Redactor: Parascovia Rogate

O mamă risca să moară după ce fătul a lovit-o puternic cu piciorușele, încât peretele uterului s-a rupt, scrie Dailytelegraph.com

Doctorii au acționat contra cronometru pentru a le salva viața. Lovitura puternică i-a provocat femeii o hemoragie. Nici fătul însă nu era în siguranță. Acesta risca să ia o infecție. Femeia, cunoscută doar cu numele Zhang, era însărcinată în săptămâna  35, când la un moment dat a acuzat dureri la stomac în primele ore ale dimineții de 2 octombrie.

La început, gravida credea că sunt niște dureri de burtă banale, dar în scurt timp starea ei s-a înrăutățit și a început să transpire.

La ora 10:00, Zhang a mers la Departamentul de Urgență al Spitalului Universitar din Beijing, Shenzhen, din China, scrie site-ul oficial al instituției. Aceasta acuza o durere insuportabilă, iar medicii au observat că ceva nu e în regulă cu tensiunea arterială, pulsul și respirația mamei. Doctorii aveau bănuiala că uterul femeii s-a rupt și i-au efectuat o ecografie.

Investigația a arătat că fătul a lovit cu piciorul peretele uterului în partea dinspre abdomenul mamei, explică medicii.

În doar câteva minute, doctorii au dus femeia în sala de operații, temându-se că aceasta ar putea suferi o hemoragie internă periculoasă. Și fătul, la rândul său, risca să contacteze o infecție, care i-ar fi putut pune viața în pericol din cauza rupturii peretelui uterin.

Chirurgii Zhang Lei, Zhang Yanping și Zhong Shilin au reușit să scoată în siguranță fetița din uterul mamei. Frica lor era că aceasta ar fi putut fi decedată. Medicii au descoperit o hemoragie în stomacul mamei și o leziune de 7 cm în peretele uterin.

Potrivit anamnezei femeii, aceasta a suferit o operație de eliminare a fibroamelor uterine, anul trecut. În consecință, în acel loc a rămas o rană, care nu s-a cicatrizat până la capăt. Cu toate că micuța a sosit pe lume într-un mod traumatizant, atât ea, cât și mama sunt acum în siguranță.

Notă: Leziunea uterului în timpul sarcinii este o complicație foarte rară, care poate pune în pericol viața fătului. De obicei, leziunea se poate produce în locul unei vechi cicatrici rămasă de la o altă cezariană. O ruptură completă a întregului perete uterin poate fi extrem de periculoasă.

Cele mai multe rupturi uterine se întâmplă când o femeie se ocupă de treburi care pun presiune pe uter sau în cazuri precum e cel al lui Zhang.

De asemenea, mamele care au suferit anterior intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea fibroamelor uterine sau pentru tratamentul unui uter bolnav riscă și ele să dezvolte astfel de complicații. În aceste cazuri, femeile trebuie să le spună medicilor despre tratamentele anterioare pentru a fi programate să nască prin cezariană.

 

 █  Articole relaționate:

L-au înțepat de aproape 30 de ori în mâini și picioare până i-au găsit vena pentru a-i prinde cateterul. Prin ce a trecut un copil internat la IMC și ce drepturi i-au fost lezate mamei

 Îi numărăm ca să-i avem în registre, apoi îi lăsăm să moară. Cum se descurcă familia unui copil cu o boală extrem de rară și incurabilă. În Moldova sunt doar 5

 Prea puțini bani pentru copiii cu autism? Părinții continuă să lupte de unii singuri, iar terapia ABA este în continuare plătită de ei