În ultimul timp am observat că tot mai multe mămici se plâng că nu știau despre faptul că anumite medicamente pe care le cumpără pentru picii lor sunt gratuite sau compensate la jumătate de preț. Întrebările dacă există o listă a medicamentelor gratuite și unde se află această listă au devenit tot mai frecvente, de aceea am decis să pregătim pentru mame un articol cu informații de bază despre lista cu medicamente compensate și ce conține ea.

Da, o listă există, ea nu este „undeva pe internet”, ci este publicată cu regularitate de către instituțiile responsabile de gestionarea acesteia și poate fi consultată oricând. Nu este nimic complicat. Deschideți documentul în format Excel și căutați medicamentul după denumirea lui comercială sau verificați după denumirea comună internațională. Vă veți putea convinge astfel că unele preparate sunt acordate gratuit de către stat și nu trebuie să plătiți pentru acestea, decât partea pe care statul nu o compensează.

Așadar, lista cu medicamente compensate conține medicamente compensate de stat în proporție de 30%, 50%, 70% sau 100%. Ce înseamnă acest lucru? În cazul unui preparat compensat în proporție de 30 %, înseamnă că statul vă plătește o treime din prețul lui, iar restul trebuie să plătiți Dumneavoastră. La fel și în cazul celor compensate în proporție de 50 și 70 %. Partea din preț rămasă o plătiți Dumneavoastră. Cele compensate sută la sută se ridicați de la farmacie fără să plătiți nimic pentru ele.

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD