și a rămas plăcut surprinsă de condițiile de care dispun viitoarele mămici acolo. „Atunci când am văzut în ce condiții nasc femeile de acolo, mi-a apărut ideea să fac ceva asemănător și în Moldova, pentru că și mamele de la noi sunt demne de asemenea condiții”, mai spune aceasta.
„Multe femei își doresc să nască acasă, cu lumina stinsă, cu lumânări. Datorită acestui proiect noi le-am creat așa condiții. Puțini vor înțelege fobia mamelor de spitale, care se poate transforma în psihoze, ceea ce este foarte grav, spune Lilia Canțîr, moașa principală.
Salonul a fost deschis pentru tinerele mămici de câteva zile și deja două femei au putut naște aici, iar altele patru și-au făcut programări. „Aici pot naște mămicile care sunt la evidență de la 7-8 săptămâni de sarcină. Noi le supraveghem permanent până la termen. După a 38-a săptămână monitorizarea devine mai frecventă – vedem dacă tensiunea arterială este în normă, dacă bătăile bebelușului se aud bine și sunt regulate etc”, mai spune moașa.
Deocamdată serviciul „Naștere în maternitate ca la domiciliu” este gratuit. Ideea unui astfel de proiect a apărut încă în anul 2012, de atunci maternitatea a reușit să creeze posibilitatea ca durerile din timpul travaliului să fie ameliorate în apă, însă noul salon este mult mai dotat și se apropie foarte mult de standardele europene.
În salonul frumos amenajat gravida va putea naște în acea poziție în care se simte confortabil și va putea fi însoțită de soț sau orice persoană dragă. Nașterea va fi primită de moașă, iar medicul va monitoriza situația și va interveni doar la cererea moașei.
Culoarea roz are tendința de a calma sistemul nervos, de aceea designerii au apelat anume la această culoare pentru salonul de naștere. Dacă mama este stresată în timpul travaliului, atunci nivelul de adrenalină crește în timp ce nivelul de oxitocină scade. Atunci contracțiile se răresc și travaliul se lungește foarte mult, devine dureros și dificil de suportat, iar personalul medical este obligat să recurgă la administrarea intravenoasă de oxitocină sintetică pentru a induce travaliul.
Maternitatea Municipală nr.2 a fost înființată în anul 1950. Este o instituție specializată doar pentru nașteri naturale, fără complicații. Anual aici vin pe lume în jur de 1.900 de copii. Maternitatea oferă toate condițiile necesare pentru o naștere ușoară și fără complicații. Saloanele sunt dotate cu echipamente performante, măsuțe, monitoare fetale. Una dintre sălile de naștere este dotată cu cadă care permite nașterea copilului în apă. Maternitatea oferă în cadrul Școlii mamelor cursuri gratuite pentru mămici, atât înainte de naștere cât și după naștere și oferă suport psihologic, inclusiv rudelor.
Evaluează spitalul tău pe spitale.md
█ Articole relaționate:
GALERIE FOTO // Holuri „periculoase” și gata să se dărâme, la Institutul Mamei și Copilului
Un bebeluș de o zi, născut cu o tumoare enormă, salvat de chirurgii Institutului Mamei și Copilului