Redactor: Silvia Rotaru

Procesul medicului Mihai Lucan, acuzat de procurorii din România că a delapidat Institutul de Urologie și Transplant Cluj cu un milion de euro, este unul dintre cele mai răsunătoare dosare din medicina românească. De când a fost arestat, Lucan a făcut o singură declarație astăzi: că dosarul în care este vizat nu este al său, ci al medicinei românești, lăsând să se înțeleagă că se consideră victimă.

Cum a pornit dosarul lui Mihai Lucan

Lucan, director al Institutului de Urologie și Transplant Cluj, a ajuns în atenția procurorilor după un denunț formulat de Emanuel Ungureanu, deputat USR. Lui Lucan i se impută că ar fi transferat în mod ilegal tehnică de la instituția pe care o conduce către clinica privată Lukmed, care îi aparține. De la acest denunț, acuzațiile nu s-au mai oprit. Medicul a fost acuzat inclusiv că ar fi făcut trafic de organe, ar fi cerut sume impresionante de bani pentru transplanturi, dar și că persoane influente ar fi beneficiat preferențial de serviciile sale. Ulterior, în presă au mai apărut informații că Lucan ar fi cercetat „in rem” pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce ar fi încercat intenționat să taie artera unui pacient pentru a se răzbuna pe un coleg medic, care preluase pacientul.

„Cazul Lucan scoate la iveală lacunele și corupția din sistemul sanitar românesc”, este de părere fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. El a făcut mai multe declarații într-un interviu pentru Digi24. Voiculescu a spus că medicul Mihai Lucan ar fi încercat să altereze sau să distrugă probe, dar şi să obţină informaţii despre ancheta penală în desfăşurare şi să ia legătura cu persoane influente. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost audiat ca martor în dosarul celebrului medic.

„Lucanii” care știu mai multe decât miniștrii

Vlad Voiculescu spune că acest caz nu este unic în România. „Nu cred că domnul Lucan este un caz unic. S-a spus că țara este plină de Lucani. E păcat, că din numele unui chirurg, cu siguranță, foarte talentat și care a muncit mult pentru a construi o carieră se face astăzi un substantiv comun. Ceea ce s-a întâmplat acolo, ceea ce domnul Lucan a păstorit, considerând că Institutul de la Cluj este propria moșie, și poate condiționa actul medical, poate condiționa viața oamenilor de bani, neavând niciun respect pentru reguli, asta ar trebui să fie o învățătură de minte și asta ar trebui să fie și pentru noi un exemplu de cum s-ar putea curăța sistemul dacă am avea puțin mai mult curaj”, a mai spus Voiculescu.

În timpul audierilor Vlad Voiculescu susține că a rămas surprins la aflarea numelor celor care scoteau documente cât și informații confidențiale din minister și care sunt oamenii care discutau cu profesorul Lucan.

„Cum se făcea că de multe ori profesorul Lucan avea informații înainte mea. Și ar trebui să știm cu toții că anumiți oameni grei din sănătate au de multe ori mai multe informații decât ministrul și mai multe informații decât are parchetul. Domnul Lucan știa când vor fi controalele, ce va fi controlat, știa de asemenea care sunt concluziile. Știa o mulțime de lucruri care țin de treburile interne ale Ministerului și de lucrurile care aveau să ajungă din nou la parchet”, susține fostul ministru.

Vlad Voiculescu spune că toți cei care i-au fost complici domnului Lucan continuă să-și exercite funcția fiind apărați de alți complici la rândul lor. Fostul ministru speră ca acest caz să scoată la suprafață alte probleme din sistemul sanitar românesc.

Cel care a avut curajul de ieși la rampă și a spune lucrurilor pe nume este fostul colaborator al profesorului, Emanuel Ungureanu, care timp de 14 ani, a făcut reclamaţii împotriva chirurgului, acuzându-l de trafic de organe. Emanuel Ungureanu susţine că medicul crease în jurul său o reţea mafiotă şi că făcea transplanturi de rinichi după o listă de priorităţi stabilită de el, fără legătură cu nevoile reale ale pacienţilor, mai scrie Digi24.ro.

Mihai Lucan a fost reţinut pe data de 21 decembrie 2017, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar. Profesorul Mihai Lucan este acuzat de procurori că a delapidat de un milion de lei Institutul de Urologie din Cluj, potrivit Adevărul.ro.

Astăzi, medicul Mihai Lucan a declarat la sediul Curţii de Apel Bucureşti, unde s-a judecat contestaţia procurorilor la măsura controlului judiciar, că nu este procesul său, ci cel al medicinei româneşti.

„Institutul a fost parte a unui sistem sanitar”

„Impresia mea este că procesul nu este procesul lui Mihai Lucan, Institutului de Transplant din Cluj sau a clinicii private. Este procesul medicinei româneşti. Și poate, cu ocazia asta, şi cu ajutorul dumneavoastră, trebuie relevat de fapt în ce situaţie se găseşte întreaga medicină românească. Institutul a fost parte unui sistem sanitar. Timp de 20 de ani a fost controlat, evaluat şi, dintr-o dată, în 2016 şi 2017 a devenit un element”..., a declarat Medicul Mihai Lucan la Curtea de Apel. Magistrații au decis arestul acestuia la domiciliu.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca este recunoscut ca având cea mai mare experienţă din România în domeniul transplantului renal. Aici s-au efectuat peste 1.800 de astfel de operaţii cu un volum actual de peste 130 de interventii anual. Pe lista pacienților care așteaptă un transplant renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca acolo unde opera doctorul Lucan sunt oameni înscriși și de 12 ani. Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății arăta anul trecut că din 129 de pacienți operați în 2014-2015, 113  au fost puși pe listă, peste rând chiar în acel an. 

 

 Articole relaționate:

Medicii deschid parantezele malpraxisului în Republica Moldova. De ce nu sunt recunoscute greșelile medicale, de ce se tem doctorii și ce vor să schimbe în practica lor

Un tânăr pediatru, condamnat și apoi amnistiat după ce copilul pe care l-a tratat a murit. Cine se face vinovat de deces și ce trebuie să facă doctorii în asemenea situații

Ministerul Sănătății și Institutul Mamei și Copilului, obligate să achite despăgubiri de aproape jumătate de milion de lei pentru admiterea unui caz de malpraxis