Autor: Irina Papuc

Sunt tratați cu preparate psihotrope, deși de tot ce au nevoie sunt orele de terapie aplicată corect. Este vorba despre copiii diagnosticați cu autism, iar metoda este una sovietică, pe de vremea când autismul era confundat cu schizofrenia. Specialiștii spun că cel mai rău este că unele mame preferă să-și „liniștească” astfel copiii, pentru ca să nu-i mai vadă agitați și stresați.

Un copil cu autism devine violent și poate să facă rău altora sau să se automutileze din cauza faptului că nu reușește să comunice cu cei din jur și nu înțelege de ce nu o poate face. Aceste simptome le-a avut și Gheorghiță, un băiețel de cinci anișori, diagnosticat cu autism. Mama lui, Nina, spune că medicii i-au prescris o groază pe preparate, printre care și Ceraxon. „Un timp i-am dat să le bea, pentru că așa a spus medicul. Mai târziu am avut ocazia să merg la un consult, la un specialist în neurologie din Spania. Acel doctor mi-a zis să nu-i mai administrez nici un fel de pastile și că în țara lor Ceraxonul este utilizat numai de către bătrânii care au pierderi de memorie”, povestește mămica, care spune că a rămas șocată după această experiență. Medicul spaniol i-a recomandat să facă ore de terapie ABA (Analiza comportamentală aplicată,-en). De atunci a renunțat la orice tratament medicamentos, iar Gheorghiță deja frecventează grădinița, ce-i drept asistat de un tutore.

Specialiștii în terapia comportamentală susțin că au întâlnit numeroase cazuri când micuților li se prescriu diverse preparate, în special psihotrope. Din această cauză copilul devine mai puțin activ, iar starea lui se înrăutățește.

„Am întâlnit mulți copii autiști care erau tratați cu Rispolept, deși se consideră că până la șase și chiar opt ani este interzisă administrarea lui. Aceasta acționează asupra creierului și îl face mai puțin activ. Este îngrijorător că mămicile optează pentru tratamentul medicamentos, deși nu există în lume dovezi că autismul se tratează cu pastile”, explică pediatrul  Marina Calac, de la Centrul de intervenție timpurie „Voinicel”. Medicul afirmă că în unele cazuri tratamentul indicat psihiatru necesar, dar numai în cazuri extreme și pentru fiecare copil individual.

Potrivit Mariei Kionig, șefa asociației „Înțelegem autismul”, psihiatrii tratează copii autiști ca pe vremea sovietică, când maladia era confundată cu schizofrenia. „În întreaga lume e demonstrat că nu există un remediu medicamentos împotriva autismului. Doar în Moldova, în orice instituție medicală, sunt prescrise preparatele psihotrope, care provoacă dependenţă, la fel ca pe timpurile Uniunii Sovietice. Nivelul de pregătire al specialiștilor și modalitățile de diagnosticare în ţara noastră lasă de dorit”, a precizat ea. Femeia, care are un copil autist spune că a fost nevoită să se adreseze la un specialist în terapia ABA din Ucraina pentru ca să-și poată ajuta copilul. Maria Kionig a realizat un filmuleț în care apare copilul său în diferite perioade de manifestare a autismului pentru a sensibiliza autoritățile ca să atragă atenția mai mult familiilor cu copii autiști.

 

Articole relaționate:

Bogdan, un copil autist ferit de ochii celor „normali”. Incluziunea socială, văzută altfel de către cei care ar trebui să treacă legea de pe hârtie în practică 

Dezvoltarea autismului poate avea legătură cu lipsa bacteriilor intestinale utile 

Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal