Autor: Elena Cioina
De dimineață mi-am propus să scriu despre cancer. E adevărat despre altul decât cel de sân. L-am lăsat pentru o altă zi, când am aflat că, totuși, Moldova marchează și ea luna cunoștințelor despre cancerul la sân. Bingo. S-au sensibilizat, mi-am zis, după ce am scris noi știri la această temă. Ziceam că edificii de stat din mai multe țări ale lumii sunt luminate în roz noaptea, astfel fiind marcată lupta cu cancerul la sân, iar mai multe femei care au suferit mastectomii au participat într-un proiect fotografic de sensibilizare a opiniei publice privind aceeași maladie. Evenimentul dedicat bolii se va desfășura pe tot parcursul lunii octombrie, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, ziua de prevenire fiind marcată pe data de întâi.
Ar fi trebuit să se întâmple și în Moldova, dar aici e tăcere, deși incidența acestei forme de cancer este înaltă. Femeile, în mare parte, o depistează când practic nu mai au ce trata, la capitolul screening suntem la pământ, educația la fel, și în general, trebuie să fii o norocoasă ori o responsabilă înrăită față de propria sănătate ca să te poți proteja de această maladie în această țară.
O singură excepție. Astăzi la ședința Parlamentului, deputatele și-au prins panglici roze în piept în semn de solidaritate, s-a dat citire unor statistici despre incidență, li s-a amintit femeilor că ar fi bine să se adreseze la medic și să se informeze despre cancerul la sân, că trei tipuri de asistență medicală sunt acoperite financiar de CNAM și că femeile au tot dreptul să ceară să fie tratate corespunzător. În total, intervenția doamnei deputat Valentina Stratan, a durat 1 minut și 46 de secunde, după care președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut o trecere neîndemânatică la săptămâna de promovare a voluntariatului.
În comunicatul remis de Parlament se spune că astfel deputatele „s-au aliniat campaniei de informare despre cancerul mamar”. E de lăudat inițiativa doamnelor, dar prima întrebare care mi-a venit în minte a fost – și deputații bărbați nu se aliniază? Ori ei au înțelegeri strict delimitate în ceea ce privește sânii femeilor și rolul lor, iar cancerul mamar nu-i interesează? Un mic apropos aici – și bărbații dezvoltă cancer la sân, dragi deputați masculi. Și în afară de deputate cine s-a mai aliniat? Ce instituție din domeniul sănătății și cum promovează acestea cunoștințele despre prevenirea și controlul cancerului la sân?
Pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – niciun comunicat. Pe site-ul Centrului Național de Sănătate Publică – nimic. Culmea, nici pe site-ul Institutului Oncologic, instituție unde ajung, de obicei, aceste femei nenorocite, nu scrie nicio frază despre această lună de conștientizare și sensibilizare a problemei.
Doamna Stratan, și atunci cărei campanii de informare v-ați aliniat? Celei internaționale, regionale, ale țărilor vecine? În Moldova campania, cel puțin în această săptămână, este invizibilă. Nu am primit și nu am găsit niciun plan de promovare a cunoștințelor, așa cum ne recomandă OMS. S-au poate nu am căutat unde trebuie, dar sigur informația ar fi trebuit să fie la vedere pe oricare dintre paginile web ale instituțiilor menționate mai sus. Ori credeți că un minut și 46 de secunde în Parlament e suficient să informăm femeile și să le facem să conștientizeze că e bine să meargă mai des la doctor? Ori mizați pe faptul că televiziunile vor prelua discursul dumneavoastră și îl vor transmite la știri diseară? Ce impact social va avea această știre? Vă spun că va fi aproape zero. Vor ciuli urechile să o asculte doar femeile care deja se confruntă cu această problemă. Restul nici nu o vor auzi.
Apropo, ieri, la ședința Guvernului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a anunțat că Fondul de Profilaxie al CNAM a economisit 19 milioane de lei și acești bani vor fi trecuți în Fondul de bază pentru prestarea serviciilor medicale. Oare de ce s-au economisit bani în acest fond, când ei ar fi trebuit să nu ajungă, dacă instituțiile chiar se ocupau de profilaxie, inclusiv a cancerului de sân? Poate este cazul ca Comisia Sănătate din care faceți parte să o cheme pe doamna ministru, pe directorul CNSP, pe directorul Institutului Oncologic, Asociația Medicilor de Familie să-i întrebe cu ce se ocupă și ce previn în acest domeniu? Eu cred că veți rămâne cu încă mai multe întrebări decât le-am adresat în acest text.
Ce vreau să spun? O recunoașteți chiar voi, cei din domeniul sănătății, în Programul de acțiuni privind controlul cancerului pentru anii 2017-2025 că avem o problemă enormă la capitolul cancer. E doua maladie în Moldova din cauza căreia se moare, deși oamenii ar putea fi salvați. Serviciile de screening nu sunt clar definitivate și sunt prestate neuniform, este lipsă de personal calificat, şi nici nu există o viziune de organizare şi coordonare a acestor servicii, etc.
Din observațiile din această săptămână înțeleg că nu există viziune nici pe partea de comunicare. Din păcate, responsabilii nu știu cum să informeze nici societatea, nici pe ei înșiși.
Dacă vom continua cu aceeași abordare și instituțiile responsabile de sănătatea publică nu vor depune eforturi adevărate de prevenire a oricărei forme de cancer, mă tem că în 2025 rata de depistare tardivă a cancerului la sân va trece mult peste 50 la sută.