Autor: Irina Papuc

Casa de Avocatură Efrim, Roșca și Asociații (ERA) a anunțat că va reprezenta în instanță, pro bono,  drepturile mai multor medici, acționați în judecată de Ministerul Sănătății. Până în acest moment este vorba despre șapte medici, pe care autoritățile din Sănătate i-au somat să întoarcă între 190.000 și 235.000 de lei.

„ERA a preluat acest caz gratuit, deoarece se încadrează în politicile noastre de oferire a asistenței pro bono. Acest caz reprezintă pentru noi un caz de litigare strategică. Considerăm că Hotărârea Guvernului în temeiul cărei acționează Ministerul Sănătății ridică probleme de constituționalitate și de încălcare a drepturilor constituționale”, a explicat Oleg Efrim, avocat și unul dintre fondatorii ERA.

Prin acest caz, avocații își propun să contribuie la schimbarea legislației și practicilor în domeniu, astfel încât autoritățile să elaboreze și apoi să se conducă de prevederi legale corecte, care să promoveze, nu să încalce drepturile viitorilor medici.

„Un succes pe care ni-l dorim este să asigurăm o reformă a legislației în domeniu, începând de la acest caz. ERA este partener în cadrul Proiectului de Grant al Fundației Soros-Moldova „Consolidarea rețelei de para-juriști comunitari”, lansat în decembrie 2016. Printre obiectivele specifice ale proiectului sunt litigarea strategică pro-bono și promovarea culturii și mecanismelor pro-bono în rândurile avocaților. Prin litigare strategică se prevede un set de acțiuni complexe, prin intermediul sistemului judecătoresc, orientate spre schimbări la nivel de legi, politici, practici în baza unor cazuri individuale. În cadrul proiectului, ERA și-a propus să atragă cât mai mulți susținători pentru cauze care le va litiga și, prin urmare, va influența instituțiile de stat vizate să întreprindă măsurile ce se impun pentru îmbunătățirea cadrului legal, instituțional sau a practicilor existente în ceea ce privește abordarea anumitor probleme din domeniul drepturilor omului”, a mai spus Oleg Efrim.

Amintim că 103 doctori, care și-au făcut studiile la buget, au fost acționați în judecată de către Ministerul Sănătății, pe motiv că au refuzat să fie repartizați în localitățile în care au fost trimiși. Cererile de chemare în judecată au fost înregistrate acum câteva luni, însă despre litigiu s-a aflat abia atunci când doctorii au postat alarmați cererile pe internet. Sub presiunea opiniei publice, autoritățile din Sănătate au emis un comunicat scurt în care menționau că restituirea banilor este o condiție impusă de Curtea de Conturi. Ministerul Sănătății a invocat Hotărârea de Guvern de Guvern nr.1396 din 2003, care prevedea trimiterea obligatorie a specialiștilor care au studiat pe banii statului în localitățile unde este nevoie de doctori. În baza acestei hotărâri, ministerul urma să pregătească un regulament privind condițiile trimiterilor, însă despre un asemenea document nu se menționează nimic acum. Doctorii, care ar trebui să întoarcă sume enorme de bani, spun că la repartizare nu s-a ținut cont de foarte multe aspecte, cum ar fi locul de trai, locul de muncă al soțului/soției, etc. Avocata Viorica Grecu a menționat pentru Sănătate INFO anterior că Hotărârea de Guvern din 2003, în baza căreia a fost intentat litigiul, încalcă mai multe drepturi asigurate de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

 

 Articole relaționate: 

Cel mai rușinos proces pentru Ministerul Sănătății. Încep primele ședințe de judecată în cazul tinerilor medici

120 de medici rezidenți au depus contestații la Ministerul Sănătății în doar o săptămână, fiind nemulțumiți de modul de repartizare

Scandalul judecății dintre doctori și Ministerul Sănătății - statul nu știe cât cheltuie pentru studiile unui doctor, sumele cerute în judecată sunt „estimative”

Doctorii moldoveni care muncesc în Italia, Franța, Germania, despre Moldova. Ce ar vrea să se schimbe, pentru ca să accepte să facă medicină acasă 

Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari