Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, marcată pe 29 septembrie, CASMED dedică întreaga lună septembrie sănătății inimii, desfășurând pe parcursul acesteia campania de informare „Plus de Sănătate pentru inima ta”, ce are drept scop conștientizarea riscurilor pe care le implică bolile cardiovasculare.

Prima activitate din cadrul campaniei a avut loc la Sîngerei, în cadrul căreia, circa 100 de persoane din localitățile învecinate, cu vârsta cuprinsă între 29 și 84 de ani, au avut posibilitatea să-și verifice starea de sănătate și să afle cum stau la capitolul „parametri fiziologici”.

Vizitatorii au beneficiat de consultații gratuite și sesiuni de informare privind pericolul pe care îl reprezintă colesterolul mărit, dar și alți factori de risc pentru sănătatea inimii. Astfel, patru asistente medicale din cadrul Asociației Obștești de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu CASMED au efectuat monitorizarea nivelului glicemiei și tensiunii arteriale tuturor doritorilor, oferindu-le, totodată, sfaturi pentru un mod de viață activ și o alimentație sănătoasă pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare.

„Prin campania pe care o desfășurăm îi încurajăm pe oameni să-și schimbe modul de viață și să treacă la acțiuni concrete pentru a evita bolile de inimă sau cel puțin pentru a micșora riscurile. Este important ca fiecare dintre noi să se preocupe de sănătatea sa și a celor dragi”, susține Antonina Mortean, asistentă șefă la CASMED.

Pe lângă consultațiile gratuite, organizatorii au pregătit un program artistic cu concursuri interactive pentru persoanele în etate, grupul de vârstă unde bolile cardiovasculare sunt răspândite cel mai frecvent. Au fost formate 5 echipe a câte 5 persoane cu vîrsta 50+ din localitățile Balatina (Glodeni), Prepelița (Sîngerei), Sărata Veche (Fălești), Cobîlea (Șoldănești) și orașul Sîngerei, care s-au întrecut în energie și activism. Probele au inclus exerciții la viteză, dibăcie și atenție, fiind organizate atât în echipă, cât și în perechi. Chiar dacă unele probe au fost destul de complicate și solicitante, participanții s-au implicat activ și responsabil, dornici să ia cu ei acasă cupa și locurile de frunte.

„Mă bucur că se organizează și la noi astfel de evenimente, asistentele medicale ne-au dat sfaturi cum să ne menținem tensiunea arterială sub control și ce ar fi bine să facem să avem o inimă cât mai sănătoasă. O să încerc să am mai multă grijă la ce mănânc și să fiu în mișcare cât mai mult”, a afirmat Vera Novoloacă, participantă la eveniment.

Organizatorii au explicat că prin această acțiune, încearcă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la principala cauză de deces din Republica Moldova - bolile cardiovasculare: „în cadrul starturilor vesele, participanții seniori ne-au demonstrat încă o dată că vârsta nu este o sentință, ci un stil de viață și odată ajunși la vârsta de pensionare, energia și pofta de viață nu dispare. Prin intermediul acestor evenimente ne propunem să informăm societatea despe riscurile bolilor de inimă și faptul că sunt necesari câțiva pași simpli pentru a asigura sănătatea inimii: o alimentație sănătoasă însoțită de mișcare și activitate fizică regulată”, menționează Livia Golovatîi, coordonator de proiect la CASMED.

Menționăm că, Asociația Obștească CASMED până la sfârșitul acestei luni va mai organiza instruiri pentru asistente medicale şi lucrători sociali, inclusiv două lecţii publice de sănătate în localităţile Corpaci şi Viişoara din r-ul Edineţ.