Publicăm astăzi o scrisoare integrală a unui medic, expediată redacției noastre, ca răspuns la apelul nostru către doctori de a menționa care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în sistemul medical și ce drepturi li se încalcă. Vom păstra anonimatul, în conformitate cu solicitarea persoanei.

Buna ziua, vă mulțumim că ne dați posibilitatea să ne spunem părerea, deși tare aș vrea să ne facem auziți și sper, foarte mult sper, că măcar cineva va citi scrisorile noastre. O sa iau întrebările pe rând:

1.    Care sunt cele mai grave probleme din sistemul de sănătate în Republica Moldova?

Simplu, însuși sistemul. Și prin asta se înțelege că așa e construit de sus, pacientul trebuie să „hoinărească” mult până a ajunge la spital. Este și partea a doua - pacienții iresponsabili, dar de asta nu sistemul este de vină.

-Ei bine, poate s-ar putea face mai mult, dar dacă am avea și posibilități. Ceea ce ține de medicamente, calitatea celor compensate lasă de dorit. Altă problemă este exodul lucrătorilor medicali. De ce pleacă ? Pentru că nu mai suportă! Nu toți cei care au învățat 10 ani pot să-și permită să trăiască cu un salariu mediu de 3.500 lei! Pentru că și pe noi părinții ne-au ajutat și după atâția ani învățați am vrea să-i ajutăm și noi, dar cu ce?

2. Ce drept vi se încalcă  în calitatea Dumneavoastră de asistent medical/medic de către  administrație sau alte structuri responsabile?

Dreptul la muncă. S-a gândit cineva cum se lucrează 24 de ore peste o zi? Apoi așa se lucrează, iar uneori și 36 de ore.

3.Care sunt lipsurile în activitatea Dumneavoastră de zi cu zi?

Cu siguranță am vrea și noi cameră de odihnă  cu comoditățile măcar apropiate celor din Parlament sau fotolii ca la Guvern. Adevărul e că la moment ne-ar fi fost suficient măcar niște utilaj medical, ca să nu sa se facă cozi atât de mari la un Computer Tomograf.

4.Daca vedeți că un coleg a admis o eroare sau o greșeală o veți raporta?

Desigur, în medicină nu trebuie să existe erori. Ei bine, aș raporta-o în incinta instituției ca să lămurim lucrurile.

5.Ce credeți că trebuie să facă autoritățile pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?

Ei bine, o să mă repet - pentru pacienți ar trebuie să se investească în utilaj și medicamente bune, nu aduse din India, dar de acele pe care oficialii le procură pentru ei. Pentru noi - să ne motiveze să rămânem în acest sistem. Salariul este cea mai mare problemă.

6. Ce ați vrea să transmiteți premierului Pavel Filip prin intermediul acestei scrisori?

Să nu promită multe, dar să facă. Să nu vină la înmânarea diplomelor de medic ca să ne laude, ca apoi tot el să ceară închisoare pentru medic, să afle mai întâi care a fost situația. În campanii electorale se fac atâtea promisiuni și chiar a doua zi se uită tot. De ce ?A oboist poporul acesta de atâtea minciuni!

Scrie-ne și tu!

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm că suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFOPlatforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22