Autor: Irina Papuc

Limita de distanță dintre farmacii, dar și criteriul demografic rămân să figureze în Legea privind activitatea farmaceutică, după ce proiectul de lege a generat discuții aprinse în Parlament, dar și în societate. Acesta a fost propus de Ministerul Sănătății, pe vremea ex-ministrei Ruxanda Glavan, argumentând că limita de distanță dintre farmacii „împiedică și denaturează concurența”.

Propunerile au venit din partea Ministerului Sănătății încă în luna februarie a acestui an. Argumentele autorității erau incredibile – că prin limita de distanță dintre farmacii, introdusă în lege în 2011, se încalcă principiul de concurență loială, aducând drept exemplu mai multe articole din Legea concurenței care ar demonstra faptul că statul a aplicat politici ce „restrâng, împiedică și denaturează concurența”. Pentru mai multă convingere, Ministerul Sănătății a argumentat că s-a consultat cu experți internaționali care au recomandat eliminarea acestor prevederi „discreționare” și a insistat că orice reformă trebuie să fie „orientată spre pacient”. Excluderea oricăror restricții de amplasare însemna, pentru autor, o „oportunitate de afaceri și investiții”, fără să se țină cont că acest tip de „afacere” se dezvoltă pe banii moldovenilor bolnavi, care au nevoie de medicamente.

Interese care nu corespund

Centrul Național Anticorupție atenționa că autoritățile trebuie să vină cu reglementări în sensul opus – nu să dea liber la deschiderea farmaciilor fără control ci să se țină cont de interesele oamenilor, „Având în vedere caracterul şi specificul domeniului de reglementare al Legii cu privire la activitatea farmaceutică, statul ar putea impune cerinţe mai rigide care ar condiţiona exercitarea activităţilor farmaceutice, în vederea asigurării unui echilibru între interesele operatorilor pieţei medicamentelor şi interesele beneficiarilor acestor pieţe, inclusiv pacienţilor”, atenționa CNA în raportul său de expertiză.

Astăzi deputații au votat documentul în lectura a doua, într-o formulă diferită decât cea propusă. Dacă Guvernul propunea să fie excluse aliniatele 4, 5 și 6 ale articolului 19 din Legea privind activitatea farmaceutică, atunci deputații au votat astăzi doar excluderea aliniatului 6, care presupunea că „farmaciile nou-fondate vor fi înfiinţate conform Planului Naţional de Amplasare a Farmaciilor”, întrucât acest plan național a rămas până acum doar pe hârtie. Aliniatele 4 și 5 ale articolului 19 sunt păstrate. Acestea reglementează distanța minimă care trebuie păstrată dintre farmacii de 250 de metri de farmacia existentă și 500 de metri de unitatea cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale. Și normativul demografic – de maxim 4.000 de locuitori – a fost păstrat.

Dacă în Chișinău există o suprasaturație cu unități farmaceutice, în localitățile rurale acestea sunt deficitare. Deputații cred că păstrând aceste prevederi legislative vor reuși să convingă deținătorii de rețele farmaceutice să învestească și în zonele rurale, unde cu adevărat oamenii se confruntă cu lipsa accesului la medicamente. 

 

 Articole relaționate:

Business-ul farmaceutic poate înflori. Ministerul Sănătății scoate limitele de distanță dintre farmacii și filiale

Temerile Asociației Farmaciștilor privind proiectul Ministerului Sănătății care va permite vânzarea medicamentelor și în magazine

„Concurența e sălbatică”. Ministerul Sănătății vrea să nu mai existe limite de distanță dintre farmacii și pregătește o nouă lege, ținută în secret 

Venituri fabuloase pentru farmacii. Moldovenii au cumpărat medicamente de peste 4 miliarde de lei