Publicăm astăzi o scrisoare integrală a unei asistente medicale, expediată redacției noastre, ca răspuns la apelul nostru către doctori de a menționa care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în sistemul medical și ce drepturi li se încalcă. Vom păstra anonimatul, în conformitate cu solicitarea persoanei.

Buna ziua, stimată redacție

Sunt o simplă asistentă medicală, de aceea nu aș dori să-mi cunoașteți numele, activez într-o instituție destul de mare, deja de peste 25 ani. Doresc să-mi expun părerea ca asistentă medicală care se confruntă cu mai multe nedreptăți, violență verbală și psihologică (intimidarea, umilirea, ostilitatea) din partea atât a medicilor, cât și a pacienților și familiile lor, cu comunicare inadecvată în mediul medical, atât pe orizontală, cât șe pe verticală. Nu ai dreptul să-ți expui părerea, că doar cine ești tu - o „proastă” de asistentă medicală. Și reacția este întotdeauna așa chiar dacă ai dreptate sau vezi lucrurile din alt mod. Asistenții medicali nu se bucură nici de prestigiu, nici de recunoașterea importanței muncii lor din partea medicului și nici din partea pacienților.

Și în articolul anterior publicat de Dumneavoastră medicul se indignează ca o asistentă medicală cât ar fi ea de super soră și cu categorie superioară nu trebue să primească un salariu mai mare ca un medic începător. Dar acest medic nu se uită că această asistentă medicală activiază în sistem poate de pe vremea când el se năștea, lucrează pe 2 salarii și face gărzi peste o noapte. Știți, noi nu ne uităm în buzunarul medicului cât cere pentru consultație sau o operație. Da, este corect că salariile sunt mizelabile. Acelui medic începător  care-i soliciți consultarea lui pentru o banală temperatură nu știe cum se scrie acel analgin+dimedrol, nu știe să calculeze la kg/corp, ci ghicește ce să-i indice. Vă pot demonstra cum scriu cei ce pretind că au salarii mici, cum scriu diagnozele așa scriu și tratamentele.

 

Spuneți-mi, vă rog, sistemul de sănătate nu înseamnă lucrul în echipă? Unde medicul nu poate activa fără asistente medicale și fără aceleași infirmiere. De ce trebue  să-ți spună că ar trebui să înveți dacă dorești salariu mai mare ? Dacă toți vom fi medici atunci cine va face lucrul asistentelor medicale și a infirmiereler? Știți ce haos și mizerie este când nu este infirmiera la lucru că este bolnavă și nu reușești să anunți alta în loc? Domnii doctori, de ce nu mergeți în sala de operație dacă nu este anestezista, asistenta din sala de operație și infirmiera? Cine pregătește instrumentele pentru sterilizare, casoletele cu material steril, cine acoperă masa de operație și la finele zilei de muncă face curățenie generală și multe alte lucruri? Dacă nu sunt acele asistente medicale și infirmiere, veți rămâne voi doctorii să faceți curat, spălat, pregătiti totul pentru o altă zi de muncă? Deci, noi dorim din partea domnilor doctori puțină stimă și respect pentru lucrul care-l efectuăm noi. Sistemul medical presupune lucrul în comun, suntem verigile unui lanț care nu poate activa dacă se rupe o verigă. Suntem angajații aceleași instituții cu drepturi egale la muncă, la odihnă, la respectarea regimului sanitar epidimilogic și nu este în drept niciun șef de secție să ne spună că „dacă nu-ți place, poți să pleci”. Credeți-mă, activând în acest sistem nu o singură dată am auzit lucrul acesta, de parcă am fi slugile lor personale, iar secțiile au devenit private, lăsate ca moștenire. Asistentele medicale sunt bruscate și abuzate fizic de către pacienți, dar șefii de secție, ori medicii, ori șefi mai mari nu ne apară, dar pot să-ți reproșeze că dacă nu-ți place poți să te concediezi.

Problemele grave din sistemul de sănătate, în opinia mea, au loc din cauza că la conducerea atât a instituțiilor, căt și a secțiilor sunt ocupate de persoane care nu pot face față cerințelor. Concursurile de ocuparea acestor funcții sunt mimate. La noi  țara nu este parlamentară, dar este „monarhală” se transmit posturile de conducere din tată sau mamă în fiu, fiică, ginere, noră și și tot așa, indiferent dacă sunt capabili, competenți sau nu. Cei mai buni și deștepți au plecat din țară, iar acei care au rămas nu au permisiunea de a se manifesta pentru a nu arăta într-o lumină proastă „mințele lucide” ale fiilor sau fiicele profesorilor sau academicienilor.

Vrem să ne integrăm în Uniunea Europeană, dar noi nu avem în spitale lucruri elementare de care avem nevoie de zi cu zi: hârtie de WC, prosoape de hârtie pentru mâni, pixuri, caiete, clei, foi formatul A4 pentru printer. Costume chirurgicale sau halate cred că nu am primit de pe vremea Uniunii Sovetice. Fiecare secție se descurcă cum poate, fiind că spitalul nu are bani pentru toate acestea.

Atunci când faci o observație unui medic că nu are mască, bonetă, are manichiură și nu-si spală mâinile înainte de pansament îți spune că ești „un nimeni”. Are rost să-ți irosești sănătatea? Cănd vine stația epidimiologică ești tot tu pedepsită, dar nu medicul care nu respectă regimul, că el e doctor. La noi în secție este un „medic” fecior de profesor care nu respectă nici o aseptică, nu are categorie, nu are specializare sau perfecționare, dar peste câțiva ani va pleca la „pensia bine meritată”. Dacă nu este băut în fiecare zi, atunci peste o zi. Știu toți șefii din spital dar este jelit, că dacă pleacă de la acest loc de muncă, nu-l primesc nicăieri că a mai lucrat la multe spitale. Asistentelor le este frică să lucreze cu el când șeful este plecat în concediu. Dar de ce nu este alungat? Că nu are cine lucra. Știți proverbul: rău cu rău, dar mai rău fără rău.

Noi toți dorim să lucrăm în spitale dotate, amenajate, cu salarii decente, dar...spitalele de stat sunt așa cum sunt, dotate așa și așa din ajutoare umanitare cu tehnică învechită, dar tot acei pacienți foarte gravi și incurabili sunt transferați din spitalele private la noi. Paradoxul este acela că fac reparații de mii de euro prin spitale, dar uită să schimbe  acel teu jerpelit și acelea cărpe oribile pentru podele cu alte instrumente pentru curățenie.

În final aș dori să-i transmit premierului înainte de a cere măsuri drastice pentru medici ar fi fost mai bine dacă cunoștea la concret cazul Niculinei, care datorită medicilor a ajuns la vârsta de 20 ani. După cum cunosc, mai sunt copii care fac dializă. Ajutați-i măcar pe ei cu ceva fie și un cadou de craciun, că nu cred că le duce cineva cadouri.

P.S. Știu că sunt unele lucruri care le-am expus nu sunt de competența mea, dar acesta este opinia mea. Nu mă tem că voi rămâne fără post de muncă că lucrul meu nu-l face niciun medic.  Mai bine să fiu o asistentă medicală bună decât un medic prost. Nu doresc să plec din țară, dar situația mă va impune să plec, că nu vreau să fiu la pensie cu o pensie mizelabilă și să iau masa la cantina socială.

Cu respect o simplă asistentă medicală!

Scrie-ne și tu!

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm că suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFOPlatforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22