Redactor: Irina Papuc

Mai multe femei afectate de cancer au acceptat să participe într-un proiect fotografic, unde au decis să-și arate cicatricile în urma mastectomiilor suportate și astfel să încurajeze pacientele din toată lumea să nu cedeze cruntei maladii. Și fără sâni o femeie se poate simți frumoasă și sexy, dar mai întâi trebuie să devină puternică, este mesajul pe care l-au transmis ele.

Fotografiile fac parte din campania Stand Up To Cancer. Femeile pe care le vedeți aici au trecut prin perioade extrem de dificile, când și-au pierdut stima față de sine, și-au urât corpul și au căzut pradă depresiei. Unele dintre ele trăiesc și acum cu cancer, unele dintre ele au reușit să-l învingă, în timp ce altele au suportat remisii și au forme incurabile, dar toate sunt de acord cu un singur lucru: nu mai permit ca boala să preia controlul asupra încrederii lor .

Ami Barwell, tânără fotografă care a participat în acest proiect, a declarat: „Am vrut să realizez acest proiect pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a arăta sfidarea femeilor care rămân la fel de frumoase, fără sâni. Fotografiile arată că, în pofida a ceea ce au trecut, aceste femei sunt puternice. Puternice, fericite și sexy”, a spus ea pentru Huffington Post, ediția pentru femei.

Seria de fotografii a fost lansată pentru a marca începutul lunii de informare privind cancerul de sân.

În următoarea fotografie apare Gillian Trim, de 55 de ani, din Londra, care a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2015 și a avut o dublă mastectomie. „Vreau să le arăt femeilor care trec prin călătoria lor împotriva cancerului că este posibil. Nu e ușor, dar cu timpul reușiți să acceptați că treceți prin ea.  Suntem încă sexy și frumoase. De asemenea, am vrut să am o fotografie care să-mi amintească cât de puternică m-am dovedit a fi”.

Joanna Reynolds, 46 de ani, Newcastle upon Tyne. „Unele femei pe care le cunosc, atât personal, cât și profesional s-au luptat cu imaginea corpului lor după mastectomie. Am vrut să arăt că femeile își pot iubi trupurile după cancer”.

Caroline Harper, 59 de ani, Norfolk. Vreau ca alte femei să știe că reconstrucția nu este singura opțiune și îmi place libertatea de a fi plată”.

Mel Johnston, 46 de ani, Merseyside. Mel a fost diagnosticată în 2014 cu cancer de sân care s-a răspândit în ganglionii limfatici. Ea a făcut chimioterapie și chirurgie, dar anul trecut, medicii au descoperit că tumoarea s-a răspândit la ambii plămâni. Acum este incurabilă. „Sunt atât de mândră că fac parte din acest proiect. Am vrut să fiu implicată, pentru că atunci când vine vorba de experiențe noi nu am cum să spun nu. Din moment ce am cancer, vreau să îmbrățișez orice ocazie care vine în calea mea și să trăiesc viața la maxim. Vreau să vedeți și cicatricile mastectomiei. Sunt încă o femeie și am vrut să arăt că sânii nu îmi definesc sexualitatea sau genul. Încă sunt eu, în ciuda lipsei unei părți din corpul meu”.

Clare, 48 de ani, Lincolnshire. „Am vrut să mă implic pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare a cancerului mamar și să arăt că alegerea de a rămâne „plată” este una pozitivă”.

Lucy Verinder, 44 de ani, Wakefield. Acest proiect demonstrează femeilor că lumea nu se sfârșește, pentru că trebuie să aveți un sân (sau ambii) îndepărtați - că viața poate continua”.

Debbie Barron, 46 de ani, New York. „Nu am purtat niciodată proteze, pentru că niciodată nu mi-au părut confortabile. Am fost în vacanță cu familia când am văzut fotografiile pentru prima dată. Era profund emoționant. Am fost foarte îngrijorată de faptul că nu-mi vor plăcea imaginile - rareori îmi place de mine în fotografii. Dimpotrivă, mi-a plăcut ce a făcut Ami. Pentru prima dată de la tratament m-am simțit feminină și atractivă. Imaginile mi-au dat impulsul necesar pentru a mă vedea într-o lumină mai pozitivă”.

Fiona O'Donnell, 44 de ani, Northampton. „Sunt atât de mândră de aceste fotografii. Dacă ele vor reuși să salveze măcar și o singură viață, înseamnă că am realizat ceva important”.

Sharon Brunt, 46 de ani, Bath. „Cred că la un moment dat cu toții ne dorim să fim utili. Călătoria mea în lupta cu această boală a fost groaznică pentru mine și pentru familia mea. Mă simt atât de bine că mi s-a oferit ocazia să utilizez pozitiv experiența mea”.

Deborah Williams, 53 de ani, Worcestershire. „Prin împărtășirea publică a fotografiilor mele, sper că vom reuși să ridicăm nivelul de conștientizare cu privire la cancerul mamar și, totodată, să arăt că, indiferent de cicatrici, noi rămânem femei frumoase. Mă simt puternică - cicatricile nu sunt semne de frică sau rușine, sunt o victorie.

Banii acumulați în cadrul campaniei Stand Up To Cancer vor fi direcționați pentru cercetări în domeniul tratării acestui tip de cancer.

 Fotografiile sunt realizate de Ami Barwell și au fost publicate inclusiv de Huffington Post.