Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune modificări la regulamentul de salarizare a lucrătorilor medicali, în ceea ce-i privește pe lucrătorii din medicina primară, prin care scoate din obligațiile șefului de a mai da ajutoare materiale angajaților o dată pe an. Totodată, se mai propune ca medicii să-și ridice banii pentru performanță o dată la trei luni.

Propunerile de modificări au fost făcute publice astăzi. Astfel, se propun mai multe modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Sunt trei modificări de bază:

  1. Medicii își vor primi partea de salariu care se formează din indicatorii de performanță și pentru performanțe profesionale individuale o dată în trimestru. Motivul ar fi că este un volum de lucru prea mare, mai ales având în vedere că toată informația se prelucrează manual, apoi aceasta este expediată CNAM pentru efectuarea debursărilor.
  2. Managerii nu vor mai fi obligați să plătească acel ajutor material o dată în an. Punctul 25 din Regulament a fost modificat astfel, încât să permită managerului să dea aceste ajutoare „în limita mijloacelor disponibile”. Aici Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu vine cu explicații, ci doare precizează că norma este „în conformitate cu prevederile Codului Muncii” și ca să nu mai fie admisă „depășirea limitei fondului de salarizare”.
  3. Deși argumentează că evaluarea indicatorilor este un proces greoi și din acest motiv plata se va efectua trimestrial, Ministerul Sănătății propune ca și personalul cu funcție de conducere să fie plătit suplimentar pentru că organizează și administrează procesul de monitorizare și raportare a indicatorilor de performanță. „Monitorizarea activităţilor desfăşurate de către personalul instituţiei pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă profesionale individuale în muncă reprezintă un volum de lucru, care se efectuează permanent, contribuind prin aceasta la realizarea indicatorilor și la excluderea cazurilor de nevalidare a acestora de către CNAM”. Astfel, și directorii urmează să beneficieze de plată pentru performanță o dată în trimestru.

Potrivit autorității responsabile, documentul a fost deja consultat cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Economiei, cu CNAM, dar și cu Sindicatele. Termenul disponibil pentru propuneri este 26 decembrie. Atât proiectul, cât și Nota Informativă pot fi găsite pe site-ul Particip.Gov.

  

Articole relaționate:

Sănătatea nu e prioritate în an electoral? Cota minimă de 12,1 care obliga statul să transfere bani către Sănătate a fost exclusă

Gheorghe Anghelici: „Astăzi pacienții care se adresează la spital sunt în stări foarte grave. Zici că parcă au venit din jungle sau stepe”

Este sau nu pregătită medicina de familie să treacă la modelul cabinetului individual