Autor: Irina Papuc
Republica Moldova va avea un serviciu complex de urgență SMURD, în urma unui proiect implementat cu România. Deși entuziasmul medicilor moldoveni este mare, există mai multe semne de întrebare privind implementarea noului serviciu. Ce se va întâmpla cu Serviciul de Urgență, cât vor costa serviciile noului elicopter și cine își va asuma toate cheltuielile.
Astăzi, la Iaşi, se lansează proiectul transfrontalier România - Republica Moldova- Ucraina privind asistenţa medicală urgentă SMURD. Proiectul prevede, printre altele, achiziţionarea unui elicopter dotat cu echipamente necesare asistenţei medicale de urgenţă care va deservi zonele aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova, pe o distanță de circa 1.330 km, acoperind județele Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Brăila și pe întreg teritoriul țării noastre.
Proiectul este implementat în comun cu Serviciul Situații Excepționale și Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, Ministerul Sănătății nu s-a implicat activ și nu se știe în ce condiții vor activa echipele SMURD. Ba mai mult, există și o serie de incertitudini.
„Există, în primul rând, mai multe impedimente legislative. Nu știm dacă are nevoie de un serviciu separat SMURD, cine are dreptul să-l apeleze, la ce număr, cum vor fi împărțite responsabilitățile, dacă trecem la sistemul unic pentru apeluri de urgență 112 și cât va trebui să ramburseze CNAM pentru aceste servicii. Sunt anumite probleme, dar și avantaje indiscutabile. Urmează ca săptămâna viitoare să fie discutate toate aceste aspecte în cadrul unei ședințe ample comune, la care va participa și partea română”, a menționat șeful Centrului Republican Medicina Calamităților, Mihai Pâslă.
Și responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că urmează să fie discutate toate aceste aspecte și numai după o stabilire clară a responsabilităților va fi cunoscut gradul de implicare a sectorului de sănătate în acest proiect, precum și mecanismele de finanțare.
Pe de altă parte șefii Serviciilor zone de Urgență privesc pozitiv proiectul și cred că astfel le va fi și lor mai ușor. „Cred că o echipă SMURD ar fi suficientă pentru zona de nord. Medicii noștri au fost în România, au văzut cum activează serviciul și cred că este foarte necesar și la noi. În primul rând, pentru că noi nu avem astfel de dotări”, afirmă Irina Blându, șefa Stației Zonale Asistența Medicală Urgentă Nord. Ea crede că cele mai mari divergențe pot apărea din cauza faptului că nu se știe în care minister - cel de Interne sau al Sănătății se va încadra serviciul SMURD.
Și la sud există mari speranțe. Medicii spun că în primul rând serviciul va deveni mai rapid. „Atunci când sunt accidente medicii se descurcă greu, iar timpul prețios trece până victimele sunt scoase dintre fiare. Nu cred că se vor dubla serviciile. Fiecare își va face treaba la fel ca până acum”, este de părere și Dumitru Bzovîi, de la Stația Zonală Asistența Medicală Urgentă Sud.
În prezent situațiile de urgență sunt gestionate de către Serviciul de Urgență și AVIASAN. Ultimul dispune de cinci reanimobile, care se află la Spitalului Clinic Republican și două - la Spitalul Municipal din Bălți. În total, el este asigurat cu 290 de medici. Serviciul de Asistență Medicală Urgentă în Moldova, este organizat după principiul regional și este constituit din patru stații zonale de asistență medicală urgentă. Are 42 de substații, precum și punctele de asistență medicală urgentă în localitățile rurale. Serviciul este dotat cu 333 de autosanitare, iar majoritatea au un grad înalt de uzură. În același timp în Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD)din România, activează, pe lângă medici, pompieri militari și echipe de descarcerare.
Articole relaționate:
Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani