A venit vara, si cu fiecare zi insorita ne creste pofta de viata si cheful de a sta cat mai mult in aer liber. Avand in vedere ca, de cativa ani, primavara dureaza cam o luna, iar incepand din mai si pana la mijlocul lui octombrie temperaturile sunt ridicate, suntem tentati sa ne bucuram cat mai mult de soare.

Chiar daca, pentru multi, vara reprezinta concediu, vacanta si calatorii, trebuie inteles ca exista riscuri serioase ale temperaturilor extreme, fiind nevoie de cateva masuri de precautie pentru a nu pune sanatatea in pericol. Un alt aspect important este acela ca nu toate categoriile de varsta suporta la fel temperaturile ridicate.

Cu totii resimtim o senzatie de disconfort atunci cand suntem expusi la temperaturi de peste 35˚ C, insa pentru varstnici si pentru persoanele bolnave acestea pot fi fatale. Va prezentam in continuare cele mai frecvente probleme cauzate de expunerea prelungita la soare si la temperaturile ridicate.

 

 

  • Arsurile solare...

Expunerea prelungita la soare in intervalele orare periculoase (11:00-16:00) si neutilizarea cremelor cu factor de protectie solara (SPF) impotriva razelor ultraviolete pot produce arsuri solare extrem de suparatoare. Inrosirea pielii, usturimile si iritarea locala pot parea pentru multi simptome care trec si care nu lasa urme pe termen lung. Ei bine, cercetatorii au aratat ca cei care au suferit mai mult de cinci arsuri solare au un risc dublu de a face cancer de piele.

  • ... si cancerul de piele

Exista mai multe tipuri de cancer de piele, insa toate sunt extrem de dificil de tratat. Dintre acestea, melanomul prezinta cea mai mare rata a mortalitatii (la 5 ani de la diagnosticare). Persoanele cu tenul deschis sunt mai predispuse la arsuri solare grave, lucru ce impune evitarea statului la soare si utilizarea cremelor cu SPF cat mai mare. De asemenea, ar fi bine ca persoanele care prezinta un istoric de cancer de piele in familie sa evite expunerile prelungite la razele ultraviolete.

  • Problemele cardiovasculare

Pentru toti este extrem de neplacuta expunerea chiar si de scurta durata la peste 35˚ C, insa pentru persoanele care sufera de inima disconfortul este de doua ori mai mare. Din punct de vedere fiziologic, caldura produce dilatarea vaselor, scaderea tensiunii arteriale si bataia mai rapida a inimii. In acest fel, se realizeaza practic mentinerea constanta a temperaturii corpului. Pentru cei care au  probleme cardiace sau vasculare, cresterea frecventei cardiace si scaderea tensiunii arteriale se traduc printr-un stres suplimentar pentru inima deja bolnava si prin faptul ca sangele nu mai ajunge cum trebuie la organe si in zonele periferice ale corpului.

In cazul persoanelor cu probleme de inima se recomanda, pentru a minimaliza riscul de producere a unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral, evitarea expunerii prelungite la soare si a efortului fizic mare, aportul hidric de minimum 2 l/zi, vestimentatie cat mai comoda si racoroasa.

  • Toxiinfectiile alimentare estivale

Din pacate, vara este anotimpul celor mai dese prezentari la medic pentru acuze ca: greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale, intr-un cuvant, tabloul simptomatic al toxiinfectiilor alimentare. Una dintre explicatii este legata de faptul ca alimentele au tendinta sa se altereze mult mai repede din cauza temperaturilor ridicate. Multi dintre producatori si comercianti nu iau acest lucru in seama si ofera spre consum si vanzare astfel de produse alimentare deteriorate, dar tinute in ambalaje atractive, mascand pericolul lor pentru sanatate.

Problemele digestive des intalnite vara sunt cauzate si de faptul ca vacantele sau concediile aduc cu ele si schimbarea obiceiurilor alimentare si consumul preparatelor cu care organismul nu este obisnuit sau la care este dificila verificarea termenului de valabilitate.

  • Deshidratarea

Organismul nostru contine doua treimi apa, iar in timpul verii, din cauza temperaturilor excesive, aceasta se pierde in cantitati mari, ceea ce poate duce la deshidratare. Chiar si in cazul persoanelor sanatoase, pierderea de lichide si electroliti poate produce probleme. In cazul celor cu probleme cardiace sau al copiilor, poate fi mult mai periculoasa. Scaderea tensiunii arteriale, urina inchisa la culoare, pulsul accelerat, pielea aspra si uscaciunea gurii si a mucoaselor sunt doar cateva dintre semnele care indica deshidratarea organismului. Pentru a evita aparitia acesteia, aveti grija ca, in lunile toride de vara, sa nu va lipseasca sticla cu apa si hidratati-va pe tot parcursul zilei.

  • Afectiunile provocate de aerul conditionat

Oricat de mult ne-ar usura viata aerul conditionat, utilizarea lui poate cauza o serie de afectiuni serioase. Chiar daca nu va dati seama pe moment, trecerea de la 38˚ C temperatura exterioara la 23˚ C in camera racita de aerul conditionat poate agresa organismul. In urma utilizarii prelungite a aerului conditionat, persoanele care sufera de probleme reumatologice pot prezenta dureri severe la nivelul coloanei sau al articulatiilor mari. O alta problema a expunerii la aerul conditionat este aparitia iritatiilor oculare. Si nu in ultimul rand, aerul conditionat este o modalitate de transmitere a virozelor respiratorii si a bacteriilor (Legionella pneumophila). In acest sens, aveti grija ca filtrele aparatului de aer conditionat sa fie curatate periodic.

  • Durerile de cap si temperaturile ridicate

Toti am avut cel putin o data in viata o durere de cap invalidanta, care abia a trecut dupa administrarea de analgezice. Temperaturile ridicate duc la o vasodilatatie a arterelor cerebrale si, in acest fel, la aparitia durerii de cap, ce are caracter pulsatil si difuz. De asemenea, alte cauze de aparitie a migrenelor pot fi: expunerea organismului la alternanta temperaturilor extreme aparute in urma utilizarii aerului conditionat sau deshidratarea organismului din cauza aportului insuficient de lichide. Pentru a evita durerea de cap, feriti-va si de statul in soare fara sa aveti capul acoperit.