Autor: Silvia Rotaru

După ce cazul Ecaterinei, tânăra care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului a scos la iveală lacunele și corupția din sistemul nostru medical, mai multe mămici au scris o petiție prin care cer autorităților să ia atitudine și să stopeze maltratarea, atitudinea ostilă și actele de corupție din maternități.

Semnatarele declaraţiei sunt mame care au avut de suferit fie în timpul nașterii, a controalelor repetate, dar și după naștere, confruntându-se cu o atitudine ostilă din partea cadrelor medicale. Declarația conține 98 de istorii neverosimile, la prima vedere, despre experiența mămicilor în maternitățile din țară.

Una din semnatarele declarației este Alina Andronache, o tânără mămică, care a trecut și ea printr-o experiență dramatică la naștere, dar pe care nu a divulgat-o până acum. „Am trecut printr-o situație similară cu doi ani în urmă, dar am tăcut atunci, pentru că am ales să-mi revin pentru familia mea și să tac. Inițiativa îi aparține Anastasiei Cucuruz și am decis să o ajut, pentru că înțeleg că le este greu acestor femei să vorbească. Și nu este un caz sau două, ci sunt sute astfel de cazuri. Eu sper că autoritățile ne vor auzi, pentru că vorbim despre un fenomen ce durează de foarte mulți ani. Femeile care ne-au scris au născut la începutul anilor 90, dar și în anii 2000 și chiar în 2017”, afirmă Alina.

Declarație este adresată Prim-ministrului Pavel Filip de la care mămicile cer să inițieze un control în toate instituțiile maternale din țară, să se verifice nivelul de dotare cu tehnica necesară a instituțiilor, dar și nivelul de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrității și jurământului depus.

-Ministerului Muncii, Protecției Sociale mamele cer: să identifice și să demită cadrele medicale implicate în cazuri de corupție, malpraxis și alte forme de abuz incompatibile din punct de vedere legal și moral cu funcția deținută. De asemenea, să evalueze în termene rezonabile actele normative, inclusiv protocoalele ce reglementează relaţiile sociale în domeniul drepturilor pacientului.

-Centrul Național Anticorupție: să prevină corupția din sistemul de sănătate, să reacţioneze prompt și profesionist la sesizările privind corupția în medicină, să promoveze și să adopte Legea protecției avertizorului de integritate, să supună unui control riguros gestionarea donațiilor pentru renovarea Institutului Mamei și Copilului, precum şi a altor instituţii medicale.

-Avocatului Poporului: să aducă subiectul privind necesitatea protecţiei drepturilor pacientului pe agenda autorităţilor şi în faţa opiniei publice, dar și să promoveze și să asigure protecția avertizorilor de integritate.

Petiția se adresează și personalului medical, instituțiilor media, organizațiilor nonguvernamentale de profil, instituțiilor diplomatice cu sediul la Chișinău, dar și întregii societăți.

„În această declarație femeile își povestesc istoriile prin care au trecut, durerea, emoțiile și cazurile tragice care au fost. Instituțiile statului vor găsi 98 de istorii a femeilor, istorii care continuă să vină pe mail și astăzi. Sunt diferite mărturii, începând de la denigrare, umilire, violența obstetrică, acțiuni de corupție, acțiuni în care li s-a refuzat acordarea asistenței medicale urgente” mai spune Alina.

Cele 98 de istorii cutremurătoare sunt mărturii ale unui sistem medical corupt, abuziv și incompetent. Traumele și cicatricele le-au lăsat un gust amar, multe din ele dezamăgite nu și-ar mai dori să nască în Moldova, altele chiar din cauza incompetenței și atitudinii medicilor nu mai pot naște.

 Vă prezentăm aici câteva mărturii ale mămicilor:

 Natalia - Am avut cinci sarcini oprite în evoluție, toate avorturile provocate au fost un adevărat calvar. Prima sarcină în anul 2000, am întrerupt-o din motive medicale la 21 de săptămâni. La CMC, medicul din start a luat 50 de dolari pentru intervenție și m-au lăsat să mă chinui singură o noapte întreagă, am născut aproape singură pe la 7 dimineața, asistenta era vulgară, medicul care a luat banii a venit abia pe la 9, iar copilul nici nu mi l-au dat, au zis că îl îngroapă ei. În 2015 am fost îndreptată de medicul de familie la spitalul Sfânta Treime, șeful secției a cerut bani chiar de aveam îndreptare. Nici nu a terminat chiuretajul că iar mi s-au cerut bani. Am dat 500 lei și când să mă externeze, iar să am în vedere că trebuie să îl mulțumesc. Sunt distrusă și dezamăgită de sistemul medical.

Elena - S-a întâmplat în anul 2014, în Cimișlia. Când a apăsat medicul pe burta mea ca să mă ajute să nasc am strigat de durere, la care el mi-a tras o palmă peste față că „De ce strig la urechea lui?”. A doua zi când a intrat în salon acel medic încă m-a întrebat așa parcă glumind: “Ce, ți-a trecut supărarea?”. Plângere nu am scris din motivul că nu se va rezolva nimic. Atunci era singurul medic care primea nașterile.

 Doina- Am trecut prin momente de iad cu nașterea celui de al doilea copil la CMC. Medicul care trebuia să îmi primească nașterea era plecat peste hotare când mie mi s-au început contracțiile. Când am ajuns la spital nu voia nimeni să mă consulte, am așteptat ore întregi, am făcut cezariana de urgență! Au zis că copilul este grav bolnav și în fiecare zi îi puneau diagnoză și tratament diferit, până i-au cedat rinichii și în timp de 14 zile s-a stins, din neglijența medicului A.P. Nici despre deces nu se grăbea să îmi zică, întâmplător m-au văzut pe coridor și mi-au întins niște documente. Am întrebat ce sunt astea și atunci mi-au comunicat vestea – „ei, dapu el o murit”. E groaznic tot prin ce am trecut și ce a urmat, nu voi uita niciodată țipetele bebelușilor „uitați” în reanimare.

 Valentina- În maternități se dă mită de la servitoare până la șeful secției 3.000-3.500 de lei, adică „cât poți” pentru naștere. Eu nu am plătit și am fost rău chiuretată încă de două ori cu febră de 39. La fel, se dau și bani „pentru săpun în secție”, bani infirmierei pentru transferul copilului în stare gravă în secția prematuri (eu, în neștiință, prima dată i-am zis numai mulțumesc). O altă problemă e umilirea și neglijența. Mamelor li se adresează fraze de genul: „nu rage, nu te holba, haidi suie femeie hăi, da poate tu ai păduchi” – asta-i deja o normă. Nu mai puțin gravă e problema incompetenței profesionale și insalubrității. Servitoarele „fac curat” în secția reanimare cu mănuși murdare, pachetele de gunoi se golesc și se flutură gunoiul chiar în încăperea unde se afla copiii și culmea (!) - se pun înapoi , ca secția „nu are bani“ ca să arunce pachetele de gunoi ”așa, în vânt”. Nu există nici baie cu apa caldă. Baie era, dar cu cheie, plăteai - făceai baie. Și multe altele. Am stat două luni în iad, a fost o experiența oribilă. Eram în travaliu vis a vis de sala de nașteri și nu s-a apropiat nimeni toată noaptea, nu aveai de la cine cere un pahar de apă. La fel, nu aveai voie să scoți un sunet „că surorile și pacientele nu se pot odihni”. Nu există nici sonde pentru prematuri, trebuiau cumpărate de mame de la farmacie. Fetița mea a stat flămândă șase ore, până am găsit. Chiar am primit o palmă peste picior de la șeful secției că m-am mișcat în timp ce el trebuia să-mi „rupă” apele manual. Cine știe ce înseamnă asta, cunoaște durerea, e imposibil să stai nemișcată.

 

  Articole relaționate:

Ministerul Sănătății constată abateri grave în cazul tinerei care a recurs la avort din motive medicale la IMC, însă detalii importante rămân în umbră

Opinie// Nu cazul Ecaterinei murdărește medicina din Moldova...

Am născut în veceu, ca un câine. Copilul meu se sufoca, vroiam să mor și eu”. Tânăra, umilită și brutalizată la Institutul Mamei și Copilului, a decis să iasă din anonimat