Autor: Irina Papuc

Probabil este prima dată în istoria Republicii Moldova când oficial, la nivel guvernamental, se emit ordine de răspundere penală pentru lucrătorii medicali din țara noastră. Vorbim de cazul Niculinei Bulat, o tânără de 20 de ani care a decedat la Institutul de Medicină Urgentă, după ce a trecut prin mai multe spitale, caz care l-a determinat pe premierul Pavel Filip să ceară pornirea unor anchete penale, în cadrul unei ședințe extraordinare la Guvern. În aceeași zi, Procuratura raionului Drochia s-a sesizat și a pornit investigațiile în baza articolului 213 din Codul penal, care prevede sancțiuni drastice, inclusiv închisoarea.

Premierul Pavel Filip a cerut răspundere penală pentru lucrătorii medicali care au tangență cu acest caz, fără să existe o anchetă veritabilă care să identifice unde au fost erorile și în ce au constat acestea. Lipsește o anchetă care să facă legătura dintre acțiunile sau inacțiunile lucrătorilor medicali și prejudiciul adus pacientului, în cazul nostru decesul tinerei. Având în vedere că examinarea cazului nu este transparentă, avem motive să credem că această anchetă nu este veritabilă și nu va scoate la lumină adevăratele probleme din sistemul medical.

Prin apelul făcut de a pedepsi penal, premierul Pavel Filip a vizat fiecare lucrător medical, deoarece fiecare medic riscă să ajungă în situația de a fi lipsit de libertate. Un astfel de apel este extrem de periculos, în condițiile în care în Republica Moldova nu există o Lege a malpraxisului care să asigure aplicarea corectă a justiției și în condițiile în care sistemul medical este subfinanțat și subdezvoltat, din cauza politicilor prost elaborate, prost implementate și din cauza nivelului ridicat de corupție.

 Editorial// Prim-ministrul vrea închisoare pentru doctori. Domnule Filip, de ce nu vreți să deschideți ochii?

 Oleg Lozan: „Dacă nu reușim să edificam un nou sistem medical vom asista neputincioși la vieți devorate de un sistem în plină putrefacție. Este de datoria fiecăruia să vorbească”

 Rodica Gramma: „Un manager ar trebui să se întrebe ce vor angajații lui, unde mănâncă sau câte ore pe săptămână lucrează”

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm cu această ocazie că, începând de astăzi, suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFO, Platforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22