Autor: Parascovia Rogate

În ultimii 15 ani numărul persoanelor care suferă de hepatite s-a redus considerabil. Cu toate acestea, în Moldova, se înregistrează o prevalență înaltă a aceste maladii, comparativ cu alte state europene.

Datele statistice arată că anul trecut au fost înregistrate 2336,1 de cazuri de îmbolnăviri cu hepatite cronice și ciroze hepatice la 100.000 populație, cu 36,6 cazuri la 100.000 populație mai multe. În cifre absolute, numărul de oameni care sufereau anul trecut de hepatite cronice era de 83.026 de persoane. Dintre acestea, 602 cazuri de îmbolnăviri se referă la copiii până la 18 ani. Cei mai mulți oameni care suferă de hepatită se află în Municipiul Chișinău - 14.480 de persoane .Urmează  Orheiul, cu 4.235 de persoane, apoi raioanele Ungheni, Călărași, Ialoveni, Hâncești în care locuiesc aproximativ câte 3.000 de persoane infectate.

Îngrijorător este că indicatorii din ultimii doi ani arată o creștere a numărului de îmbolnăviri. Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică susțin că totuși pentru ultimii 15 ani statistica nu arată chiar așa de prost. În mai bine de un deceniu indicii morbidității au scăzut esențial atât în cazul hepatitei B, C și D. Totuși, în ceea ce privește combaterea hepatitelor de-a lungul anilor, prevalența acestor maladii în rândul moldovenilor depășește indicii țărilor europene.

Vom preciza că în luna mai a acestui an, Guvernul a aprobat Programul Național de Combatere  hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021. Scopul acestuia este reducerea cazurilor de îmbolnăvire prin hepatite în jumătate. În acest scop, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să doteze laboratoarele teritoriale cu mai multe teste de diagnostic pentru determinarea markerilor hepatitelor virale B, C şi D și să majoreze rata de imunizare împotriva hepatitei B cu până la 95%.

De altfel, anul trecut, au fost procurate medicamente pentru a trata mai mulți bolnavi de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D. Deocamdată,  în noul tratament au fost incluși 3.000 de persoane. Vom adăuga că moldovenii beneficiază de vaccinare împotriva hepatitei virale B. Aceștia sunt imunizați în primele șase luni de viață. Vaccinarea este gratuită si inclusă în Programul Național de imunizări.

Hepatita virală este o problemă globală majoră de sănătate și are nevoie de o soluționare urgentă. Obiectivele globale pentru anul 2030 sunt testarea a 90 % dintre persoanele care au hepatita virală B și C și asigurarea aflării în tratament a 80 % dintre pacienții eligibili. Astăzi este Ziua Mondială a Hepatitei.

 

█ Articole relaționate: 

Hepatitele virale, rămân o problemă pentru Moldova. În Centrele de Sănătate Publică lipsesc reactivii pentru diagnosticarea maladiei

Infecțiile care îi omoară pe moldoveni. Suntem pe primul loc în lume

Companiile farmaceutice, acuzate că limitează accesul la tratamentele inovatoare, stabilind un cost prea mare pentru medicamente 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor