Publicăm astăzi o scrisoare integrală a unui medic, expediată redacției noastre, ca răspuns la apelul nostru către doctori de a menționa care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în sistemul medical și ce drepturi li se încalcă. Vom păstra anonimatul, în conformitate cu solicitarea persoanei.

Bună ziua, Dragă Redacție! Sunt un medic specialist din raion cu peste 10 ani stagiu de muncă, am categoria 1 de calificare (care este un anacronism deja), sunt căsătorit și avem copii, locuim în chirie, încă nu mi-am redobândit cetățenia română, de aceea vreau să rămân anonim. Da, sunt un medic fricos și docil, sunt produsul USMF, al „reciclărilor” formale și al sistemului medical din RM, contractat de CNAM prin intermediari și cu gândul la articolul 213 din Codul Penal.

1)    Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?

a) Salariul:

  • Este comparabil cu al consătenilor mei (al manichiuristei, cu al unui constructor pe timp de iarnă, cu al casieriței de la supermarket, dacă nu are „nedostace”...)
  • Este mai mic decât al constructorilor care ne-au reparat odaia vara, decât al consultantului de la materiale de construcție, decât al unui vânzător de telefoane...
  • Este mizerabil (când vorbesc cu o colegă rezidentă în România, când prietena mamei povestește de fiul absolvent USMF și plecat în Germania, când citesc articole despre salariile lucrătorilor medicali din Europa)...

Salariul medicului specialist este mai mic decât salariul medicului de familie (deși în Europa, SUA și Canada sigur este invers) – și ești nevoit să lucrezi 1,75 salarii sau să accepți orice serviciu de noapte ca să pot întreține familia (poate vă dați seama că mă uit cu invidie albă la colegii mei – reprezentanți medicali).

b) Fișa de post – deși e scrisă perfect legal (în afară de visul meu de a ajuta oamenii, de a-i diagnostica și vindeca), eu mai sunt și:

  • Cronicar (trebuie să scriu mult și cu scris urât în mai multe locuri, să scriu lămuriri dacă am plângeri pe mine sau să scriu conspecte la cursuri de reciclare),
  • Specialist IT (”aitișnic” – trebuie să știu ce să fac ca să nu se ”gruzească” calculatorul sau programul și cum să nu pierd toate datele. În plus, mă gândesc cum să fac ca să inventez un sistem informațional ca în alte țări, deși nu mă pricep la asta.),
  • Statistician-matematician (dări de seamă lunare, semestriale, anuale, analiza lucrului, etc),
  • Parajurist (de nevoie citesc legi și învăț cuvinte juridice ca sa nu încalc vre-o lege)
  • ”Soldatul Universal” – care face orice trebuie de făcut pentru că ”nu are cine lucra”

c) Lipsa unui „gatekeeper” real în persoana colegului nostru Medic de Familie și munca într-un sistem de (ne)referire inexistent în alte țări: când pacientul ajunge în aceeași zi la tine la ușă, face gălăgie, îți spune ce să-i prescrii și la cine/unde trebuie să-i scrii îndreptarea, în plus reușește să se plângă la șef sau să sune la linia fierbinte 022721010.

d ) Frica de a spune lucrurilor pe nume, frica de a fi pedepsit, frica de a mă revolta, frica de inspecții și comisii, frica de a scrie un demers sau o plângere, frica de a da în judecată când se încalcă un drept sau sunt tratat necorespunzător, frica de a lăsa familia și de a pleca peste hotare, frica de a emigra, frica de a lăsa medicina, frica că nu se va schimba nimic încă 10 ani...

2)    Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?

Nu știu cum să explic asta, dar mă simt uneori ca un vecin care a fost la muncă în Rusia și peste 3 luni s-a întors fără bani acasă, ce a muncit i-a ajuns de mâncare, facturi, cazare și bilet la tren. Uneori mă gândesc în ce ecuație să introduc numărul anilor de studii și salariul în lei – ca să fie echivalentă cu a cuiva care a învățat 3 ani sau 6 luni și primește un salariu echivalent sau mai mare. Când vrei să faci bine și să ajuți oamenii, dar iese ca de obicei și ai parte de reproșuri și neplăceri.

3)    Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?

Nu avem lipsă de pixuri și clei (flirtăm cu reprezentanții medicali sau ei cu noi și ne dau să avem cu ce scrie și încleia). Nu avem lipsă de timp, pentru că avem normativul de 15 minute la pacient și lucrăm pentru intensitatea muncii, plus am învățat cum să examinezi 100 elevi pe zi sau 20 recruți într-o oră - ca să raporteze cineva controale profilactice. Nu avem corupere activă în medicină, pentru că „ți-i oarecum” să declari omul care te mulțumește, în schimb avem corupere pasivă cu filmări în flagrant inițiate de același om care te-a rugat tare să-l ajuți.

4)    Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?

Nu. Desigur că nu. Nu vreau să mă trezesc cu un dușman, cu o comisie sau cu dezamăgirea... Când eram medic tânăr și naiv aveam așa tendințe și mi-a părut rău mult timp de consecințe. Și cel inteligent învață din greșelile altora. Evident că aș discuta cu colegul între patru ochi și i-aș spune că este în pericol și vreau să-l mai văd ”la libertate”.

5)    Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?

  •  Să răspundă sincer la întrebarea: de ce pleacă lucrătorii medicali peste hotare și de ce nu au vrut să se angajeze absolvenții USMF pe care i-au acționat în judecată?
  • Să înceteze cu populismul „principiul solidarității” și cu cheltuirea banilor din asigurări pentru persoanele neasigurate
  •  Să introducă libera practică a oricărui medic și contractarea directă a fiecărui specialist de către CNAM
  •  Să trecem la medicina cu plată – că oricum din 10 comentarii pe Facebook, 9 recunosc că polița nu ajută și că au dat bani.
  •  Să lucrăm ca vânzătorii „la procente” – dacă consultația costă 90 lei și eu văd minim 15-20 pacienți pe zi – adică aduc venit de 1350-1800 lei pe zi pentru CNAM – de ce salariul lunar e stabilit la 4200-4600 lei? La câte % ne ține CNAM-ul?!
  •  Să oferim asistenților medicali statutul de persoană cu studii superioare și puterea de decizie ca în alte țări – uneori ei sunt unicii care mai activează la sat, iar sărăcia îi alungă și pe ei de acasă.
  •  Să ne ofere un salariu decent (echivalent cu anii de studii, efortul depus, calificare și responsabilitățile atribuite), ca să ne gândim la procesul de diagnostic și tratament, în loc să ne gândim la facturile din lunile de iarnă.
  •  Să ne unim cu Patria Mamă -România și să fim o parte a Uniunii Europene.

6)    Ce ați vrea să-i transmiteți Premierului prin intermediul acestei scrisori?

  • E bine că aveți un spital aparte pentru cei de la conducere – că doar nu meritați asistența în spitale de tipul celor raionale sau centre de sănătate sătești.
  • Cu cât mai severă pedeapsa pentru toți lucrătorii medicali implicați în cazurile mediatizate, cu atât mai bucuros va fi electoratul DVS și Vă va susține la alegeri.
  • Cu cât mai mulți lucrători medicali judecați și scoși din sistem, cu atât mai mult curaj de a părăsi sistemul și/sau țara pentru restul.

 P.S.: În fiecare zi mi-i tot mai drag cuvântul DIASPORA și vreau să fac parte din ea.

Scrie-ne și tu!

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm că suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFOPlatforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22