Autor: Irina Papuc

7 zile de anchetă și capete căzute. Asta vrea premierul Pavel Filip în cazul decesului Niculinei Bulat, tânăra de 20 de ani care a decedat joi noapte la Institutul de Medicină Urgentă. 7 zile e un termen clar – în aceste 7 zile trebuie găsit un vinovat. Și el trebuie să stea la închisoare. Ziceam să analizăm în tăcere cum va evolua acest caz, dar sunt câteva aspecte care trebuie puse în discuție. Acum ori deloc.

  1. Trebuie să spunem că Niculina Bulat a fost o victimă a sistemului medical, social, educațional, dacă vreți. Nu v-ați pus întrebarea, domnule premier, de ce Niculina a ajuns în starea în care era? Vă spun eu – pentru că sistemul a ucis-o câte puțin în fiecare zi, în toți acei ani de când ea făcea dializă. De ce calitate să fi fost dializa? De ce nu a apucat să ajungă pe listă la un transplant renal? De ce a ajuns la 21 de ani cu atâtea maladii? De ce Niculina nu era în dializă la Spitalul Clinic Republican, ea fiind majoră?
  2. Mi-e foarte interesant pe cine și în baza căror dovezi veți băga doctori la închisoare. Sistemul medical al țării pe care o conduceți a distrus fata asta atât de mult, încât ea avea doar zile de trăit. Îmi pare foarte rău să spun asta, probabil expertizele medico-legale vor confirma acest lucru. Medicii care cunosc foarte bine cazul spun că ea ar fi putut nici să nu supraviețuiască intervenției de hernie. De ce? Pentru că organismul ei era secătuit de boli, nivelul de hemoglobină era sub orice nivel admisibil și sub anestezie generală ar fi cedat. Care va fi articolul din Codul Penal în baza căruia se va face ancheta sau veți găsi un vinovat numai bun de spălat imaginea acestui Executiv impotent? Pentru că Niculina a fost ucisă lent, ani buni de sistemul pe care îl conduceți, inclusiv pentru că n-ați vrut o reformă viabilă și ați menținut 72 de spitale publice-epave.  
  3. Hernia  inghinală încarcerată era o urgență medicală, iar intervenția, cel mai probabil, trebuia realizată la Drochia, la ora 5.00, când tinerei i s-a propus să fie internată pentru prima dată. Doctorii au decis să o interneze, iar dimineața să se consulte cu medicii de la AVIASAN. Probabil ulterior ancheta va demonstra că cele câteva ore erau vitale pentru ea. De ce doctorii de la Drochia s-au temut să o opereze? Dar dumneavoastră sunteți la curent – acolo sunt specialiști pregătiți care să opereze așa cazuri grave? Știți că din cauza managementului spitalicesc prost chirurgii fac pe an chiar și câte 20 de operații? Și le fac pentru că restul pacienților fug la Chișinău. Și bine fac, că frica lor e justificată. Ce dexteritate are un chirurg care face 20 de operații pe an? V-ați lăsa pe mâna unui chirurg? Cred că nu. Nici Niculina n-a vrut, iar medicul probabil s-a simțit ușurat. Pentru că Niculina ar fi putut muri pe masa de operație. Și ar fi fost tras în țeapă așa cum vreți să faceți acum. Refuzați să vedeți sistemul mizerabil pe care îl mențineți, căutați doar prilej pentru PR politic.
  4. Spitalul raional din Drochia nu dispune de ambulanță specializată. Nu are o mașină de urgență cu care să poată transporta pacienți gravi. Înțelegeți? De ce nu are? Nu cred că interesează pe cineva. Nu citiți rapoartele, domnule premier? Nu știți cine jumulește din acest sistem banii puțini care sunt? Câte ambulanțe s-ar fi cumpărat  din banii care au dispărut odată cu furtul miliardului? Cunoașteți care e deficitul spitalelor în acest an? Sper că da.
  5. Dacă tot vă apucați să mergeți pe lanț, atunci vă recomand să fiți fermi în acțiuni. Sunt câteva capuri mari care trebuie să cadă, dar probabil până acolo nici nu veți ajunge, că aveți oamenii potriviți la locul potrivit. Oricum, scopul e să găsiți un amărât de director, un amărât de doctor care va răspunde... n-am idee pentru ce. Restul vor tăia panglici în continuare și vor apărea pe la TV.
  6. Cazul Niculina Bulat este folosit ca și instrument politic.
  7. Sunteți premierul unei țări cu un sistemul medical distrus tot de voi. Asta să nu uitați.