Autor: Irina Papuc
Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică atenționează că numărul persoanelor care se otrăvesc cu ciuperci este în creștere.
De la începutul verii până acum în întreaga țară s-au înregistrat 32 de cazuri de otrăviri cu ciuperci, în urma cărora au avut de suferit aproape 60 de persoane, dintre care nouă copii.
Potrivit șefei Secției Toxicologie de la Spitalul Sfânta Treime, Ina Tumco, acum sunt spitalizate două persoane. „Luna trecută am avut zece cazuri, dar anul trecut în aceeași perioadă nu s-a înregistrat niciunul. Cea mai critică situație este la începutul verii și prin septembrie, atunci când încep ploile”, susține șefa secției. Astfel, în septembrie numărul bolnavilor poate ajunge și la 30. O parte din internări au loc și din cauza acutizării bolilor digestive, provocate în urma consumului de ciuperci, fie ele și neotrăvitoare, precizează doctorul.
Medicii recomandă să nu cumpărați ciuperci în locuri neautorizate. De asemenea, este important să nu permiteți copiilor să le culeagă, însă ar fi bine să excludeți acest tip de mâncare din meniul lor. Ciupercile trebuie fierte în două sau chiar trei ape. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile conservate sunt periculoase pentru sănătate, deoarece pot conține bacterii care nu se distrug nici la fierbere și care pot provoca botulismul.
Articole relaționate:
Șase persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au intoxicat cu ciuperci