Dr. Ion Cherdevară, medic stomatolog

Apariția primilor dințișori este un eveniment pe cât de așteptat, pe atât de plin de surprize. Erupţia dinţilor poate începe la trei luni, dar se poate întâmpla și pe la cinci sau șase. Primii care apar sunt, de obicei, cei doi dinţi de jos, din faţă, numiţi incisivi. Aceştia, de regulă sunt urmaţi, după patru sau opt săptămâni, de către cei patru dinţi din faţă sus (incisivii centrali şi laterali). O lună mai târziu, răsar şi incisivii laterali de jos (cei doi dinţi din stânga şi din dreapta primilor apăruţi). Apariția dinților ar putea provoca salivație, agitație, febră sau ganglioni măriți. Când apar dinții este bine să masăm gingiile cu degetul sau cu jucării farmaceutice moi, care stimulează penetrarea dintelui și a gingiei.

Când începem să spălăm dințișorii celui mic?

Dinţii de lapte sunt la fel de importanţi ca cei permanenţi, de aceea este bine să începi îngrijirea lor cât mai curând, chiar după apariţia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile. Se recomandă să începi periajul dinţilor copilului încă de la erupţia primului, adică în jur de 5-6 luni. Până atunci poţi curăţa blând gingiile. Apoi, pe la 2 anişori poţi începe antrenamentul cu el pentru a-l ajuta să deprindă singur tehnica spălatului pe dinţi. Pe la 4 ani copii ar trebui să fie capabili să se spele singuri pe dinţi.

Care sunt manevrele?

La prima erupţie a dinţilor, trebuie să începeţi să-i curăţaţi zilnic cu o periuţă specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziţie este să staţi jos, ţinând copilul în braţe. Puteţi să staţi pe podea, ţinând capul copilului în poală. Controlaţi dinţii copilului, pentru a vedea dacă are carii. Ridicaţi-i buza şi verificaţi dinţii. Atunci când are mai mulţi dinţişori, puteţi să-i daţi o mică periuţă de dinţi şi puţină pastă de dinţi pentru copii, pentru a accepta acest obiect nou. Fiţi un exemplu pozitiv, deoarece văzându-vă că vă spălaţi pe dinţi, bebeluşul dumneavoastră va dori să vă imite. După ce a împlinit 3-4 ani, învăţaţi-l să se spele singur pe dinţi de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Ce trebuie să conțină pasta de dinți a copilului și când e necesar să o schimbăm?

Copiii mici au nevoie de o cantitate neînsemnată de pastă de dinți, nu mai mult de un bob de mazăre. Sunt pe piață, în special, în farmacii, brand-uri de pastă de dinți special create pentru copiii mici, care poate fi înghițită în siguranță, fără fluor sau cu cantități mici de fluor. Oricum ar fi bine să insistați să o scuipe după ce-i spălați dinții. Acestea ar fi alegerea ideală, deși sunt un pic mai scumpe. Trebuie evitate pastele comercializate la piață ori din magazine, care nu sunt destinate vânzării produselor farmaceutice. Se vând paste mai ieftine, care au miros, gust și culoare mai plăcută, dar care pot crea probleme copiilor mai sensibili. E bine să alegem produse originale. Ele chiar sunt grupate conform vârstei copiilor.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.