Redactor: Sorina Bujarov
Cancerul este una dintre cele mai răspândite afecţiuni, care face anual mii de victime. Statisticile sunt dintre cele mai diverse în ceea ce priveşte cauzele apariției acestei maladii. Cercetătorii au stabilit deja legături clare între factorii de risc, comportamentul și modul de viață al oamenilor. Potrivit acestora, alimentația nesănătoasă, fumatul, poluarea, stresul favorizează apariția diverselor tipuri de cancer. Recent s-a mai descoperit un alt factor implicat în dezvoltarea cancerului la femei. Acesta este înălțimea.
Femeile înalte sunt mai predispuse la dezvoltarea unei forme de cancer în raport cu cele de înălțime mai mică, arată un studiu publicat în revista americană Cancer Epidemiology, relatează doctorulmeu.net.
Studiul a durat 12 ani şi a constat în analiza a 144.701 de femei aflate în perioada de menopauză, cu vârsta între 50 și 79 de ani, de înălțimi diferite. Din totalul participantelor, 20.928 au fost victimele unui cancer în timpul în care au fost monitorizate.
Echipa condusă de Geoffrey Kabat, epidemiolog la Facultatea de medicină Albert Einstein, Universitatea Yeshiva, New York, a constatat că riscul de a suferi de cancer de sân, de colon, de rinichi, de ovar, de rect, de tiroidă sau de piele (melanom) crește cu 13% cu fiecare 10 centimetri suplimentari în înălțime. Cercetătorii mai susţin că acest risc este independent de alți factori cancerigeni cunoscuți precum vârsta, greutatea, educația, consumul de tutun și de alcool sau terapiile hormonale.
„Am fost foarte surprinși de asocierea dintre înălțime și numărul cancerelor. Din date reiese că unele forme de cancer sunt mai legate de înălțime decât de greutate. Ceea ce ne face să credem că unele tumori rezultă din procesul de creștere. Cu alte cuvinte, hormonii sau alți factori de creștere care influențează înălțimea acționează de asemenea asupra dezvoltării cancerului”, au explicat cercetătorii.
Coordonatorul studiului a mai adăugat că, spre deosebire de alți factori de risc precum modul de viață și alimentația, înălțimea nu se poate modifica. Cu toate acestea, cercetătorul consideră că rezultatul studiului său este foarte util în ceea ce privește depistarea precoce a cancerului. Acest tip de cercetare devine important datorită necesităţii de a înțelege mecanismele profunde ale cancerului, cum ar fi factorii de creștere din copilărie.
Articole relaționate:
10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cancer
Unde se întâlnesc substanţele cancerigene şi care sunt pericolele ce le poartă
A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân