Redactor: Irina Papuc

Există numeroase situații, când după un consult ginecologic de rutină, medicul recomandă efectuarea unor intervenții pentru a clarifica anumite suspiciuni. Iată care sunt cele mai importante trei intervenții chirurgicale recomandate în ginecologie, listate de Televiziunea Medicala.

Laparoscopia

Laparoscopia este o intervenție chirurgicală modernă de explorare și de operare pe cale abdominală. Se realizează cu ajutorul laparoscopului, un instrument optic foarte fin, conectat la un dispozitiv video printr-o sursă de lumină cu fibră optică. Este o intervenție de diagnostic și totodată de tratament. Astfel, se pot examina uterul, ovarele, tuburile falopiene. Intervenția se face cu anestezie generală. Incizia este una extrem de mică. Laparoscopia este necesară la depistarea cauzelor infertilității, dar și a unor probleme medicale precum fibroamele sau chisturile. În scop terapeutic, laparoscopia se folosește în endometrioză, ovare polichistice, sarcină extrauterină etc. Intervenția este scurtă de obicei, dar poate dura de la 30 la 90 de minute.

Histeroscopia

Histeroscopia este o alta metodă de explorare și operare a cavității uterine, a colului și vaginului, a orificiilor tubare. Se realizează cu ajutorul unui instrument foarte subțire, de 3-8 mm. Este recomandată pentru diagnosticarea și tratarea eficientă a unor afecțiuni precum polipii endometriali, fibrom uterin, malformații, proceduri de infertilitate, avorturi repetate, suspiciuni de cancer de col uterin, deplasarea steriletului. În timpul intervenției, pacientei i se pompează un lichid în cavitatea uterină pentru a permite vizualizarea. Dacă problema există, ea urmează a fi înlăturată cu ajutorul unui histeroscop operator.

Colposcopia

Colposcopia este o metoda de vizualizare a colului uterin și a vaginului cu ajutorul unui colposcop. Este o intervenție utilă în depistarea modificărilor precanceroase  și canceroase ale vulvei, vaginului și colului uterin. Intervenția nu durează mai mult de un sfert de oră, nu sunt necesare precauții deosebite și se recomandă a fi efectuata la 10 zile după terminarea menstruației. Nu este contraindicată femeilor însărcinate, dar dacă se efectuează și o biopsie, aceasta poate cauza hemoragie.

 

 Articole relaționate:

Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident

Topul celor 10 specialități medicale în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată